Günlük hayatımızda zaman zaman eşyalarımızı kaybediyoruz. Bazen ne yapsak, nereye baksak kaybolan eşyamızı bulamıyoruz. Burada devre kaybolan eşya bulma duaları giriyor. Kayıp eşya bulma duaları pek çok kişinin başı sıkıştığında başvurduğu dualar arasında yer alıyor.

Kayıp duası olarak da bilinen bu dualar, kaybolan eşyasını bulmak için her yolu denemiş ancak bir sonuç alamamış kişiler tarafından sıklıkla okunuyor. Yaygın olarak bilinen bu duaları bir araya getirdik…

Kayıp Eşya Bulma Duaları 

Arama motorlarında, kayıp eşya bulma duası Türkçe ve Arapça okunuşu ile birlikte en çok aranan dualar arasında yer alıyor. Kayıp eşya bulma dualarını sizin için listeledik… 

Kayip Esya Bulma Dualari 3

1. “Allâhümme rabbe'd-dâlleti ve hâdiye'd-dâlleti, rudde aleyye dâlletî bi kudretike ve sultânike. Fe in-nehâ min fadlike ve atâike.”

Anlamı: "Ey kaybolanların Rabbi ve kaybolanları ve yolunu kaybedenleri doğru yola       kılavuzlayan Allah'ım! Kudretin ve saltanatın hakkı için kaybettiğim şeyi bana iade eyle. Çünkü bu senin fazl ve keremindendir." 

Çalıntı, düşürme, unutma gibi herhangi bir eşyanın kaybolması durumunda Hz. Ömer (R.A.) tarafından öğretilen bu kayıp duası okunuyor. Hatta İslam alimleri Hz. Ömer'in oğlunu kaybettiğinde bu kayıp duasını okuduğunu aktarmaktadır.  

Bu dua eşyayı kaybeden kişi tarafından okunmalıdır. Okunmadan önce şükür namazı da kılınmalıdır. İki rekat şükür namazı kılınmadan önce mutlaka abdest de alınmalıdır. Tüm bunların ardından dua okunabilir. Dua namazın hemen ardından da okunabilir. Bir bardak suya okunup onun içilmesi de uygun olacaktır.

2. İbni Hacer ve Nevevî ve başkaları bildiriyor ki, kaybolan, çalınan bir şeyi bulmak için, her gün yirmi beş kerre “Yâ câmi'annâsi li-yevmin lâ raybe fîhi innallahe lâ yuhlif-ül mî'âd icma' beynî ve beyne……” duasını okunmalıdır.  Noktaların yerinde, kaybolan şeyin ismini söylemelidir.”

3. Bostân-ül-ârifîn sonunda deniyor ki:
“İbni Ömer buyurdu ki, bir şeyi kaybolan, çalınan kimse, her gün iki rekat namaz kılıp, selamdan sonra, (Allahümme yâ Hâdî ve yâ Râddeddâlleti, erdid aleyye dâlletî bi-izzetike ve sultânike fe-innehâ min fadlike ve atâike) okumalıdır.” İstiğfar duasını okumak da çok faydalıdır.

4. “Rabbenâ inneke yâ camiânnâsi li yevmin lâ reybe fihi” birşey kaybettiğiniz zaman yada birisiyle buluşmak istediğinizde okunabilecek dualar arasında yer alıyor. 

Anlamı: “Ey hakkında şüphe olmayan bir günde insanları bir araya toplayacak olan ulu ALLAH beni falan şeyle yada falan kimseyle buluştur.” 

Kayip Esya Bulma Dualari 4

Kayıp eşyayı bulmak için bir başka yöntem ise: 

  • Lüzümlu ve değerli bir şeyi zayi edip de onu bulamayan kimse abdest alıp kıbleye karşı oturarak yüz on dokuz defa ya Hafiyz zikrinden sonra yine o kadar yani yüz on dokuz defa şu ayet-i kerimeyi okursa Cenab-ı Hak onun zayi ettiği(kaybolan)şeyi ona iade eder: ''İnneha in tekü miskale habbetin min hardelin fetekün fi sahretin ev fissemavati ev fil'ardı ye'ti bihallahü innallahe latıyfün habiyrün''.
  • "Rabbena la tuziğ gulûbena ba'de iz hedeytenâ ve heblena min ledunke rahmeh. İnneke ente'l-vehhâb. "Rabbena inneke camiu'n-nasi liyevmin la raybe fih. İnneke la yuhlif'ul-mîad."

Anlamı: “Ya Rabbi! Bizi doğru yola eriştirdikten sonra kalplerimizi kaydırma. Katından bize rahmet bağışla, sen çok bağışlayansın. Ey Rabbimiz! Kendisinde şüphe olmayan bir günde insanları muhakkak sen toplayacaksın. Allah verdiği sözden kesinlikle geri dönmez.”

  • Aynı zamanda bazı alimler tarafından kayıp olan bir şeyi veya eşyayı bulmak için Ali İmran suresinin 9.ayetinin okunması tavsiye edilmiştir.

Kayıp eşya duaları aynı zamanda yitip giden her şey için okunabilir. Bu illa bir eşya olmak zorunda değildir. 

Kayip Esya Bulma Dualari 5

Ethem Dede Kayıp Duası Nasıl Yapılır?

Kayıp eşya bulma duaları arasında en çok yapılan ve en çok aratılan Ethem Dede duası. Birçok kişi kayıp eşyasını bulmak için bu duayı yaptığını ve sonuca ulaştığını dile getiriyor. Ethem Dede duasının ise nasıl yapıldığı merak ediliyor. Ethem Dede duası hakkında her şeyi sizin için derledik…

Ethem Dede duasının yapılışı:

  1. Bir kapının arkasına, kimsenin görmeyeceği bir yere geçin.
  2. Şu sözleri üç kere tekrarlayın: "Ethem Dede, Ethem Dede, gömleği keten dede, Eğer aradığımı bulursam sana 40 göbek atam dede."
  3. Kaybettiğiniz eşyanın adını yüksek sesle söyleyin.
  4. Kapıdan çıkın ve eşyanızı aramaya başlayın.

Ethem Dede duası ile ilgili bazı inanışlar:

  • Duayı yaparken samimi ve inançlı olmanız gerektiğine inanılır.
  • Duayı yaptıktan sonra eşyanızı hemen bulamazsanız, aramaya devam etmeniz gerektiğine inanılır.
  • Eşyanızı bulduktan sonra, söz verdiğiniz gibi kırk göbek atmanız gerektiğine inanılır.

Unutmayalım ki; bu duanın bilimsel bir temeli yoktur ve kaybolan eşyalarınızı bulma garantisi vermez. 

Ethem Dede kayıp bulma duasının günah olup olmadığı konusunda farklı görüşler mevcuttur. Bazı kişiler bunun bir ritüel olduğuna, temelinde de dua ve niyet olduğuna inanmaktadır. Bu nedenle günah olduğunu düşünmemektedir. Ethem Dede kayıp bulma ritüelinin günah olup olmadığı konusunda net bir cevap yoktur. Bu durum, kişinin dini inançlarına ve yorumuna göre değişebilir.

Ethem Dede Gerçek Mi?

Kayıp eşya bulma dualarının en popüleri ise Ethem Dede duası. Peki, Ethem Dede gerçek mi? Bazı kaynaklara göre; Ethem Dede, 13. yüzyılda yaşamış bir Türk mutasavvıfıdır. Konya'da doğmuş ve Ahi Evran'ın talebesi olmuştur. Ethem Dede, cömertliği ve kerameti ile tanınmaktadır.

Bazı kaynaklara göre ise Ethem Dede için farklı bir rivayet anlatılıyor: Ethem Dede, asıl adı Göbekçi İzzet Baba olup, halk arasında Göbek attıran Dede olarak biliniyor. Yaşadığı tarih kesin olarak bilinmemektedir. Eskiden Türbe civarında Gökdere boyunda değirmenler yer alırmış. 

Bu değirmenler Gökdere boğazından gelen su ile çalışırmış. Civardan değirmene hayvan yükü ile tahıllar getirilip öğütüp yine hayvanlara yüklenip gidilirmiş. Hayvanlara yükleme yaparken, bazılarının göbeği kaçar ve o anda kıvranıp dururlarmış. İşte o zaman kapan kaçan göbekleri yerine getiren, Göbekçi İzzet Baba’ymış ve verilen bahşişlerle geçimini sağlarmış.

Bazen de evinde otura otura dalak bağlayan kadın – erkek kim olursa doğru ona gelirmiş. O da çatal bi değnek yaparak o dalağın üzerine koyar sıkıca bağladıktan sonra “şimdi 5-10 defa hopla bol bol göbek at ki dalak çabuk erisin” dermiş. Aynı şeyi yapan kimsenin dalakları erir gidermiş. Bu sebepten dolayı Göbekçi İzzet Baba’ya “Göbek Attıran Dede” lakabı verilmiş. Zamanla bu bir adak haline gelmiş ve ”şu işim olursa göbek attıran dedeye on göbek atacağım” denmiş ve bu şekilde yayılıp gitmiş. 

Ethem Dede duası, kaybolan eşyaları bulmak için kullanılan bir halk inancıdır. Bu ritüelin İbrahim Ethem Dede'ye dayandığı ve onun kerameti sayesinde kaybolan eşyaların bulunduğu söylenir.

Muhabir: Ömer ARAZ