Kuşadası'nın ilk fotoğrafçısı olarak tanınan ve 1942-2021 yılları arasında yaşamını Kuşadası'nda sürdüren Atilla Arslan, Yönetmenliğini Habip Yanç'ın üstlendiği 'Kuşadalı Bir Fotoğrafçı Atilla Arslan' adını taşıyan belgesel gösterimi çerçevesinde sevenleriyle buluştu. Kuşadası F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi'nde (KUAKMER) düzenlenen belgesel gösterimi etkinliğine Atilla Arslan'ın ailesi, akrabaları, yakın arkadaşları ve Kuşadalılar büyük katılım gösterdi.
Arslan'ın hayatı ve fotoğrafçılığa başlama serüveninin yakınları tarafından aktarıldığı etkinlikte duygu dolu anlar yoğun olarak yaşandı. Büyük ilgi ile izlenen belgeselin Yönetmenliğini Habip Yanç, Yapımcılığını Habip Yanç ve Safa Çağlar, Kurgusunu Safa Çağlar, Ses kayıtlarını Fatih Yaman, Söyleşilerini Belma Özgün ve Afiş tasarımını Göker Ünlü üstlendi.
''KUŞADASI İÇİN ÖNEMLİ BİR DEĞERDİ''
Belgesel Yönetmeni Habip Yanç, belgeselin uzun soluklu çalışmalar sonucunda hazırlandığını belirterek, ''3. Ölüm yıldönümünde Atilla Arslan'ı saygı ve sevgiyle anıyoruz'' sözleriyle başladığı konuşmasına, ''Kuşadası doğumlu Atilla Arslan, Kuşadası’nda Lise olmadığı için, öğrenimini Karabük’te yaşayan teyzesinin yanında tamamlar. Demir – Çelik Fabikası’nda çalışan eniştesinin, hiç kullanmadığı, Voigtlander marka fotoğraf makinasını kendisine hediye etmesiyle 1959 yılında fotoğraf çekmeye başlar. 1963 yılında Ankara Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Mühendisliği bölümünü kazanır, 1968 olaylarında son sınıf öğrencisiyken üniversiteyi bırakır ve Kuşadası’na döner. Bugün Fotoğraf Stüdyosu’nun bulunduğu binanın üst katı, ailesine ait Alkış Otelde çalışmaya başlar ve bir odasını karanlık oda olarak kullanır. 1975’de Cemil Karakıvrak ile birlikte Stüdyo AC’yi kurarlar. İsmini Atilla’nın A’sı, Cemil ‘in C’sinden alan bu ortaklık çok uzun sürmez. Atilla Arslan, oğlu Cem’in C’si ni kullanarak yoluna devam eder.Turizmin en yoğun olduğu yıllarda, en çok Fransız Tatil köyü müşterilerinin fotoğraflarını çeker. Bu yıllarda, Kuşadası’nın eski fotoğraflarını da arşivlemeye başlar. Ali Ergül öncülüğünde kurulan Yerel Tarih Dergisi bu arşivden çokça yararlanmış ve Atilla Arslan derginin bugüne gelmesinde büyük bir katkıda bulunmuştur'' şeklinde devam etti.
BELGESEL YÖNETMENİ HABİP YANÇ KİMDİR?
Habip Yanç 1976-2011 yıları arasında TRT de çalışmaya başladı. Kurumun çeşitli birimlerinde birçok programa imza attı. TRT’deki mesleği ile fotoğrafçılığı paralel yürüten Yanç, yönetmen ve fotoğrafçılığın birbirini tamamladığını söyler. Çalışmalarında belgesel tarzını tercih etmiş ve aynı tutkusunu emekli olduktan sonra da sürdürüyor. 2018 yılında Kuşadası’nda yaşamaya başlayan Habip Yanç Antroposen Çağdan Belgesel Hikayeler (iklim krizi) kapsamında Ekodosd’un başkanı Bahattin Sürücü danışmanlığında “Azap Gölünün Çığlığı”, Yaşama Tutunanlar projesinde “Turgen Şevki Bulut”, Ak Saçlı Fotoğrafçılardan “Necmettin Külahçı”, KUAKMER’in üç yıldır hazırladığı “Hatırlayan Mahalle Şenliği’nin” iki bölümünü, Yerel Tarih Dergisinde Belma Bircill Özgün’ün yazdığı yazısından esinlenerek Kuşadası’na fotoğraf adına birçok arşiv kazandıran rahmetli Atilla Arslan için “Kuşadalı Bir Fotoğrafçı Atilla Arslan” belgeselini üretti.