Aydın'ın turizm ilçesi Kuşadası'nda Davutlar ve Güzelçamlı mahallesinde bulunan bazı sitelerin yöneticileri bir araya gelerek yaşanan günübirlik tatilcilerin geride bıraktığı temizlik sorununa dikkat çekti. Site Yöneticileri adına konuşan Kumsal Sitesi yöneticisi Oktay Tanrısever, yaz sezonunun başladığı günden bugüne kadar yaşanan çevre kirliliğinin yaşam kalitelerini ciddi anlamda etkilediğini anlattı. Tanrısever; "Yıllardır bu sitelerde yaşadık ve bu plajlarda denize girdik. Bu sezonda gördüğümüz rezaleti ve eziyeti hayatımızın hiç bir anında görmedik" dedi. Sitelerde yaşanılan problemlerin masaya yatırıldığı toplantıda, plaj boyunca etrafa atılan çöpler, plajda tuvaletlerin olmaması, tuvalet gibi kullanılan ve kirletilen denizler ile çevre, gelişi güzel kurulan çadırlar ve karavanlar, trafik ve park sorunu gündeme taşındı. Davutlar ve Güzelçamlı sahil şeridi boyunca uzun yıllardır adı bilinen Atakent, Sevgi,Uşaklılar, Kumsal Sahil Sitesi, Çogay Tatil Sitesi, Altınkum Sitesi ve Salihli Yalıkent Sitesi yöneticileri ile site sakinleri sorunlarının çözülmesi için yetkililerden yardım istedi.

Kusadasi Sahil Siteleri Isyanda Yasanan Rezillige Artik Bir Son Verin 488609 9489Cc83B921A8Fa0D3Ca5A2Cb87Ff66

"SAHİLLERİN BU DURUMDAN KURTARILMASI GEREKİYOR"

Site Yöneticileri adına konuşan ve 35 yıldır sahil sitelerinde bulunan evinde yaşayan Kumsal Sahil Sitesi Yöneticisi Oktay Tanrısever, Kuşadası sahil sitelerinde yaşanan sorunların her geçen gün daha vahim bir duruma geldiğini söyledi. Tanrısever; "Yıllarımız burada geçti. Hem yaz hem de kış sezonu çoğumuz burada yaşamaktayız. Bu sene olduğu gibi bir rezilliği bugüne kadar asla görmedik. Konuyu tam anlamıyla belediyelere bağlamıyorum çünkü devletin de suçu var bu noktada. Sahil şeridi boyunca belediyeye ait yerler olduğu gibi devlete bağlı alanlar da var. Kuşadası Belediyesi ile Aydın Büyükşehir Belediyesi arasında yaşanan ve basına yansıyan durumlar bizleri ilgilendirmiyor, biz hizmet ve sorunlarımıza çözüm bekliyoruz. Son genel seçimlerden sonra sahillerimiz devletin paralelinde bir yer olmaktan çıktı. Sahiller, Cumhuriyet Halk Partisi tarafına geçtiği için hükümet buralara yüklenmeye başladı. Burada ikamet eden vatandaşların içerisinde CHP’ye oy veren de var, AK Parti’ye oy veren de var ve başka partilere oy verenler de var. Konu parti değil, konu insanca yaşama hakkı. Kuşadası sahil siteleri bu sene kaderine terkedildi. Yaşadığımız zorlukların altından kendi imkanlarımızla kalkmaya çalışmaktan yorulduk. Huzurumuz ve eski güzel günlerimiz kalmadı. Yetkililerden yardım bekliyoruz. Devletimize, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’e, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na, CİMER’e artık sesimizi kime duyurabilirsek ona ulaşmaya çalışıyoruz" dedi.

Kusadasi Sahil Siteleri Isyanda Yasanan Rezillige Artik Bir Son Verin 488609 C64A02A8172579F36E9E8F1F7C7C308F

"MİLLİ EMLAK ALANI KARAVAN PARKINA DÖNDÜ"

Kuşadası Sevgi Plajı’na yakın bir noktada karavanlara özel bir alan olduğunu hatırlatan Tanrısever, "Karavanlara ait o park alanı belediyeye aitti. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun alıp Kuşadası Belediyesi’ne devrettiği yerdi. Orada karavan doluydu. Oradaki karavanları, belediye bundan 15-20 yıl önce geldi ve kaldırdı. O zamanlar o bölge de rezil durumdaydı. Bugün, karavanların konuşlandığı bu alan Milli Emlak’a ait yani belediye ile bir ilgisi yok. Ancak, Milli Emlak’ta burası ile hiç ilgilenmiyor. Karavanlar için bu alanda önceden hazırlanmış bir altyapı yok. Tuvalet yok, duş yok, karavanların tuvalet atıklarını boşaltabilecekleri yer yok. Burası devlete ait ise ve bir gelir elde edinmek isteniyorsa bu alanın etrafına bir tel çevir, iki adam gönder başına ve otopark olarak işlet. Bu şekilde sahipsiz bırakılamaz. Durumu, Kuşadası Belediyesi’ne gidip söylediğimiz zaman orası benim yerim değil cevabını veriyor. 2 sene öncesine kadar bu noktada bir tuvalet vardı. Başında bir görevli iyi kötü işletiyordu. Ancak, tuvalet başında duran görevli, vatandaştan 1 TL tuvalet kullanım ücreti alıyor diye problemler yaşandı ve şikayet Özlem Çerçioğlu’na kadar gitti. Özlem Hanım’da haklı ve çıkan problemler neticesinde görevlileri göndererek tuvaleti kaldırdı ve götürdü."

Kusadasi Sahil Siteleri Isyanda Yasanan Rezillige Artik Bir Son Verin 488609 C76B10F5D1Df874441E1D17B71021E4D

"KARAVANLAR SAHİPLERİ TUVALET ATIKLARINI ÇEVREYE BOŞALTIYOR"

Özellikle pandemiden sonra karavanda yaşayan insan sayısının arttığını vurgulayan Oktay Tanrısever; "Çoğumuz hem yaz hem de kış sezonlarını bu sitelerde geçiriyoruz. Sahil sitelerinde, sezonun başından bu yana plajlar boyunca tuvalet sorunu yaşandı. Tuvaletler bir geldi bir kaldırıldı. Tatil için Güzelçamlı ve Davutlar sahil siteleri plajlarını tercih eden ziyaretçilerin en fazla zorlandıkları konu plajlarda tuvaletlerin olmaması ya da az sayıda olmasıdır. Karavanda kalan da çadır kurup tatilini geçiren de bu zorluğu yaşadı ve halen de yaşamakta. Vatandaşlar, tuvalet ihtiyaçlarını rahatça ve olması gerektiği gibi görebilecekleri yer bulamadıkları için bu sefer kendilerince alternatif çözümler üretme yoluna gittiler. Çadırda kalanlar denizde ya da ağaçlık alanlarda tuvalet ihtiyaçlarını giderirken, karavanlarda yaşayan vatandaşlar ise, karavan tuvaletinde bulunan kaset adı verilen tuvalet atıklarını belediyeye ait çöp kutularına, ağaç diplerine döküyorlar. Karavanlardan çıkan bu kasetler çoğu zaman bidonlarda biriktiriliyor bu görüntüleri de görüyoruz. Etraf insan dışkısı dolu; deniz insan dışkısı kaplı ve kokudan kapı ve pencere açamaz olduk. Hatta karavanın tuvalet borusunu yola bırakarak bu şekilde durumu çözen karavan sahiplerini de görüyoruz. Son birkaç haftadır, belediyenin yağmur suyu kanallarına boşaltmaya başladılar tuvalet pisliklerini. Tatilcileri uyardığımız zaman, ‘bize tuvalete girebileceğimiz bir yer gösterilmedi ya da karavan tuvalet atıklarımızı atabileceğimiz bir yer burada yok’ cevabını alıyoruz. Durum böyle olunca sıkıntıyı yine bizler yaşıyoruz. Sahil sitelerinde pislikten ve kokudan şikayetçiyiz ve artık bu durumu yaşamak istemiyoruz. Foseptik kokusu sinekleri getiriyor ve evlerimizde rahat oturamaz hale geldik. Bu bölge turizmin kalbi ve her yıl milyonlarca insanı ağırlıyor. Doğaya bu denli zarar vermek insanlığa hiç yakışmıyor. Bu gibi sorunların bu bölgede ve insanın yaşadığı hiç bir yerde hiç yaşanmaması gerekiyor" diye konuştu.

Aydınlı sürücüleri bıktıran olay! Bu menfeze her hafta bir araç düşüyor Aydınlı sürücüleri bıktıran olay! Bu menfeze her hafta bir araç düşüyor

Kusadasi Sahil Siteleri Isyanda Yasanan Rezillige Artik Bir Son Verin 488609 D75F466D4D20922A07Eabf8416Ee852A

ÇADIR VE KARAVANCILARDAN, SİTE SAKİNLERİ DE ŞİKAYETÇİ

Yaşanan sorunların bunlarla sınırlı olmadığını anlatan site yöneticileri, çevre kirliliğinin yanında farklı sorunlarla da başa çıkmaya çalıştıklarını anlatarak, "Karavan sahipleri ve çadır kuran vatandaşlar, kendi kurallarını kendileri belirliyorlar. Tuvalet sorununun yanı sıra var olan su sorunu da işin farklı bir boyutu. Ziyaretçiler, yazlık evlerin bahçe çeşmelerinden bidonlarca su alıyorlar. Denizden çıktıktan sonra şampuanla duş alıyorlar ve çamaşır, bulaşıklarını deterjan kullanarak plajın duş alanlarında yıkıyorlar. Herkes bu şekilde kullanım yapıyor diye genelleyemem tabi ancak gördüklerimiz bunlar. Çadır ve karavanlar görüntü kirliliği de yaratıyor bu da ayrı bir sorun. Plajlarda çadır yasağı getirilmişti. Belediye zabıta ekipleri denetleme yaparak çadırları kaldırmıştı. Son bir haftadır, site yöneticileri ve vatandaşlar evlerinin bahçesine, ‘Buraya çadır kurmak yasaktır’ uyarı levhaları asmaya başladı. Sahilimiz çadırkent ya da karavan parkı olsun istemiyoruz. İnsanlar sabah uyandıkları zaman bahçelerinde çadır görmek istemiyorlar. İnsanlar sabah plaja indikleri zaman çevreye atılmış onca çöpü görmek istemiyorlar. Denizimiz, kumsalımız yani ortak kullanım alanlarımız temiz olsun istiyoruz. Altyapı hazırlanmadan bu kadar fazla tatilciyi plajlara yönlendirmek bizlere hiç doğru gelmiyor."

Kusadasi Sahil Siteleri Isyanda Yasanan Rezillige Artik Bir Son Verin 488609 1779Ba2F59C0444D2C0B1085C9967D12

SİTE ARALARINDA UZUN ARAÇ KUYRUKLARI OLUŞUYOR

Uzun yıllardır sitelerde oturduklarını ve sakin bir yaşama alıştıklarını belirten Tanrısever; "Çocuklarımızı ve torunlarımızı bu sitelerde büyüttük. Çoğumuzun ikametgahı da burada. Burada oy kullandık. Eskiden sokak aralarında bu şekilde trafik olmazdı oysa bugün evlerimizin dört bir yanı araç dolu. Evimizden çıkıp denize ya da markete gidebilmek bizler için işkence oldu. Her yerde park etmiş araçlar var. Bundan bir kaç sene önce denize girebilmek için gittiğimiz yol üzerine yabancı araçların girmemesi için gerekli yerlere müracaat etmiştik. Bize, kendi çabalarınız ile kapatın dendi, kapattık ta ancak 3-5 defa yaptığımız engeller kırıldı ve söküldü. Başımıza gelebilecek ve acil müdahale gerektiren durumlarda ne ambulans, ne itfaiye ne de polis araçları sokaklarımıza giremeyecek ve bu nedenden dolayı endişe yaşamaktayız. Yardım araçlarının sokaklarımıza giremediği olaylar da yaşandı. Yaşadığımız siteler otopark değil ve evlerimizin yanı başında bu kadar çok aracın park etmesini istemiyoruz. Yetkililerden destek bekliyoruz" dedi.

Kusadasi Sahil Siteleri Isyanda Yasanan Rezillige Artik Bir Son Verin 488609 Eca8616C0C98C61D59694Dc245Aa9028

"HERKES ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPMALI"

Yaşanan sorunun kendilerine özgü olmadığını birçok sahil kentinde artarak büyük soruna dönüştüğünü dile getiren Oktay Tanrısever; "Saydığımız bu problemler hakkında, kesin bir denetim yapılması ve yasaların uygulanması lazım. Ayrıca karavanlara sahipli bir arazi göstermişler, tuvalet yok, duş yok. Karavanlar için de yasal mevzuat var ve karavanlar için altyapı oluşturulması gerekli. Herkes karavanını canının istediği yerlere getirip koyarsa ve çevre bu denli rahat bir şekilde kirletilirse bu işin altından asla kalkamayız. Yerel halkın hakları yok sayılmamalı. Ne yazık ki, bazı karavan sahipleri çevreyi hiçe sayarak atıklarını bırakıyor ve doğal güzelliklerimizi kirletiyorlar. Bu durum, mahalle estetiğini ve sahilin doğal güzelliğini de bozuyor. Burada karavan konaklamalarının yasal zemine uygunluğunun da denetlenmesi gerekiyor. Bu konuda yetkililere sesleniyoruz; plajlardaki ve ortak kullanım alanlarındaki çimlik alanlara kurulan çadırlar ile karavanlar lütfen denetlensin. Karavan parklarda atık su boşaltma yeri, tuvalet ve banyo hizmeti verilirken söz konusu alanlarda bunlardan hiçbiri bulunmuyor. Doğal güzelliklerini korumak ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak adına, çevre kirliliğiyle mücadelede tüm vatandaşların işbirliği yapması çok büyük önem arz ediyor. Doğayı ve sağlığımızı korumak hepimizin görevi ve bu noktada sahil sitelerinde yaşayan vatandaşlar olarak sesimizin duyulmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Muhabir: AYLİN ESER