Türk turizmi için büyük önem taşıyan kütüphanenin açılışına, KODER Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Esen, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çengel, Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Kozak, ADÜ Turizm Fakültesi öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.
  2003 yılında İstanbul’da İngiliz Konsolosluğu'na yapılan saldırıda binası tahrip olan Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı'nın (TUGEV) kütüphanesi, 14 yıl sonra Kuşadası’nda bulunan ADÜ Turizm Fakültesi'nde ihtisas kütüphanesine dönüştü. KODER'in mobilya ve sergileme ünitelerini üstlendiği ihtisas kütüphanesi düzenlenen törenle açıldı. Büyük bölümünün bir nüshası Türkiye’nin önde gelen kütüphanelerinde bile olmayan  kitapların, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü'nce istenmediği için uzun bir süreçten sonra Kuşadası’na getirildiği öğrenildi. Turizm alanında yüksek lisans, doktora tezi veya diğer araştırmalarda oldukça zengin bir arşiv oluşturan kütüphanenin açılışına katılan Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Kozak, kitapların İstanbul’dan başlayıp Eskişehir’e, oradan da Kuşadası’na gelmesinin 14 yıllık hikayesini katılımcılarla paylaştı.

KİTAPLARIN GELİŞ SERÜVENİ

Prof. Dr. Nazmi Kozak, KODER’in katkılarıyla oluşturulan ihtisas kütüphanesinde yer alan kitapların, İstanbul’da 1984 yılında kurulan Turizm Geliştirme Vakfı'na ait kütüphanenin kitapları olduğunu belirterek, “Bu kitaplar TURGEV’in 1984 yılında kurulan kütüphanesine aitti. İstanbul’da 2003 yılında İngiliz Konsolosluğu'na yapılan saldırıda, Meşrutiyet caddesindeki kütüphane binası da tahrip oldu. Onlar da kitapları kolilere doldurup bir otelin deposuna koydular. Bu kitaplar 2014 yılına kadar otelin deposunda kaldı. TUGEV Sekreteri Özen Dallı’ya sürekli kitapları sordum. Görev yaptığım Anadolu Üniversitesi'ne verilmesi için ısrarcı oldum. Sürekli ısrarlarıma dayanamadı, 2010 yılında yönetim kurulunda görüşelim diye ifade edince, ben de dilekçe yazdım. Neticede o dönemde başkanı olduğum Eskişehir Anadolu Üniversitesi Turizm Araştırma Birimi'ne bağışladılar. Yaklaşık 50 koli kitabı ben kendi olanaklarımla Eskişehir’e getirdim. O dönemde üniversitede rektör seçimi oldu. Yeni gelen rektör beni görevimden aldı ve birimin de faaliyetlerini durdurdu. Bir süre sonra 'Bu kitapların akibeti ne olacak?' sorusuna yanıt arandı. Kitapların asistanlara dağıtılması fikrine karşı olduğumu ifade ettim. Kitapların manevi olarak benim şahsıma verildiğini, eğer üniversite bu kitapları kabul etmek istemiyorsa başka bir üniversiteye verilmesini önerdim. Bu öneri kabul edildi. Ben de Kuşadası’ndaki arkadaşlarla iletişim kurarak kitapları vermeyi önerdim, memnuniyetle karşıladılar. Kitapları 2 yıl önce Kuşadası’na naklettik. O günden bu yana yürütülen çalışmaların ihtisas kütüphanesinin oluşturulmasıyla son bulmasından çok mutluyum” dedi.

"ÖNEMİ TURİZM TARİHİYLE İLGİLİ OLMASIDIR"

Kuşadası Turizm Fakültesi'nde oluşturulan kütüphanedeki kitapların büyük bölümünün başka hiçbir kütüphanede bulunmadığını ifade eden Kozak, "Bu kütüphanenin en önemli özelliği turizm tarihiyle ilgili olmasıdır. Çoğu Türkiye’deki önde gelen kütüphanelerde bile bir nüshası olmayan kitaplardır. Turizm tarihinin yazılı tanıklarının tek nüshaları buradadır. Bu kütüphanenin turizm tarihi çalışmak isteyenler için bulunmaz bir merkez olduğunu, yüksek lisans, doktora yapanlar, öğrenciler açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Anadolu Üniversitesi olarak biz kullanamadık, değerlendiremedik. İnşallah Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Fakültesi bunları en güzel şekilde değerlendirir” diyerek kütüphanenin oluşmasını sağlayan KODER ve üniversite yetkililerine teşekkür etti.

"DAHA DA ZENGİNLEŞTİRİLMESİNE ÇALIŞACAĞIZ"

 KODER Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Esen de, oluşturulan kütüphanenin önemine dikkat çekerek, “Kuşadası’nda böylesi önem taşıyan kütüphanenin oluşturulmasından büyük bir heyecan duyuyoruz. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız sezon sonu partisinin geliriyle kütüphanenin tefrişini yaptık. Kütüphanenin bilgisayar veya tabletler ile daha da zenginleştirilmesi için yönetim kurulunda girişimde bulunacağız” ifadelerini kullandı. Esen, kütüphanenin kurulması sürecinde emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. 
  Öte yandan ADÜ Turizm Fakültesi yöneticileri, kütüphanelerinde turizm ile ilgili kitapları olanların bağışta bulunması çağrısı yaptı.