Gündem

Karacasulu üretici: 'Banka kredileriyle aktarıp çeviriyoruz'

Aydın'ın Karacasu ilçesinde tütün üreticiliği yapan Halil Çoban, üretici olarak banka kredileriyle ayakta kalmaya çalıştıklarını ifade etti. 10 yıldır tütün üretimi yaptıklarını ifade eden Çoban, avansların verilmemesi sebebiyle zor günler yaşadıklarını söyledi.

Karacasulu üretici: 'Banka kredileriyle aktarıp çeviriyoruz'
Abone Ol

İşçi maliyetlerinin kendilerini zorladığını kaydeden Halil Çoban "Ocağın 20'sinde başlıyoruz ocakları basmaya başlıyoruz. 2 ay boyunca bakıyoruz. Ocak, Şubat, Mart aylarında yetişiyor. Nisan ayında da dikime başlıyoruz. Dikim başlayalı yaklaşık 4-5 gün oldu. Dikimden sonra da tütünler yetişiyor ve kırıma geçiliyor. Bu sene avansları vermediler. Geçen sene Nisan ayından önce vermişlerdi. Bu sene vermediler. Vereceğiz diyorlar hala da vermediler. Tütüncülüğün durumu bu yüzden kritik. Bu da bizi maddi açıdan zorluyor. Biz buraya güveniyoruz ve avanslara göre borca giriyoruz. Bu sefer parayı vermedikleri için borca sıkışıyoruz. Bankadan para çekmeye gidiyoruz. Orada da faizler yüksek. Olacak olan kârımız da gidiyor. Geçen daha erken vermişlerdi. Önceki yıllarda daha da erken veriyorlardı. Bu sene fazla vereceğiz dediler ama kökten kestiler. Durmadan erteliyorlar. Dikimler başlasın, hava yağmadı dediler. Hava yağdı, dikimler başladı. Yine yok. Şimdi de kırım zamanı vereceğiz diyorlar" dedi.

"AVANS VERİLMEZSE SENEYE BIRAKACAĞIM"

Sözlerini sürdüren Çoban, "Vermedikleri için dikim azalıyor. Ben burada aşağı yukarı 10 gün tütün işliyordum. Bu sene 5 günlük tütün dikeceğim. Avans alamadığımız için. Maliyetler yüksek. 10 kişi çalışıyoruz. 2'şer bin lira bir kişinin yevmiyesi. Traktör ve makina kullananı saymıyorum. Sadece günlük 20 bin lira yevmiye masrafı var. İki ay da kırım yapacağız hesabını sen yap. Daha bunun aktarması çevirmesi basması var. Ondan sonra tüccara hazır hale getiriyoruz. 300 lira dayıbaşı alıyor, 1700 amele alıyor. Bu sene yarı yarıya azalttım, dikimi. Seneye bırakacağım. Bu avans verilmezse seneye bırakacağım tütün işini. Biz bu işi her yıl avansla yapıyoruz. Bir kısmını kendimiz karşılıyorduk. Ama kredi borçlarımız birikti. Üstüne tütün verimi randımanlı olmadı. Bir fe avanslar kesilince şimdi tamamen borca soktular bizi. Borçlu borçlu nasıl yapacağız. Biz avansa güvenip girdik. Aktarıp çevirmeye çalışıyoruz. Şimdi bankadan bankaya yuvarlayarak götürmeye çalışıyoruz. Faizler de yüksek. Bu sene tütünün ortalama fiyatını 300 lira olarak hesaplandılar. Buna da güveniyoruz. Daha da aşağı çekebilirler" şeklinde konuştu.