Aydın Ticaret Borsası Konferans Salonundaki toplantıda kuru incir sektörünün sorunları görüşüldü. Toplantıya Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Bahri Erdel, Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Sanayi Odası Başkanı Gökhan Maraş ile Ege İhracatçı Birliği yetkililer ve sektör temsilcileri katıldı. Kuru incir üreticileri, tüccarlar ve ihracatçılar kuru incir sektöründe yaşanan sıkıntıları dile getirdiler.

AYDIN’DAN 50 BİN TON İNCİR İHRACATI

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, toplantının açılış konuşmasında incir üretimi ve ihracat verileri hakkında bilgiler verdi. Aydın’ın incir üretiminde lider konumda olduğunu ifade eden Çondur, “Türkiye’nin dünya incir üretimi ve ihracatında lider konumunu koruduğu 2023-2024 sezonunda şuana kadar toplam 59 bin 639 ton kuru incir ihracatı gerçekleşmiştir. Bu miktarın 50 bin 593 tonu ilimizden gönderilmiştir. 2023-2024 sezonunda ülkemiz genelinde toplam 73 bin 852 ton kuru incir tescil edilmiştir. Bunun 58 bin 49 tonu ilimizde gerçekleşmiştir. 2023-2024 sezonu HMS ortalama kilogram fiyatı 98.83 lira olarak gerçekleşmiştir. Bu veriler ilimiz ve ülkemiz adına büyük bir başarıyı işaret etmektedir. Bundan sonraki süreçte de sektörümüzün gelişimi ile birlikte çalışarak önemli adımlar atacağımıza inanıyorum” dedi.

Fevzi̇ 1280

SEKTÖRÜN SORUNLARI

Aydın Ticaret Odası olarak her yıl düzenledikleri kuru incir sektör toplantılarında üreticilerden gelen talepleri ve önerileri yetkili merciilere iletmeyi görev edindiklerini ifade eden Çondur, “Sorunların çözümünde, ürünlerimizin katma değerini attıracak ve yeni pazarlar oluşturacak çalışmalara yönelik adımlar attık. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz sektör toplantısı sonrası hazırladığımız raporda markalaşma, e-ticaret, atrepo, üretim sezonunda yaşanan hırsızlık olayları ve sektör eğitimi konularındaki talepleriniz için çalışmalar gerçekleştirdik. Bu süreçte sektörümüzün daha ileriye gitmesi için birlikte çalışmanın önemini bir kez daha görmekteyiz. İhracatçı üyelerimizin talepleri doğrultusunda A Tipi Antrepomuzu 2023 Şubat’ta faaliyete geçirdik. Dünya lideri olduğumuz kuru incir başta olmak üzere ilimizden gönderilen tarımsal ürünlerin ihracatında yaşanan mağduriyetleri gidermek amacıyla kurulan bu antrepoda kurulduğu günden bugüne kadar yaklaşık 2 bin ton ürün muhafaza edilmiştir” ifadelerini kullandı.

SOĞUK HAVA DEPOSU MÜJDESİ

Çondur, yurtdışından geri dönen ürünlerin tekrar işlenmesi içi getirilen yeni şartların ihracatçı firmaları ciddi şekilde etkilediğini, bu şartlar arasında 10 milyon lira ödenmiş sermaye zorunluluğu ve teminat mektubu taleplerinin olduğunu ifade etti. Bu şartların iş yapma süreçlerini ve ihracat potansiyelini kısıtladığını dile getiren Çondur, konuyu Gümrükler Genel Müdürüne ileterek ihracatçı üyelerin bu yükümlülükten muaf tutulması talebini ilettiğini kaydetti. Çondur, ilin doğu ilçelerine hizmet vermek ve lojistik maliyetlerini azaltmak amacıyla Köşk Kaymakamlığı ile soğuk hava deposu tesisi yatırımı için arsa tahsisi protokolünün imzalandığını belirti. Bu yatırım için Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır’dan destek talebinde bulanarak olumlu yanıt aldıklarını söyleyen Çondur, bu yılın sonuna kadar soğuk hava deposunun temellerini atarak 2025 yılında hizmete açacaklarını vurguladı.

Başkan yardımcısı Süvari sahte hesaplara ateş püskürdü Başkan yardımcısı Süvari sahte hesaplara ateş püskürdü

Fevzi̇ 246

“İNCİR İLİN EKONOMİSİNE GÜÇ KATIYOR”

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, Aydın denildiğinde incirin akıllara geldiğini, Aydın’la bu denli özdeşleşmiş bir meyve olan incirin tadının yanında sayısız faydasıyla da doğanın en mucizevi, en kadim meyvelerinden biri olduğuna dikkat çekti. Önce coğrafi işaret sonrasında Avrupa Birliği tescili alan Aydın İncirinin, halihazırda Türkiye’nin AB tescilli 21 cografi işaretli ürünü arasında yer aldığını altını çizen Altıntaş, “Hem yaş hem kuru meyve ihracatında önemli yeri olan incir özelinde ilimiz 38 bin hektarlık üretim alanı ve 204 bin tonluk üretimiyle ülke sıralamasında 1. Konumdadır. Kuru incir çoğunlukla işletmelerde farklı şekilleri ile katma değeri attırılarak satışa sunulurken ilimizde kuru incir özelinde 159 adet işletme, 161 adet depo bulunmaktadır. 2023 yılında ilimizden ihracatına izin verilen kuru incir miktarı yaklaşık 50 bin tondur. Bu yılın ilk 6 aylık döneminde ise ihracatına izin verilen kuru incir miktarı 21 bin tondur. Kuru incir ilimiz tüm bitkisel ihracat ürünleri içinde tek başına yüzde 27’lik pay ile ilimiz ekonomisine güç katmaktadır” diye konuştu. Müdür Altıntaş, bu yıl içerisinde üreticilere 21 bin 250 adet incir fidanı dağıtıldığını da sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından sektöre yönelik sunumlar yapılırken toplantının ikinci kısmı basına kapalı olarak devam etti.

Muhabir: KAZIM YÖRÜKCE