Karacasu'da arazilerde hummalı bir hareketlilik başladı. Traktörün arkasında yerleştirilen dikim makinasına oturan çoğunluğu kadın işçiler tütün fidanlarını tek tek toprakla buluşturuyor. Geçtiğimiz yıllarda artan maliyetlerden dert yanan üreticiler bu sene şirketlerin avans vermemesinden muzdarip. Tütün şirketlerinin tütünlerini alacağı üreticilere henüz yetiştirme aşamasındayken üreticilerin masraflarını karşılamaları için verilen tütün tesliminden önce verilen parayı anlatmak için kullanılan avans tabiri bu yıl ilçenin bir mimarları gündemi.

Karacasu Dandalaz Mevkinde tütün üretimi yapan Çoban ailesi de avans konusundan dert yandı. Ailesi ile birlikte tütün yetiştiren 25 yaşındaki İbrahim Çoban belirsizlikten dert yandı. Çoban, "Köyde serada fidanları yetiştirdik. Dün başladık dikmeye bugün ikinci gün. Normalde 15 gün önce başlardı ama yağışlardan dolayı sarktı biraz. Yağmur iyi geldi fidanları tavlı bir şekilde yetişti. Yağmurlar verimi arttırdı. 10 senedir yapıyoruz. Aşağı yukarı 10 ocak var bizim. 30-35 dekarda dikim yapacağız. 6 günlük dikeceğiz. Ondan sonra tütünlerin büyümesini bekleyeceğiz. Kırımlar Haziran gibi başlar. Maliyetler konusunda işçi yevmiyeleri ve mazot bizleri zorluyor. Bir işçi maliyeti günlük bin 500 lira civarında. Geçen sene bin 200 liraydı. Kırımlarda daha da yükselebilir" ifadelerini kullandı.

Kırmızı et üretiminde 20 yılın en sert düşüşü Kırmızı et üretiminde 20 yılın en sert düşüşü

"BORÇLANARAK AKTARIP ÇEVİRİYORUZ"

Bu yıl şimdiye kadar hiç avans almadıklarını kaydeden Çoban, "Geçen sene az almıştık. Ondan önceki sene daha iyiydi. Dikimlerden sonra vereceğiz diyorlar ama bilmiyoruz. Maliyetler ağır olduğu için avans almamış olmak zorluyor bizi. Borçlanarak aktarıp çeviriyoruz. Genç bir çiftçi olarak şu an iyi desek de ilerleyen zamanlarda ne olur bilmiyorum. Karamsarlık var biraz. Geleceği çok bilemiyoruz" şeklinde konuştu.

Muhabir: ÖZGÜR DEDEOLUK