Karacasu'da bir marka olan elmanın değeri ilçeyi yönetenler tarafından tam anlamıyla anlaşılamasa da başka il ve ilçelerde üretilen elmalar Karacasu elması olarak satılmaya devam ediliyor. Karacasu'ya bağlı Alemler Mahallesindeki yaylalarda doğal bir şekilde yetişen ve sert ve sulu olmasıyla benzerlerinden ayrılan Karacasu elması ilçenin en önde gelen tarım ürünleri arasında yer alıyor.

Karacasulu Esnaflar Konusuyor Elmacilar Soguk Hava Parasindan Dertli 544759 1D9718C7B39Ff1D1Ecf9Dfaf212B9113

Karacasu Ataeymir'de sürücülere bayram uyarısı Karacasu Ataeymir'de sürücülere bayram uyarısı

Karacasu'da Pazartesi ve Cuma günleri tezgah açıp kendi ürettikleri elmaları satan Ali-Yıldız Sabancı çifti bu yıl soğuk hava ücretlerine gelen zamlar nedeniyle zor günler yaşadıklarını söyledi. Yaşadıkları sorunları anlatan Sabancı ailesi, "Soğuk hava parası pahalı. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Elmayı 25 lira ve 30 liradan satıyoruz. Toptan satamıyoruz. Tüccarlar gelmiyor. 5-6 senedir gelmiyorlar. Soğuk hava parası pahalı olduğu için gelmiyorlar. Soğuk parası pahalı bunu biz fiyatlara yansıtmak zorunda kalıyoruz. Toptancıya da pahalı geliyor" dedi.

Karacasulu Esnaflar Konusuyor Elmacilar Soguk Hava Parasindan Dertli 544759 E4B608Ebbf6D8Eab3Bbb3154Fd69Ffbd

YÜZDE 300 ZAM OLUR MU?

Bu noktada söze gören esi Ali Sabancı ise, "Ayrıca bizim soğuk hava depomuzda elma kasalarını indirip bindirmek zor. Forklift sistemi yok. Başka her yerde forklift olayı var. Burada yok. Burada hala el gücüyle yapılıyor. Bu sebeple tüccarlar gelmiyor. Bir saatte bitecek iş 5 saate mal oluyor. Yıllık kilo başına 5 lira 40 kuruş alınıyor. Bu sene yüzde 300 zam yaptılar. 83 ton mal koydum. 450 bin lira soğuk hava parası çıktı. Geçen sene 1 lira 50 kuruştu. 3 lira en fazla 4 lira olur diyorduk. Bir anda 5 lira 40 kuruş yaptılar" dedi. Sözlerini sürdüren Yıldız Sabancı, "Bu sebeple biz yıprandık. Bir daha soğuk havaya mal koymayı falan düşünmüyoruz. Böyle olacağını bilsem bu sene de koymazdım. Elmacılığı bırakmayı düşünüyoruz. Ucuz, pahalı dalında verip geçeceğiz. Başka yapacak birşey yok. Satılmayanı da meyve suyuna vereceğiz. Meyve suyunun kilosu 8 lira. Toptancı meyve olarak dalında aldığında 13-14 liraya kadar veriliyor. Dalında olursa kurtarıyor ama buzhaneye koyduğumuz zaman onun maliyetini de eklemek zorundayız. Toplaması, buzhaneye koyması bir maliyet. Buzhane kirası en az 10 lira soğuk hava fiyatı koymak zorundayız. Bu da tüccara pahalı geliyor. Toptancıya bu durumda 30'dan aşağı vermemem lazım. O da pahalı geliyor tabiki. O da o fiyata alsa kaça satacak" dedi.

Karacasulu Esnaflar Konusuyor Elmacilar Soguk Hava Parasindan Dertli 544759 3Ec4Cd440Bea9De925888C9B3Bc36678

"BUZHANE EGE'DE BİR TANEDİR AMA PAHALI"

Sabancı sözlerini, "15 seneyi aşkın süredir elmacılık yapıyorum. Tavas, Karahisar, Kızılcabölük buralara elma gönderiyoruz. Pazarlarda kendimiz satıyoruz. Meyve suyuna vermesek elde kalacak. Dereye çok elma döktük. Hayvancılık yapanlara verdik. Karacasu elması sert, suludur. Gübresiz, doğal bir şekilde yetişir. Sadece sulama yapıyoruz. Soğuk hava deposu güzel olduğu için de elması güzeldir. Ege'de bir tanedir bizim buzhanemiz. Eski düzen olduğu için elmayı çok güzel korur. Dalından koptuğu gibi muhafaza eder elmayı. Starking, golden ve Arap kızı elmalarımızın cinsi. Dışarıda yetişen elmaları da Karacasu elması diye satıyorlar. Karacasu elmasının ünününden bu şekilde faydalanıyorlar. Yazın devamlı elmayla uğraşıyoruz. Çocuk gibi bakıyoruz. Çocuk gibi bakım istiyor. Bakmazsan kurt yiyor. Zamanında ilaç vermezsen kurt oluyor, dökülüyor. Yevmiye paraları da zorluyor ama en çok zorlayan soğuk hava maliyeti. Eskisine bakarak tarım çok zor. Böyle giderse bırakmayı düşünüyorum" şeklinde sonlandırdı.

Karacasulu Esnaflar Konusuyor Elmacilar Soguk Hava Parasindan Dertli 544759 2626142203F19B057Fdebf3B9B250Bff

Muhabir: ÖZGÜR DEDEOLUK