T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) organizasyonluğunda başlatılan, 'Yenilikçi Kadın Girişimci Destek Programı' Kuşadası'nda girişimci kadınlara tanıtıldı. Kuşadası Ticaret Odası'nda (KUTO) düzenlenen programa Kuşadalı girişimci kadınlar katılım gösterirken, programda, girişimcilik dünyasına adım atmak isteyen kadın girişimcilere programa dahil olabilmeleri için uygulayacakları adımlar kapsamlı bir sunumla anlatıldı.
''PROGRAM KADINLARIN GİRİŞİMLERİNİ DESTEKLEME AMACI TAŞIYOR''
KUTO'da, girişimci kadınlara yönelik düzenlenen programın sunumunu gerçekleştiren, GEKA Program Yönetimi Uzmanı İbrahim Saygılı', programın amacının, Güney Ege Bölgesi'nde kadınların yenilik, teknoloji ve yaratıcılık temelli girişimlerinin desteklenmesi amacını taşıdığını belirterek, 'Yeni ürünlerin geliştirilmesi ve üretilmesi, yeni üretim yöntemlerinin geliştirilmesi, kullanılması ve yenilikçi pazarlama yöntemlerinin kullanılması programın önceliklerini oluşturuyor. Programın toplam bütçesi 4 milyon lira. Proje başına asgari destek tutarı 100 bin lira ve azami destek tutarı 400 bin lira olarak belirlendi. Bu kapsamda, proje bütçesi 1 milyondan fazla ve 100 bin liradan az olamaz. Proje süresi asgari 6 ay ve azami dilimde 9 ay olarak açıklandı'' dedi.
''DAHA FAZLA KADININ ÇALIŞMA HAYATINDA YER ALMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ''
Programın, kadın istihdamı, kadınlara ekonomik bağımsızlık sağlayarak toplumsal eşitliğin güçlenmesine, ekonomik büyümeye ve potansiyelin tam olarak kullanılmasına olanak tanıdığını belirten Saygılı,'Bu sebeple ülkemizde daha çok kadının çalışma hayatında yer alması için gerçekleştirilen uygulamalar sayesinde, kadınların işgücüne katılımı ve kadın istihdamı konusunda olumlu gelişmeler yaşanmaktadır. TÜİK verilerine göre, ülkemizde 2014-2023 döneminde kadınların işgücüne katılım oranı %30,3’ten %35,8’e, kadın istihdam oranı ise %26,7’den %31,3’e yükselmiştir. Aynı dönemde, TR32 Bölgesi’nde ise kadınların işgücüne katılım oranı %38,3’ten %39,7’ye, kadın istihdam oranı ise %35,2’den %35,3’e yükselmiştir. Kalkınma Planı’nda (2024-2028) kadınların işgücüne daha yüksek oranda katılmasının toplumsal refah artışına katkı sağlayacağı ifade edilmiş ve 2028 yılı sonuna kadar ülkemizde kadın istihdamı oranının %36,2’ye kadın işgücüne katılım oranının ise %40,1’e, yükseltilmesi hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda, bölgemizdeki kadın istihdamının ve işgücüne katılım oranının artırılması önem arz etmektedir. Planda ayrıca 'Kadınların işgücüne katılımlarını artıracak girişimcilik, finansal ve dijital okuryazarlık, kooperatifçilik gibi alanlardaki programlar, kapsamları genişletilerek yaygınlaştırılacaktır' tedbiri yer almaktadır' dedi.
PROGRAMA DAHİL OLMAK İSTEYEN GİRİŞİMCİ KADINLAR BAŞVURULARINI ŞU ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİREBİLİR
Başvuruların, Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (http://kaysuygulama.sanayi.gov.tr/) üzerinden alındığını ve program başvuru işlemlerinin belirlenen süre zarfı içerisinde tamamlanması gerektiğinin özellikle altını çizen Saygılı, ayrıca,''Bu sürece ilişkin takvim bilgilendirmeleri Ajans web sitesi üzerinden yapılır. Proje uygulama aşaması da KAYS üzerinden yönetilir. Yenilikçi Kadın Girişimci Destek Programı başvurularının KAYS üzerinden tamamlanması için son tarih 9 Ocak 2025’tir. KAYS üzerinden üretilen taahhütnamenin 10 Ocak 2025 tarihi ve saat 17:00’a kadar e-imza ile imzalanması gerekmektedir. Progama 18 yaşını dolduran her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kadın katılım gösterebilmektedir. Konu hakkında bilgi ve destek almak isteyen kadınlarımız, bizlere, destek programının adını açık bir şekilde belirtilerek, elektronik posta ile [email protected] adresinden ulaşabilecekler'' dedi.