İLK RESTORASYONDA YIKILMIŞTI
2015 yılında yapılan ilk restorasyon sırasında yıkılması ile gündeme gelen köprünün orijinal taşlarının çaya karıştığı öğrenilmişti. Tamamlanan restorasyonun ardından heybetini koruyan köprü hayranlık uyandırmayı sürdürüyor. Pek çok tarihi ve doğal değeri bulunan Karacasu'da bu değerler sayılırken akla pek gelmeyen köprü hakkında Kaymakamlık ve belediye internet sayfalarında bir bilginin yer almadığı görülüyor. Tanıtımı konusunda buna benzer eksiklikleri bulunmasına ve ilk halinden bazı özellikleriyle uzak olmasına rağmen köprüyü görenler hayranlıklarını gizleyemiyor.
HAKKINDA BAZI BİLGİLER ŞUNLAR
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından yapılan 3. Köprüler Viyadükler Sempozyumu sonrasında Ahmet Can Altunışık, Alemdar Bayraktar ve Ali Fuat Genç tarafından hazırlanan Hasarlı Tarihi Köprülerin Yapısal Davranışlarına Restorasyon Çalışmalarının Etkisi başlıklı metinde köprünün genel özellikleri ile alakalı "Dandalaz Köprüsü, Aydın İli, Karacasu İlçesi’nin 4 kilometre doğusunda, Karacasu-Tavas Karayolu ve Dandalaz çayı üzerinde bulunmaktadır. Karacasu’nun güney doğusunda toplanan suların sonucu oluşan ve başlangıçta Ceyre çayı adını alan Dandalaz çayı, Babadağ eteklerinden gelen Işıklar Deresi ve Akyar Deresi’nin sağdan katılımıyla çakıllı ve kayalı bir yatakta ilerleyerek düzlüğe inmekte ve Kuyucak yakınlarında büyük Menderes’e ulaşmaktadır. Köprü, Karacasu ile Denizli’nin Tavas İlçesi arasında kervan ve ticaret yolu üzerinde inşa edilmiştir. Tarihi köprünün güneyine yeni yapılan betonarme kemer köprü ile Tavas yönünden gelen yolun güzergâhı, köprüden itibaren değiştirilerek Karacasu İlçesine batı yönünden bağlandığı anlaşılmaktadır" ifadeleri yer alıyor.
TEKNİK ÖZELLİKLERİ ANLATILDI
Bu metinde ayrıca, "Dandalar Köprüsü’nün yapım tarihi tam olarak bilinmemekte olup, kaynaklarda Osmanlı dönemine ait olduğu belirtilmektedir. Bölgenin 1426 yılında II. Murat tarafından Osmanlı Devletine katıldığı göz önüne alınırsa, kaynaklara göre en erken 15.yy’da yapılmış olabileceği düşünülmektedir. Mevcut durumu itibari ile kemer, tempan duvar, dolgu vb. gibi taşıyıcı sistem elemanları büyük ölçüde hasarlı olan Dandalaz Köprüsü kullanım dışı kalmıştır. Yapılacak restorasyon çalışmaları sonucunda, mevcut durumu ile kullanım dışı kalan köprünün yaya geçişine açılması planlanmaktadır. Köprü, yaklaşık 6.24m genişliğinde ve 30.27m uzunluğunda olup, su seviyesinden kemer iç yüzeyine olan yüksekliği 20.16m’dir. Köprünün özgün döşemesi üzerine asfalt kaplama yapılmıştır. Korkulukları onarılarak ve yenilenerek kısmen korunmuş durumdadır. Köprü üzerinden ilçeye su ileten çelik borunun geçirildiği görülmektedir" ifadelerine yer verildi.