Konu hakkında açıklama yapan Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü,’Eğridere kayası ve kilisesindeki geometrik motifler ve bunların alt kısımlarında yer alan figüratif ve konulu tasvirlerin yer aldığı alanın tescilinden sonra, yeni bir alan daha Resmi Gazete’de yayınlanarak koruma altına alındı’ dedi.

Latmostan Sevindiren Haberler Gelmeye Devam Ediyor 501889 1Eb384854E312A7C5A9B15A9Cfe9E4D1

‘İÇERİSİNDE 8 BİN YIL ÖNCESİNE AİT TARİH YATIYOR’

Bölgenin tarihin muhteşem değerlerine ev sahipliği yaptığını anlatan Sürücü, ayrıca, ‘Prehistorik Dönem’den başlayıp, Bizans Dönemi’ne kadar uzanan dönemde, 1 adet kadın figürden oluşan Tarih Öncesi Kaya Resmi ve 1 adet Bizans Dönemi sınır işareti ve bunlara yakın bir alanda sanduka mezar yapısı, şapel kalıntısı, temel duvarları ve pişmiş toprak seramik parçaları yayılımına ait arkeolojik yerleşimler bulunuyor. ‘Sütlü Bölgesi Prehistorik Kaya Resmi, Bizans Sınır İşareti ve Arkeolojik Yerleşimi” 1. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescili gerçekleşmiş ve Resmi Gazete’de yayınlanmıştır’dedi.

Latmostan Sevindiren Haberler Gelmeye Devam Ediyor 501889 F9F292E9Aa9A926C89052C3679B92Cb6

‘BU ALANLARDA MADEN AÇILAMAZ VE SANAYİ ATIĞI DÖKÜLEMEZ’

Bölgenin adeta açık hava müzesini andırdığını belirten Sürücü, ‘Bu alanlarda taş, oprak, kum vb. alınamaz, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocaklar açılamaz, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzemeler dökülemez. Adeta bir açık hava müzesi niteliğinde kültür varlıklarıyla dolu olan Latmos (Beşparmak) Dağları’nda tespit edilerek tescilleri yapılan kültürel miraslarımızı koruyacak sit çalışmaları çok önemlidir. Ancak tesciller bulundukları alanı noktasal olarak korumaktadır. Latmos’un kayalık ve engebeli arazi koşullarında araştırmaları onlarca yıl sürecek daha henüz keşfedilmeyen birçok kaya resmi ve kültür varlığının olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle Latmos’un bütüncül olarak korunması gerekmektedir.

Aydınspor’da başkan belli oldu, hedef profesyonel lig Aydınspor’da başkan belli oldu, hedef profesyonel lig

Latmostan Sevindiren Haberler Gelmeye Devam Ediyor 501889 1Eb384854E312A7C5A9B15A9Cfe9E4D1 (1)

‘LATMOS’TA MADENCİLİK FAALİYETLERİ DERHAL DURDURULMALI’

Bunun için diyoruz ki, Latmos’ta madencilik faaliyetleri durdurulmalı ve ruhsatlar iptal edilmelidir. Dünyanın hiçbir yerinde kültür varlıkları ve maden ocakları yan yana olamaz ve turizm bu şekliyle yapılamaz. Benzersiz özellikleri, güzellikleri ve doğal ve kültürel kaynak değerleri bakımından Türkiye’nin en zengin alanlarından biri olan bu kutsal dağın bütüncül olarak korunması için yetkili kurumlara, kuruluşlara ve sivil toplum örgütlerine önemli görev düşüyor. Latmos Dağları korunduğu takdirde gelecekte dünyanın önemli ekoturizm destinasyonlarından biri haline gelecek, başta yerelde yaşayan insanlara ve ülkemizin tanıtımına önemli katkısı olacaktır.

Latmostan Sevindiren Haberler Gelmeye Devam Ediyor 501889 5697055D8D46Eec0D421A87432B1D602

Muhabir: AYLİN ESER