Unesco Dünya Mirası Listesinde bulunan her yıl binlerce turisti ağırlayan Türkiye'nin gözbebeği Afrodisias Antik Kentinde bulunan müze bir yıldır kapalı. Kapalı olmasının yanında müzenin akıbeti ile ilgili resmi bir açıklama yapılmaması da dikkat çekiyor. Başta deprem riski nedeniyle kapatıldığına yönelik yazıların asıldığı müzedeki bu yazılar da sonradan kaldırıldı.
Bu yılın başından bu yana kapalı olan müzedeki çalışmaların ne zaman biteceği ve müzenin ne zaman açılacağı merak ediliyor. Ören yeri turistleri ağırlamaya devam ederken müze ise hizmet dışı kaldı. Müzenin girişine ve çeşitli yerlere, "Bakanlık makamının 11 Ocak 2024 tarih 4629288 sayılı oluruna istinaden depreme dayanıklı olmaması sebebiyle müzemiz geçici olarak ziyarete kapatılmıştır" ifadelerinin yer aldığı yazılar asıldı. 2 bin 500 metrekarelik alana oturan betonarme yapıdan oluşan müzenin beton ömrünü doldurduğu için deprem riski tehdidi altında olduğu öğrenildi. Net bilgi verilmezken müzenin yıkılarak yenisinin yapılacağı tahmin ediliyor. 1972 yılında yapılan binanın 500 metrekarelik depo alanı 3 kattan oluşurken yaklaşık 2 bin metrekarelik teşhir alanı ve idari bölüm tek kattan oluşuyor. Konu ile ilgili ilk adımı Müze Müdürlüğünün attığı daha sonra Rölöve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğünün çalışma yaptığı öğrenildi. Sevgi Gönül Salonu ile ilgili kararı bakanlığın vereceği kaydedildi.
MÜZENİN TARİHÇESİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı internet sayfasında müzenin tarihçesi hakkında şu ifadeler yer alıyor: " Aphrodisias ören yerinde 1961 yılından önceki kazılarından çıkan buluntular İzmir ve İstanbul Arkeoloji Müzelerine götürülmüştür. 1961 yılında Prof. Dr. Kenan T. Erim tarafından başlayan kazılarda çıkan buluntular kazı evi depoları ve kasaları ile Müzenin Önündeki Deveci Hanına koyuluyordu. Bu buluntuların korunup sergilenebilmesi için ören yerinde bir müzenin kurulması kararlaştırıldı. Müze yeri olarak da şimdiki yer önerildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler (Eski Eserler ve Müzeler ) Genel Müdürlüğü mimarlarından Sayın Erten Altaban tarafından çizilen müze planının inşaatına 1971-1972 kışında başlandı. İnşaat 1977 sonbaharında bitirildi. Hemen ardından teşhir çalışmalarına geçildi. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından Aphrodisias Müzesi yapılan resmi bir törenle dönemin Aydın Valisi Münir Güney tarafından hizmete açıldı. Afrodisias Müzesi, Afrodisias Antik Kenti kazılarında ortaya çıkartılan eserlerin sergilendiği ve Müze ile Ören yerinin iç içe olduğu ender müzelerdendir" şeklinde bilgiler yer aldı.