Bu yıl Kuşadası sahil sitelerinden Evim Tatil Sitesi, Özçelik Sitesi, Sevgi Plajındaki Ayyıldız kafe ve Pamucak sahilinden sonra, dün gece saat 04.00’de SSK sitesi kumsalına çıkan C.caretta’yla birlikte 5 yuva alanı oldu.

Kusadasinda Cogalan Yuvalar Sevindiriyor 488399 Cea70B66Aa7521F2D473554Ed4Ca8B48

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı açıklamada, ‘Yuva alanları, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü uzmanları, Kuşadası Belediyesi ve EKODOSD işbirliğiyle tel kafeslerle koruma altına alındı. Sadece Yaz aylarında gelen tatilciler, genellikle güney sahillerinde gördükleri C.caretta yuvalarını Kuşadası’nda gördüklerinde çok şaşırmaktadır. 2011 yılından bu yana C.caretta’ların Kuşadası kumsallarında yuva yaparak yumurtalarını bıraktıkları konusunda vatandaşları bilgilendirmekteyiz. Aynı zamanda Chelonia mydas türü Yeşil Deniz Kaplumbağalarının da Kuşadası körfezinde dolaştıklarını, bunun nedeninin de otçul bir tür olan Yeşil Deniz Kaplumbağalarının bölgedeki zengin deniz çayırlarıyla beslenmeleridir. Deniz kaplumbağalarına da beslenme ortamı sağlayan ve birçok deniz canlısının ürediği ve beslendiği deniz çayırları endemik bir türdür’dedi.

Kusadasinda Cogalan Yuvalar Sevindiriyor 488399 154Ee14007C57E469F866Bdefd63Df34

Başkan Çerçioğlu, Aydınlıları Aydınfest’te müzikle buluşturacak Başkan Çerçioğlu, Aydınlıları Aydınfest’te müzikle buluşturacak

KUŞADASI NESLİ TEHLİKE ALTINDAKİ POSİDONİA OCEANİCA AÇISINDAN ZENGİN ALANLARA SAHİP

Nesli tehlike altındaki Akdeniz’in çiçekli deniz bitkisi Posidonia oceanica denilen deniz çayırları açısından Kuşadası zengin alanlara sahiptir. Oksijen üretmeleri nedeniyle, denizlerin ormanı olarak bilinen deniz çayırları kıyıları erozyona karşı korur. Halk arasında deniz eriştesi olarak da bilinen Posidonia oceanica’lar, Kuşadası’ndan başlayarak Milli Parka kadar uzanan tüm kıyılarda görülebilmektedir. Kuşadası Güvercinada-Yılancıburnu arasındaki koy deniz çayırları açısından çok zengin olup, C.carettalar ve Yeşil deniz Kaplumbağaları suyun altında beslenirken, vatandaşlar da suyun üstünde yüzmektedir. Özellikle kış aylarında koya gelen onlarca trol teknesinin suya bıraktığı çapalar ve taramalarla mekanik hasarlar yaratmakta, denize atılan lastik vb. atıklar nedeniyle de deniz çayırlarının üzerine baskı yaparak, foto sentez yapmalarını engelleyerek deniz çayırlarına zarar vermektedir. Başta deniz kaplumbağaları olmak üzere birçok deniz canlısını buraya çeken, beslenmelerini ve üremelerini sağlayan deniz çayırlarının yoğun olduğu bu koy özel koruma bölgesi ilan edilmelidir.

Kusadasinda Cogalan Yuvalar Sevindiriyor 488399 3Ae71F7219D5Bd4765944Ed50F9061E7

KUŞADASI’NDA DENİZ ÇAYIRLARININ KORUNMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR

Kuşadası’nın hassas kıyılarında deniz çayırlarının korunması için, mutlaka yüzer şamandıra modeli ya da tonos uygulaması getirilmelidir. Deniz çayırları yanlış bilinen yosunlardan oluşan bir kirlilik değil, sağlıklı ve temiz denizlerin önemli göstergelerinden biridir. Onları hep birlikte korumamız gerekir. Zengin deniz çayırı alanlarının bulunduğu Kuşadası, Kaş ve Datça- Bozburun WWF-Türkiye’nin Mavi Ormanlar Projesi kapsamında pilot alanlar olarak belirlendi. WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından yürütülmekte olan Mavi Ormanlar Projesi ülkemizdeki deniz çayırı Mavi Karbon ekosistemlerinin sağlığını iyileştirmek ve bu kaynaklara güvenen kıyı topluluklarının geçimini desteklemeyi hedeflemektedir. Bunu başarmak için paydaşlarla birlikte WWF-Türkiye, projenin pilot alanları Kaş-Kekova ÖÇKB, Datça-Bozburun ÖÇKB, Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda ve ulusal düzeyde deniz çayırı mavi karbon ekosistemlerinin korunmasını destekleyen ulusal politikaların benimsenmesi için savunuculuk yapılması, insan faaliyetleri nedeniyle oluşan kaybı önlemek için koruma önlemleri oluşturulması, deniz çayırı mavi karbon ekosistemlerine zararlı faaliyetlere bağımlılığı azaltmak için yerel paydaşların gelirlerini çeşitlendirmeye yönelik çözümler belirlenmesi/uygulanması ve mavi karbon finansman mekanizmaları tasarlanması ve test edilmesi için faaliyetler gerçekleştirmektedir. Projenin sosyo-ekonomik çalışmaları kapsamında mavi karbonun faydaları ve demirlemenin deniz çayırları üzerindeki etkilerine ilişkin yerel algıları anlamak amacıyla projenin pilot alanlarında paydaş anketleri ve derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Bu araştırmanın etkili koruma stratejilerinin oluşturulmasına ve toplum katılımının artırılmasına yardımcı olması beklenmektedir.

Kusadasinda Cogalan Yuvalar Sevindiriyor 488399 Bf1856Be5E95D5E7F00Ec76Bc6Daead1

Kusadasinda Cogalan Yuvalar Sevindiriyor 488399 7Aa212E7Ff82638D100Beee49374E4Fe

Muhabir: AYLİN ESER