Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Eğitim Sen, Eğitim İş, Hürriyetçi Eğitim Sen, Birleşik Kamu -İş, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikalarının Nazilli'deki temsilcileri bir günlük iş bırakma eylemi ve basın açıklaması yaparak taleplerini sıraladı. Belediye Meydanı'nda toplanan sendika üyeleri maaş zamlarının yetersizliğine dikkat çekerek TÜİK ve ekonomi yönetimine tepki göstererek yaşadıkları zorlukları anlattılar.
Açıklamayı ilk olarak Hürriyetçi Eğitim Sen Nazilli temsilcisi Murat Sucu yaptı. Sucu açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 44,38’lik yıllık enflasyon oranı, çarşıda, pazarda yaşadığımız gerçeklerle asla bağdaşmadığının altını çizerek, kamu emekçilerinin maaşlarına yüzde 11,54 gibi trajikomik bir zam uygulamak, alın terimize ve emeğimize yapılmış büyük bir hakaret olduğunu ifade etti. Sucu devamında kira artışlarına değinirken, "Ülkemizde kira artışları, artık vatandaşların barınma hakkını elinden alacak boyutlara ulaşmıştır. Cumhurbaşkanı'nın "fahiş fiyatlı ürünleri boykot edin" çağrısı, siyasi iktidarın halktan ne kadar kopuk olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Sayın Erdoğan’a soruyoruz: Elimizde bir simit, bir bardak çayla daha neyi boykot edelim? Elektrik faturasını mı? Çocukların eğitim masraflarını mı? Market reyonlarını mı? Ulaşımı mı?" ifadeleri kullanıldı.
"EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET TALEP EDİYORUZ"
Açıklamanın devamını Eğitim Sen Nazilli temsilcisi Murat Katırcı yaptı. Katırcı, “Halkın alın teriyle oluşturulan kamu kaynaklarının, halkın refahı yerine rant projelerine ve yandaş şirketlerin kasalarına akıtılması, vicdanları yaralayan bir haksızlıktır. Eşit işe eşit ücret talep ediyoruz. Bu sefalet zam aldatmacasına karşı, en düşük memur maaşının acilen yoksulluk sınırının üzerine yani 79 bin liraya çıkartılmasını talep ediyoruz. Başta metropoller olmak üzere barınma ihtiyacımızı imkansız hale getiren kira fiyatlarına karşı, güncel verilere denk düşen kira yardımı talep ediyoruz. Asgari ücretin, insan onuruna yaraşır bir ücret düzeyine çıkartılmasını, işçi sendikaları ve konfederasyonlarının söz sahibi olduğu bir komisyon tarafından belirlenmesini talep ediyoruz" denildi.
TALEPLERİNİ SIRALADILAR
Katırcı açıklamasının devamında, "İşyerlerinde ücretsiz kreş açılmasını talep ediyoruz. Kamuda mülakat değil, liyakat, yani kadrolu güvenceli istihdam talep ediyoruz. Seyyanen zamların, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, insanca yaşayabileceğimiz bir emeklilik talep ediyoruz. Kamu kaynaklarının “müşteri garantili” projeler için değil, halk için kullanılmasını talep etti.