Emekli olduktan sonra Almanya’daki oğlunun yanına gittiğinde boş vakti olmasından dolayı uzun yıllardır içinde yanan yazarlık ateşine daha çok vakit ayıran Yeniev, 2007 yılında yazmaya başladığı ilk kitabı “Sevi Taştan Ağır Miriam”ı 2013 yılında tamamlayarak piyasaya sürdü. Ardından 2017 yılında “Aç Gurbet”i okurlarla buluşturan Yeniev, olayların büyük kısmının Karacasu’da geçtiği romanlarının ilçenin geleneklerini, göreneklerini, dilini yansıttığını dile getirdi.

“ORHAN KEMAL’İN İZİNDE…”

İlk kitabı “Sevi Taştan Ağır Miriam” kitabını 2013’te yayımlayan Yazar, 2017 Ekim ayında da ikinci kitabı “Aç Gurbet”i okurla buluşturdu. Her iki romanında da mekan olarak çoğunlukla Karacasu’yu seçen yazar ilçenin geleneklerini, göreneklerini ve dilini yazıya döktü. “Sevi Taştan Ağır Miriam” kitabında Kurtuluş Savaşı günlerini anlatan yazar “Aç Gurbet”te ise Kars-Çıldır’dan, Karacasu’ya, oradan önce Söke Ovası’na sonra Berlin’e uzanan bir gurbet öyküsünü okurlarla buluşturdu. Karacasulu şair Tahsin Şimşek “Sevi Taştan Ağır Miriam” romanını “Orhan Kemal izinde içtenlikle yoğrulmuş bir roman” olarak takdim ederken, "Aç Gurbet" romanını ise “Ahmet Yeniev, bir gözlem ustası, ayrıntı avcısı. Güçlü gözlemlerini Türkçe’nin gücüyle birleştirmeyi iyi bilenlerden…” şeklinde sundu.

YILLARIN BİRİKİMİ AÇIĞA ÇIKTI

Yazı yazmanın yürekte yanan bir ateş olduğunu dile getiren Yeniev, “Yazmak bir yaşam felsefesi. Karacasu’nun adını başka insanlar da duysun istiyorum. Öğretmenlik yaptığım dönemlerde de küçük küçük yazılar yazıyordum. 30 yıllık öğretmenliğimin ardından emekli olunca daha çok vakit ayırma şansım oldu ve yılların birikimi 64 yaşından sonra açığa çıkmaya başladı” dedi.

AHMET YENİEV KİMDİR? 

1945 yılında Karacasu’da dünyaya gelen Ahmet Yeniev, ilk ve ortaöğretimini Karacasu’da tamamladı. Çanakkale İlköğretmen Okulunu bitirdikten sonra Kars-Çıldır, Amasya ve Aydın-Karacasu, Aydın-Nazilli’de çalıştı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Önlisans Programını bitirdi. 30 yıl ilkokul öğretmenliği yaptı. 1983 yılında Karacasu’da açılan seramik desenleme kursuna katılan Yeniev, 1984 ve 1985’te iki dönem bu kursların eğitmenliğini yaptı. Ürünleri, Karacasu ve Kuşadası’nda sergilendi. 2007’de Karacasu Eğitim ve Kültür Vakfı’nın yayın hayatına kazandırmış olduğu “Afrodisias Sanat” edebiyat, sanat ve kültür dergisinde karikatür ve desenleri yayımlandı. 1969 yılında Zehra Yeniev ile evlenen Yazar, iki çocuk babası.