İzmir’in Tire ilçesinde uzun yıllar pidecilik yapan Yaşar Kunuk, bu yıl Aydın’ın Kuyucak ilçesinde “Gel-Gör Pide Ye” isimli bir işletme açtı. İlçedeki işletmesinde kendi ustalığıyla pideye farklı bir lezzet katan Yaşar Kunuk, pide konusunda yaptığı farklı çalışmalarla da tanınıyor. 7 yılda 68 il gezip incelediği 142 pide çeşidinin yer aldığı kitabı siparişler hazırlanana kadar müşterilerine takdim eden Yaşar Kunuk, pideye yaptığı bu yazınsal katkı ile Türkiye’de kaynak gösterilebilecek bir çalışmaya imza attı. Her şeye rağmen kitabın baskısının devamını getirebilecek bir yayınevi arayışında olduğunu dile getiren Kunuk, bu kitabın çok farklı yerlere ulaşabilmesi için destek beklediğini sözlerine ekledi.
RUSYA VE JAPONYA’DA USTA ÖĞRETİCİLİK YAPTI
Aslen Karacasu Esençaylı olan ve pidecilik yapmak üzere küçük yaşlarda İzmir’e giden Yaşar Kunuk, Türkiye’nin birçok beş yıldızlı otel ve restoranlarında usta ve usta öğretici olarak görev yaptı. Daha sonra Rusya ve Japonya’da usta öğretici olarak görev yapan Kunuk,
kitapta yer alan pidelerin yapıldığı 68 il ve onlarca ilçeyi gezip, buralarda zaman zaman ücret almadan çalışarak kitapta yer alan bütün tarifleri hazırlayıp, fotoğraflayarak bu kitabı hazırladı. Kitapta yer alan metinleri de kendisi yazan Yaşar Kunuk, Türk yemek sektöründe çok farklı bir çalışmaya imza attı.
ALDIĞI BİR CEVABIN ARDINDAN 7 YILLIK MÜCADELE
İlkokulu zar zor bitirdiğini ifade eden Kunuk, İzmir’de görev yaparken yemek kitapları satan bir dağıtımcıya, “Pidenin kitabı var mı?” diye sorduğunu, “Bir usta da çıkıp pide kitabı yazmamış ki biz satalım” yanıtı almasının ardından böyle bir çalışma yapmaya karar verdiğini anlattı. Kunuk, bu konuda, “Benim aklıma ilk o zaman düştü bu kitap fikri. İlk olalım diyerek bu işe başladık. Kitap yazmak çok zor bir iş. Türkiye’de ve dünyada yazarlar aç ölürler diye bir söz var. Bu geçmişte de böyle, bugün de böyle. Yazarlara ayrıca önem de verilmiyor. Yayınevi, dağıtımcı sürecinde onlarla iletişim süresince otomatikman soğuyorsunuz” ifadelerini kullandı.
68 İL GEZDİ
Kalıcı bir eser bırakabilmek ve Karacasulu ustaların dünyanın her yerinde var olduğunu duyurmak için bu kitap çalışmasını gerçekleştirdiğini ifade eden Kunuk, “Her yörenin kendine özgü pidesi var, ben bu yörelere gittim. Konya, Kastamonu, Antep’te pidelerin nasıl yapıldığını yerinde gördüm, inceledim. 68 vilayet gezdim. Bu illerin köylerine, mahallelerine kadar gittim. Buralarda en iyi pidecinin kim olduğunu araştırdım, onunla konuşup pidenin özelliklerini dinledim. Daha yakından inceleyebilmek için 15 gün yanında bedelsiz çalıştım” dedi.
KENDİ ÜRETTİĞİ PİDELERE YER VERDİ
Kitapta 142 pidenin yer aldığını ifade eden Kunuk, “6-7 yöresel pide var. Geri kalanlar benim bulduğum pide fikirleri. Kıymalı, peynirli, kaşarlı, kuşbaşılı, kıymalı kaşarlı, hindi ciğerli pide, jambonlu pide, sucuklu kaşarlı pide, balıklı, mantarlı, yeşil zeytinli, pırasalı pide gibi çeşitler var. Bunlardan bir kısmı zaten her yörede yapılan pide. Çoğunu ben böyle bir pide olsa nasıl olur diyerek geliştirdim ve kitaba ekledim” şeklinde konuştu.
"DÜNYA’DA EN İYİ PİDE KARACASU PİDESİ"
Kitabında Karacasu pidesine özel bir sayfa ayıran Kunuk, “Bu işi yapanlara bakın istatistikler en çok Karacasulu ustanın olduğunu gösterir. Tüm Türkiye ve dünyada pidemizin ismi bilinir. Pide ustalarımız sadece Türkiye’de değil dünyada da pideleri insanlarla buluşturuyor. Karacasu pidesinin en büyük özelliği bol kıyma ile yapılmasıdır” dedi. Kuyucak Merkezdeki işletmesinde ilçe sakinleri ve dışarından gelen misafirlere hizmet vermeyi sürdüren Yaşar Kunuk, pide çeşitlerinin yanı sıra, pizza, kebap ve lahmacun çeşitleriyle de müdavimlerini ağırlamaya devam ediyor.