Aydın’ın Nazilli ilçesinde, her yıl bayramın dördüncü günü kurulan ve yüzyıllardır süregelen köklü bir gelenek olan Gencer Pazarı, bu yıl da büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Esnaf ve mahalle sakinlerinin buluşma noktası haline gelen pazar, nostaljik atmosferiyle ziyaretçilerini adeta geçmişe götürdü.
Osmanlı’dan günümüze taşınan ve damaklarda iz bırakan meşhur Gencer Macunu, pazarın en çok ilgi gören tatlarından biri olurken, el emeği ürünler ve yöresel lezzetler de büyük beğeni topladı. Çevre illerden gelen misafirler, tarihi pazarın kültürel dokusunu keşfederken, esnaf ve mahalle sakinlerinin bir araya gelerek oluşturduğu renkli görüntüler, etkinliğin sıcak ve samimi havasını yansıttı.
DEDEDEN TORUNA KALAN GELENEK
Osmanlı geleneğini günümüzde de devam ettiren Soner Baygın, “Dededen öğrendiğimiz bu işi bir asırdır yapıyoruz. Çocukluğumdan gelen bir iş olduğu için baklavacı olmama rağmen Gencerlerde macun işi yapıyorum. Genceri, Aydın bölgesinde birçok yere götürüyoruz. ” dedi.
Macunun yapımından bahseden Baygın, “Su, şeker, limon tozu ve çöven otundan yapılır. Ortalama 20-24 saat boyunca kazanda kaynadıktan sonra döküp dinlenmeye bırakırız. Ertesi gün ise Gencer'e getiririz. Geçen sene Kurban Bayramı'nda kilosunu 200 liradan satıyorduk, bu sene de bayramda aynı fiyattan satıyoruz. Beklentim şu anda yüksek, özellikle İstanbul gibi uzak şehirlere gönderim yapıyoruz. Oralardan çok fazla talep var.” şeklinde konuştu.
GENCER DEMEK MACUN DEMEK
Gencer denince akla macunun geldiğini belirten Baygın, “İnsanların aklına bayramdan sonra Gencer denince macun geliyor. Gencer dışında, isteğe göre de üretim yapıyoruz. Macunun son kullanma süresi uzun olduğu için insanlar şimdi bile alsa, 2-3 ay sonra tüketebiliyor. Macunun dışında başka ürünlerimiz de var. Fiyatları ise; susamlı helvanın 3 tanesi 50 lira, macunun kilosu 200 lira, baklavanın kilosu 250 lira, gözlemenin fiyatı ise 40 liradır.” dedi.