Türkiye genelinde ekonominin izlediği dalgalı seyir, vatandaşın alım gücünün düşmesi bazı sektörleri durma noktasına getirirken, kimi meslek gruplarına olan ilgiyi de arttırdı. Kuşadası'nda, kış sezonunun gelmesi ve havaların soğuması ile birlikte en fazla talep gören sektörlerin başına adına yazdıran ayakkabı ve giysi tamiratı dükkanları bugünlerde gelen talepleri yetiştirebilmenin telaşını yaşıyor.
'VATANDAŞ YENİSİNİ ALMAK YERİNE TAMİR ETTİRMEYİ TERCİH EDİYOR'
Ayakkabı tamiratı işine henüz çocuk yaşlarda başlayan ve mesleğini Kuşadası'nda devam ettiren Meftun Kaymak, tamirat için gelen taleplerin, kış sezonunda yaz sezonuna oranla daha yoğun olduğunu anlatarak, 'Havaların soğuması ile birlikte, vatandaşların özellikle kışlık giysi ve ayakkabı tamirine gösterdiği talep arttı. Bu talebin en büyük etkenlerin bir tanesi ekonomik nedenler. Son yıllarda, gıdanın yanı sıra teksil ve ayakkabı ürünlerine gelen zamlar, vatandaşları yenisini almak yerine tamir ettirerek yeniden kullanma arayışına itmekte. Cebe giren para öncelikli harcamalara bile zor yetiyorken yaz ve kış sezonlarında yeni kıyafetler ya da ayakkabılar almak birçoğumuz için artık lükse girmekte. Hal böyle olunca evdeki hesabı çarşıya uydurabilmek için yeni stratejilere başvurmak zorunda kalıyoruz'dedi.
'DURUMU OLMADIĞI İÇİN TAMİR ETTİRDİĞİ ÜRÜNÜNÜ ALAMAYAN İNSANLAR VAR'
Hayat şartlarının her geçen gün daha da zorlaştığını, özellikle dükkana gelen çoğu insandan net bir şekilde görüldüğünün anlatan Kaymak, 'Dükkana gelen çoğu vatandaş, tamirat için bıraktıkları ayakkabı ya da kıyafetlerini sırf maddi durumları olmadığı için gelip teslim alamıyorlar. 1 yıl önce ya da 6 ay önce tamirat için getirilip halen alınmayan çok sayıda ürün var elimde ve sahipleri gelir umuduyla bekliyorum. Böyle çoğu durumda, ödeme almadan tamir ettiğim eşyaları vatandaşa veriyorum çünkü bizler de yokluk gördük o yüzden halden anlıyorum. Vatandaşlar, fiyatlar yükselince ister istemez harcamalarında tasarrufa gitmek zorunda kalıyor. Ayakkabı ve kıyafet fiyatları yüksek olunca eskiyen ayakkabılarını tamir ettiriyorlar çünkü bazı insanların başka çaresi yok. Gelen taleplerin yoğunluğu bir ayakkabı tamircisi olarak sevinirken, normal vatandaş çerçevesinden bakınca üzülüyorum. Sonuçta gelen zamlar hayatımızın her alanını etkiliyor' dedi.
'SON YILLARDA VALİZ TAMİRATI ARTTI'
Giysi ve ayakkabı tamiratının yanı sıra çanta ve bavul onarımı yaptığını da anlatan Kaymak,' Özellikle son dönemlerde el çantası, bavul, okul çantaları,valiz ve kemer gibi ürünlerin onarım talebinde de büyük artış yaşandı. Okulların açılması ile birlikte okul çantaları yoğun olarak dükkana bırakıldı. Yaz sezonu boyunca kullanılan valizler, kadın müşterilerimizin el çantaları da yine talebi artan ürünler arasında yer almakta. Bugün raflarım onarılma bekleyen eşyalarla dolu ve geç saatlere kadar gelen talepleri karşılamaya çalışıyorum.