Karacasu’ya 26 kilometre uzaklıktaki 300 nüfuslu Yukarıgörle Mahallesinde nar hasat sezonu başladı. Bir yandan hasat edilen ürünler her yıl olduğu gibi cemiyet yerinde kurulan nar pazarında alıcılara teslim ediliyor. Çiftçinin ürünün değerini bulması için her yıl olduğu gibi bu yıl da üreticilere yardımcı olan Mahalle Muhtarı Selçuk Alaca, “Çiftçimizin ürettiği narlar Türkiye’nin çeşitli illerine giderek üretici ile buluşuyor. Mahallemiz için ciddi bir gelir kapısı. İlçemize artı değer kattığımız için memnunuz” dedi.
BOL SULU OLMASIYLA BİLİNİYOR
Bu yıl nar fiyatlarının 18 liradan açıldığını daha sonra 15 liraya gerilediğini ifade eden Muhtar Alaca, “300 nüfusumuz var. Köyün tamamı narla uğraşıyor. Tatlı, üzüm taneli, ince kabuklu, kıpkırmızı ve kaliteli. Köyde herkes nar üretiyor. Kayseri, Kırıkkale, Eskişehir, Uşak, Konya, Aksaray, Nevşehir’e kadar gidiyor. Buradaki hallerden iç piyasaya dağılıyor. Yıllık 200 ton civarında üretim var. Karacasu’da en çok nar üretimi Yukarı Görle’de yapılıyor. İç pazarda meyve olarak tüketiliyor. Kaliteye alışan vazgeçemiyor. 45 gün sürüyor nar hasadı. Tatlı nar ile birlikte ekşi nar üreten üreticilerimizin var. Ekşisi, pekmezi çok farklı oluyor. Bir nardan bir bardak su rahat bir şekilde çıkar. Öyle sulu bir nar. Gübre ilaç kullanılmıyor ve organik üretim yapıyoruz. Köyümüzde narın geçmişi çok eskiye dayanıyor. Ben kendimi bildim bileli mahallemizde nar üretiliyor. Babalarımız, dedelerimiz zamanından beri nar da söz sahibiyiz" dedi.
"BU SENE FİYATLAR MEMNUN ETMİYOR"
Üreticiler ise fiyatlardan bu sene memnun olmadıklarını ifade ederken, "Rekolte iyi, kalite iyi ama iç piyasada üzüm çok olduğu için tüketicinin nar yerine üzümü tercih ettiği ifade ediliyor. Bu sebeple fiyatlardan üretici memnun değil ama mahsullerimizi tüketici ile buluşturmak için çaba harcıyoruz. Fiyatların gözden geçirilmesini istiyoruz" şeklinde değerlendirme yaptılar.