STK’lar tarafından yapılan basın açıklamasında, yangının yerleşim yerlerine ulaşmaması için hem havadan hem de karadan büyük çaba sarf eden görevlilere teşekkür edildi. Açıklamada, "Hava sıcaklığının 30 dereceyi geçtiği, rüzgar hızının 30 km/saatin üzerinde olduğu ve nispi nemin yüzde 30'un altında olduğu koşullar, orman yangınları için uygun şartlar oluşturmaktadır" denildi.
"RİSK GEÇENE KADAR ÖNLEM ALINMALI!"
STK’lar, Kuşadası’nda bugüne kadar korunan tüm doğal ve kültürel değerlerin, çocuklarımıza miras bırakılan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın büyük bir risk altında olduğunu belirtti. STK’lar, binlerce insanın ziyaret ettiği bu değerli doğa alanının, kontrol edilemez kalabalıklar ve olumsuz meteorolojik koşullar nedeniyle yangın tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade etti. Sık makilik ve orman dokusunun bulunduğu Dilek Yarımadası'nda olası bir yangının söndürülmesinin çok zor olduğu, park içinde bulunan yüzlerce araç ve binlerce insanın tahliye edilmesinin ise neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekildi. Bu nedenle STK’lar, yangın riski taşıyan olumsuz hava koşulları normale dönene kadar Milli Park'ın ziyaretçi girişine kapatılmasını ve gerekli tüm önlemler alındıktan sonra yeniden açılmasını talep etti.
"ZİYARETÇİLER İÇİN KATI KORUMA KURALLARI GEREKİYOR"
STK’lar, ağaçlık alanlarda sigara içmenin büyük bir yangın riski taşıdığını ve mevcut olumsuz iklim koşullarının yangın riskini daha da artırdığını belirtti. Aydın Valisi Yakup Canbolat’ın yangın konusundaki hassasiyetine dikkat çekerek, Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın olumsuz koşullar ortadan kalkana kadar ziyaretçi girişine kapatılmasını talep ettiler.
Kuşadası Sivil Toplum Kuruluşları, bölgenin yangın tehlikesine karşı daha iyi korunabilmesi için gerekli tüm adımların atılması gerektiğini vurguladı.