Aydın'da görüldü! Üretici şaşkına döndü Aydın'da görüldü! Üretici şaşkına döndü

Nazilli’ye bağlı kırsal Yazırlı Mahallesi’nde bölgede beyaz altın denen pamuğun 2024-2025 sezonunun ilk alım töreni gerçekleştirildi. Üretici İrfan Şengül tarafından 45 dekar tarlada yetiştirilen 500 kilo pamuk, kilosu 50 TL’den Elit tarım işletmesi sahibi Oktay Göktepe tarafından alındı. İlk alım törenine Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sunay Güler, Ziraat Bankası Müdürü Erhan Tekin, Elit Tarım Sahibi Oktay Göktepe ve çok sayıda üretici katıldı.

“SADECE İSMİ DEĞİŞTİ”


Törende katılımcılara davul zurna eşliğinde pide ve ayran ikram edildi. İlk konuşmayı Müdür Sunay Güler yaparken, mazot gübre desteğinin kaldırıldığına dair haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Müdür Güler “Doğrusu şu ki mazot gübre desteği kalkmadı, sadece ismi değiştirilerek temel destek yapıldı. Pamukta 2024 yılında mazot gübre desteği 472 lira, 20025 yılında pamuğun dekar başına desteği 1098 lira. İlave olarak yerli tohumlardan kullanırsanız 146 lira daha verilecek. Toplam 1295 lira dekar başına” destek olacak” dedi. Sunay Güler ayrıca pamuk primi kalkmadığını uygulanıp uygulanmayacağının veya ne kadar olacağının belli olmadığını ifadelerine ekledi.

Screenshot 9-4

“PAMUK PRİMİ EN AZ 8 LİRA OLMALI”


Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Alnıak, konuşmasın da, “Pamuk çifttçisinin emeğinin karşılığını alamadığını belirterek, pamuk priminin en az 8 lira olması gerektiğini söyledi. Anlıak, “Maliyetlerin altında pamuk satmak zorunda kalıyor. Yetkililere sesleniyorum, desteğin en az iki katına çıkarılmasını istiyoruz. Geçen yıla göre girdi maliyetleri enflasyonun üzerinde. Pamuğun en az 45 lira olması gerekiyor. Primlerin artırılmasını istiyoruz. İncir, zeytin gibi değerinde satılan ürünlerin desteği azaltılsın, pamuk gibi satılamayanların primi artırılsın. Ova çiftçisi çok zor durumda. Pamuk primi en az 8 lira olmalı” dedi

P A M M

SEMBOLİK OLARAK 50 LİRADAN ALINDI


Elit Tarım İşletmesi’nin sahibi Oktay Göktepe sezonun ilk pamuk alımını Pirlibey Mahallesi’nden İrfan Şengül’ün ürettiği yaklaşık 500 kiloluk pamukla yaptıklarını söyledi. Sezonun ilk pamuğunu sembolik bir fiyatla 50 liradan aldıklarını belirten Göktepe “Piyasada pamuğun fiyatı 23 lira civarında. Sezon herkese hayırlı olsun” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ