Köşk esnafı iş yerlerinde çalıştıracak eleman bulmakta zorlanıyor. İş yeri camlarına yapıştırdıkları ilanlar ile çırak ve kalfa arayan esnaf, sorunun 4+4+4 şeklindeki 12 yıllık zorunlu eğitimden kaynaklandığını öne sürdü. Devletin çırak sorununa bir çözüm bulmasını isteyen berber esnafından İlhan Koşmaz, ilerleyen zamanda sanatkar sıkıntısının da gündeme geleceğini dile getirdi.  

“AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR”

Eleman bulunmamasının bazı sanatları bitirme noktasına getirdiğini kaydeden Koşmaz, “Önceden çocuklar 12 yaşında ilkokulu bitirdikten sonra hayatına yön veriyordu. Okulda başarılı olanlar okumaya devam ediyor, derse meyilli olmayan çocuklar ise bir esnafın yanına girip meslek öğreniyordu. Şimdiki eğitim sistemi nedeniyle bir çocuk okulu bitirdiğinde 17-18 yaşına gelmiş oluyor. Bu yaşa gelen çocuğa da bir sanatı öğretmek zor oluyor ve artık geç kalınmış oluyor. Ağaç yaşken eğilir. 17-18 yaşındaki bir gence bir usta olarak sözünüzü geçirmeniz de imkansız gibi bir şey oluyor. Biz esnaf olarak bir çırağa dahi muhtacız. Elimizdeki çırakları da kaybetmeyelim diye onlara da çok fazla bir şey söyleyemiyoruz. Ama memleketimiz ileriki zamanlarda sanatkarsız kalacak. Kesinlikle küçük yaşlarda belirli bir eğitimi tamamlayan ve okumayacak olan gençlere yol verilmeli ve meslek sahibi yapılmalı. Hangi esnafın kapısını çalarsanız çalın aynı sorunla karşılaşmak mümkün” dedi.

"SURİYELİLER ÇOK PARACI"

Suriye’deki iç karışıklıktan dolayı Türkiye’ye gelen çocuklara da iş imkanı vermek istediklerini belirten Koşmaz, “Birkaç Suriyeli çocuğu yanımızda çırak olarak çalıştırıp para kazanmasına yardımcı olmaya çalıştık. Ama Suriyeli çocukların da çok paracı olduğunu gözlemledik. Şu an itibariyle çırak konusunda her yönden sıkıntılı bir durum yaşanıyor” diye konuştu.