Üniversiteler 2024-2025 eğitim-öğretim dönemine başlarken, beraberinde bazı sorunlar da ortaya çıktı. Aileler, artan maliyetler nedeniyle çocuklarını üniversiteye göndermekte zorlanırken, üniversite şehirlerindeki işletmeler ise öğrenci sayısındaki düşüşten şikayetçi. Nazilli'de, Adnan Menderes Üniversitesi'ne bağlı bölümlerde, kurulduğu ilk yıllarda 16 bin öğrenci bulunurken, günümüzde bu sayı yaklaşık 6 bine düştü. 45 yıldır esnaflık yapan, aynı zamanda son yıllarda öğrenci yurdu işletmeciliğiyle uğraşan ve Ticaret Odası 9. Grup Temsilcisi ve Meclis Başkan Yardımcısı olan Osman Kana, öğrenci sayısındaki bu ciddi düşüş nedeniyle yurtların büyük sıkıntılar yaşadığını ve kapanma noktasına geldiklerini belirtti.

“ÖĞRENCİ YOK”

Öğrenci yurtlarının kapanma noktasına geldiğini vurgulayan Osman Kana, " 45 yıldır vergi mükellefiyim Osman Kana Yurt Çalıştırıyorum. Son 15 yılda öğrenci yurt işletmeciliği yapmaktaydım Nazilli’nin gerek Sümerbank tarihi gerek iktisadi Bilimler Fakültesi kurulma aşamasında vermiş olduğumuz mücadelenin hiçbir kıymeti harbiyesi olmadığını gördüm. Nazilli’de kurulan üniversite ardından YÖK tarafından daha büyük yer arandı bulunamadı İsabeyli’den yer gösterildi. Fakülte oraya taşındı. BESYO açıldı sonra Nazilli’den taşındı. Fakülte İsabeyli’ye taşınınca Nazilli’de 2 yıllık bölümler kaldı. 2 yıllık fakülteler gelecek vaat etmemesi ve okulun içindeki binaların fiziki yapısı da kötü olunca gelen öğrencide beğenmedi. Aile öğrencinin kaydını yaptırmadan Nazilli’den ayrıldı. Dolayısıyla öğrenci bacasız fabrika olarak bilinir, bazı şehirler geçimlerini öğrencilerden çıkarıyor. Öğrenci sayıları her geçen gün azaldı. Bazı bölümlerde kapanınca öğrenci sayısının tamamen yok edildi Nazilli’nin toplam 16 bin öğrencisi varken, bugün öğrenci sayısı 6 bine düştü. Bundan ilçedeki bütün esnaflar gibi öğrenci yurtları da etkilendi. Nazilli’de bulunan özel öğrenci yurtlar kapanma noktasına geldi. Biz bununla ilgili hem merkezi idareye hem de yerel idareye tavsiyelerde bulunduk. Fakat Nazilli her konuda sahipsiz olduğu gibi bu konuda da sahipsiz kaldı.” İfadelerini kullandı.

Yurt Sahipleri Sinek Avliyor Nazillide Ogrenci Krizi 505847 9Fcc2Bec37B7Df21Cbcde05365989793

Aydın Valisi Yakup Canbolat’ın Ahilik Haftası mesajı Aydın Valisi Yakup Canbolat’ın Ahilik Haftası mesajı

“YETKİLİLER SESİMİZİ DUYSUN”

Konu ile ilgili yetkililerden yardım isteyen Kana, “Büyükşehir yasasından sonra kendi öğrencilerimizi İsabeyli’ye kampüse taşıyamaz olduk. UKOME ile görüştüğümüzde P plaka için ihale açamayacaklarını belirttiler. Piyasadan plaka bulabileceğimizi söylediler. Piyasada ise bu plakalar için afaki paralar isteniyor. Araştırdık işçi servislerine, engelli okullarına ve bu tip yerlere güzergah açıldığını öğrendik. Bizde servislerimizi kaldırmak zorunda kaldık. Bu da özel yurtlardaki öğrenci sayılarını çok etkiledi. İsabeyli’de öğrenim gören öğrencileri kaybetmiş olduk. Nelerle uğraştığımızı görseniz yaşasanız ağlarsınız. Yetkililerden bir an önce sorunlara el atıp çözüm üretmelerini bekliyoruz” dedi.

Muhabir: M. NAZLI ALTINAYAR