Kuşadası’na gitmeyen isteyen yerli ve yabancı turistler Kuşadası gezilecek yerleri ve yakın tatil yerlerini merak ediyor.
Aydın Kuşadası gezilecek yerler nerelerdir sorusuna verilecek pek çok cevap var. Plajları, tarihî yapıları, cadde ile sokakları, müzeleri ve parkları... İşte Kuşadası’nda mutlaka görmeniz gereken yerler…
Kuşadası’nda Gezilecek Yerler
Türkiye’nin en sevilen tatil yerlerinden olan Kuşadası, deniz ve doğa ile bütünleşmek isteyen tatilciler için en doğru seçeneklerden biridir. Aydın’ın en popüler ilçelerinden biri olan Kuşadası’nın batısında Ege Denizi, kuzeyinde tarihî güzellikleriyle ünlü Selçuk, doğusunda Söke ilçesi bulunur.
2022 yılında yapılan nüfus sayımına göre 130.835 kişinin yaşadığı ilçe, yaz aylarında bu nüfusun çok daha fazlasına sahip olur.
Kuşadası’nda gezilecek yerleri sizin için listeledik…
1. Kadınlar Plajı
Kuşadası plajları ile ünlü tatil yerlerimizdendir. Kuşadası’nın en sevilen plajı ise Kadınlar Plajı’dır. Kadınlar Plajı, Osmanlı zamanında yalnızca kadınların kullandığı plaj olduğu için bu isimle anılıyor. Kadınlar Plajı, Kuşadası merkeze yaklaşık 3 kilometre mesafede bulunuyor.
Temiz denizi ve sahili nedeniyle Mavi Bayrak ödülüne sahip olan plajda yaz aylarında yer bulmak zor olabiliyor. Kadınlar Plajı’na giriş ücretsiz olduğu için erken saatlerde gidip yer tutmak gerekiyor.
2. Yılancı Burnu Plajı
Birinci derece sit alanında bulunan Yılancı Burnu plajı, doğal güzelliğiyle turistleri büyülüyor. Tertemiz denizi, oturma alanları ve Güvercinada manzarasıyla Yılancı Burnu Plajı’nda huzurlu ve keyifli bir gün geçirebilirsiniz.
3. Güvercinada Kalesi
Güvercinada, Barbaros Hayrettin Paşa tarafından Mora İsyanı zamanında yaptırılmış ve şehri saldırılardan korumuştur. Güvercinada’da bulunan kale, adayı surlarla çevrelemiştir. Kalenin içinde bulunan gözetleme kulesinde Fin balinası iskeleti ve gemi maketi sergileniyor. Ayrıca kalenin yanında Barbaros Hayrettin Paşa’nın heykeli bulunuyor. Yaz döneminde Güvercinada’ya yapılan tekne turlarıyla Güvercinada Kalesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
4. Efes Antik Kenti
İzmir ilinin Selçuk ilçesinin sınırları içinde bulunan Efes Antik Kenti, Kuşadası’na yalnızca yarım saatlik mesafede. Bu nedenle Efes, Kuşadası’na tatile giden turistler tarafından mutlaka ziyaret edilecek yerlerden biri olarak görülüyor.
Efes Antik Kenti, Anadolu’nun en eski antik kentlerinden biridir. Bu kentin tarihi MÖ 9000 yıllarına kadar dayanır. Tarihî dokuyu görmek ve antik kent yaşamını içinize çekmek için Efes Antik Kent’te kesinlikle uğramalısınız.
5. Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından 1618 yılında yaptırılan kervansaray, Kuşadası’nın en çok bilinen yapılarından biridir. Kervansaray iki katlıdır ve dikdörtgen bir avluya sahiptir. Bu avluda bulunan 400 kişilik açık hava restoranında tarihi güzellikler eşliğinde yemeğinizi yiyebilirsiniz.
6. Meryem Ana Evi
İzmir sınırları içinde bulunan Meryem Ana Evi, Kuşadası’na 26 kilometre uzaklıktadır. Bu nedenle tatil yeri Kuşadası olan turistler Meryem Ana Evi’ni de ziyaret eder. Meryem Ana Evi, Hristiyanların hac noktalarından biri olması sebebiyle özellikle yabancı turistler tarafından rağbet gören yerlerden biridir.
7. Kaleiçi
Kuşadası’nın tarihî çarşılarından biri olan Kaleiçi; eski evleri, Arnavut kaldırımları ve iş yerleriyle dikkat çekicidir. Kuşadası’na gelen turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği Kaleiçi’nde Kaleiçi Camisi, Kaleiçi Hamamı ve Kaleiçi Surları da bulunuyor. Ayrıca burada yer alan dükkânlardan alışveriş yapmak da mümkün.
8. Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihî Müzesi
Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihî Müzesi, Anadolu ve Ege’nin zeytin konusundaki zenginliği üzerine kurulmuştur. Zeytinyağı fabrikası görünümünde olan müze, pazartesi günleri dışında haftanın diğer günlerinde 10.00-18.00 saatleri arasında açıktır.
9. Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı
Kuşadası ve Söke sınırları içinde bulunan Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı, 209 kuş türünü barındırıyor. Nesli tükenmekte olan kuşlardan dünyanın en ünlü kuşlarına kadar birçok tür bu parkta ağırlanıyor.
Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Millî Parkı, Kuşadası merkeze 23 kilometre mesafededir. Barındırdığı biyolojik çeşitlilik nedeniyle doğa fotoğrafçıların uğrak yeri olan park, yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilir.
10. Zeus Mağarası
Zeug Mağarası, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Millî parkı içinde yer alan en dikkat çekici yerlerden biridir. Adını Yunan mitolojisinden almıştır. Mitolojiye göre tanrı Zeus, denizler tanrısı olan kardeşi Posedion’dan korunmak için bu mağaraya sığınmıştır.
Kuşadası’nda Ne Yenir?
Kuşadası’nı ziyaret eden turistler tarafından en çok merak edilen konulardan biri de burada ne yiyecekleridir. Şimdi Kuşadası’nda ne yenir sorusunun cevabına bakalım…
Kuşadası, Ege ilçesi olduğu için burada Ege’ye özgü yiyecekler daha çok sevilir ve yenir. Bu nedenle Kuşadası’na geldiğinizde mutlaka buraya ait Ege yemeklerini yemenizi öneririz.
Kuşadası Aydın’da ne yenir sorusunun yanıtı aşağıdaki gibidir:
- Etli nohut yahnisi: Aydın’ın yöresel yemeklerinden olan etli nohut yahnisi, bakliyatların özel güveç kaplarda pişirilmesiyle yapılıyor.
- İncir uyutması: Aydın inciri, Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerinden biridir. Aydın inciri ve süt ile yapılan incir uyutması ise yörenin en sevilen tatlıları arasında yer alıyor.
- Kabak çiçeği dolması: Ege’de en sevilen ürünlerden biri olan kabak çiçeği dolması, yemeklerin yanında meze olarak da veriliyor.
- Zeytinyağlılar: Zeytinyağı ile ünlü olan Ege’de yemekler mutlaka zeytinyağı ile yapılır. Kuşadası’nı ziyaret eden tatilciler bu zeytinyağlıların tadına mutlaka bakmalıdır.
- Deniz ürünleri: Kuşadası deniz ürünleriyle de ünlüdür. Karides, midye, kalamar, ahtapot, çipura, barbun, lüfer gibi lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.