Aydın İl Jandarma Komutanlığı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri Nazilli’de başarılı bir operasyona daha imza attı. Nazilli Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında bilişim sistemlerini kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık ve suç gelirlerini kripto varlıklar üzerinden aklayan örgüt çökertildi. 

İncirliova’da denetime takılan 28 motosiklet, otoparka çekildi İncirliova’da denetime takılan 28 motosiklet, otoparka çekildi

MERKEZİ NAZİLLİ OLDU

Nazilli merkezli yürütülen operasyonda İstanbul, Mardin ve Iğdır olmak üzere 4 ilde 28 Haziran Cuma günü operasyon için düğmeye basıldı. 4 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonda 9 şüpheli yakalandı ve çok sayıda dijital materyal ele geçirildi. Nazilli İlçe Jandarma Komutanlığı’nda ifade işlemleri tamamlanan şahıslar, ifadelerinin ardından Nazilli Cumhuriyet Savcılığı’na sevk edildi. Adliyede geniş güvenlik önlemleri alındı. 

I M G 20240701 W A0052

SOSYAL MEDYADAN AĞLARINA DÜŞÜRMÜŞLER

Organize suç örgütünün çok sayıda arkadaşlık, tanışma, sohbet ve buluşma konseptli web siteleri ve sahte sosyal medya hesapları tasarlayıp yayınladıkları tespit edildi. Web siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden ağlarına, düşürdükleri mağdurlarla öncelikle normal sohbet edip güven kazanarak mağdurların kişisel verilerini ve fotoğraflarını ele geçirdikleri belirlendi. 

Örgütün, mağdurlara ait kişisel verileri kullanarak oluşturdukları sahte dava, uzlaşma ve icra evraklarını, avukat kimlik fotoğraflarıyla birlikte, gönderip şantaj yaparak uzlaşma bedeli, avukatlık bedeli, dava kapama bedeli adı altında defaten ödeme aldıkları ortaya çıkartıldı.

I M G 20240701 W A0048

GELİRLERİ KRİPTOYA YATIRDILAR

Mağdurlardan elde ettikleri suç gelirlerini kripto varlıklara çevirerek çok sayıda kripto soğuk cüzdan ve yabancı kripto borsaları arası transfere tabi tutup karıştırmak suretiyle, izini kaybettirmek ve gayrimeşru kaynağını gizleyerek meşru bir yolla elde edildiği tespit edildi. Karmaşık kripto para transfer trafiğinin takibi ve detaylı teknik analizi ile izini kaybettirmeyi amaçlayan suç örgütüne ait gizli kripto cüzdanları deşifre edildi. 

9 MİLYAR 411 MİLYON TL’LİK İŞLEM HACMİ

Yurtiçi ve yurtdışı kripto varlık sağlayıcıları, bankalar, özel ödeme kuruluşları, internet servis sağlayıcılarından alınan verilerle, MASAK ile koordineli yapılan çalışmalar sonucu işlem hacminin 9 milyar 411 milyon 527 bin 142 TL olduğu belirlendi.

Muhabir: ÖMER ARAZ