İlk olarak Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) 2009 Yerel Seçimleri’nde Karacasu Belediye Başkanı seçilen Mustafa Büyükyapıcı, ikinci dönemi için verdiği sözleri gerek kendi imkanları, gerekse de Aydın Büyükşehir Belediyesi ile birlikte hayata geçirmeye devam ettiklerini söyledi.
İkinci döneminin sonuna doğru artık vizyonunun Karacasu’nun ‘Turizm ve Kültür Kenti’ olmasını sağlamak olduğuna dikkat çeken Büyükyapıcı, Afrodisias Antik Kenti’nde açığa çıkan eserlerin ilçe merkezinde kurulacak bir müzede sergilenmesi ve ilçedeki tarihi evlerin restorasyondan geçirilerek hayatın içine sokulması noktasında da çalışma içerisinde olduklarını kaydetti.
“VERDİĞİMİZ SÖZLERİN BİRÇOĞUNU YERİNE GETİRDİK”
Daha önceki dönemde sadece Karacasu merkeze hizmet ettiklerini söyleyen Büyükyapıcı, “1. ana arterdeki yaşam sorunlarımızın bir çoğuna değinmiş ve bunları da başarmış olmanın onuruyla ikinci döneme hazırlanmıştık. Yaptığımız işler takdir gördü demek ki, 3 belde 29 köy ilave edilmesine ve bir çoğunun AK Parti’li ya da sağ kökenli yerler olmasına rağmen, vatandaşımız teveccüh gösterdiği için ikinci dönemde yeniden seçildik. Bu yeni dönemdeki vaatlerimiz arasında en önemli olanları, yaşamsal şartların iyileştiği, otogar, kültür merkezi, yüzme havuzu gibi sosyal ve toplumun nabzına dokunan önerilerle geldik. Bunların içerisinde en önemlisi köylerin ve beldelerin bize bağlanmasıyla birlikte oralardaki özellikle arazi yolları, düğün yerleri gibi birçok husus gündemimizdeydi. Şehir içindeki parke taşı ve sulama sorunları gibi gündemde olan sorunlar da vardı. Bu ölçüde vaatlerimiz olmuştu. Şehir merkezinde Aydın Büyükşehir Belediyesi ile birlikte verdiğimiz sözlerden olan otogarın ve kültür merkezinin tamamlanması hayata geçti. Yüzme havuzumuzun yeri, tapuları teslim edildi ve çizimleri de yapıldı. Aydın Büyükşehir Belediyesi yakın zamanda ihale ederse bizim verdiğimiz araziye yüzme havuzu yapılacak. Bu sözümüzü de yerine getirdiğimizde ana arterdeki verdiğimiz sözlerin birçoğunu yerine getirmiş olacağız” dedi.
“GEYRE’DE ALTYAPI ÇALIŞMALARI 2018’DE BAŞLAYACAK”
Köyden mahalleye dönüşen arazi yollarının olduğu gibi düzenlenip mıcırlanmasının, Karacasu Belediyesi tarafından yapıldığını söyleyen Büyükyapıcı, “Birçok köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerimizde de parkeleme işlemleri yapıldı. Asfaltlama çalışmalarını da Aydın Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa hallettik. Su ve kanalizasyon sorunları tabi ki dünden bugüne hemen çözülecek bir sorun değil. Ufak tefek eksikliklerimiz olsa da sondaj çalışmalarıyla birlikte sudaki düzenlemeler de ASKİ tarafından yapılmakta. Çok büyük sancılı sorun yaşamıyoruz ama bir tek tarımsal sulamanın nereye, nasıl kalacağı Büyükşehir Yasası ile netleşmediği için ve Karacasu gibi sulama kooperatifin kurulmadığı yerlerde ne ölçüde düzenleme yapılabilecek, büyükşehirin ne kadar yetkisi olduğuyla ilgili olarak sorunlar yaşanıyor. Aydın’da bizim gibi sulama kooperatifi olmayan çok yer yok. Bu sorunu gerek biz, gerekse de büyükşehir sahip çıkarak aşmaya çalıştık ama tarımsal sulamada halen ufak tefek sıkıntılar var. Yine 3 beldeden Geyre Mahallesi’nde halen kanalizasyon mevcut değil. Geyre’de kanalizasyon ve arıtma çalışmalarını 2018 yatırım programına aldık” diye konuştu.
“AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE SORUNLARI AŞIYORUZ”
29 mahallenin çoğunda altyapı olmadığını, bunların bir dönem içerisinde sistem kurularak tamamlanmasını beklemenin ütopya olacağını söyleyen Büyükyapıcı, “Belli adımlar atıyoruz. Ataköy’deki kanalizasyonu tekrar gündeme aldık. Geyre’nin kanalizasyonu için Anıtlar Kurulu ile gereken düzenleme yapıldı. Arıtma tesislerinin de yapılacağı yerler, belediyemiz tarafından ASKİ’ye tahsis edildi ve çalışmalar başladı. Büyükşehir olmanın verdiği sıkıntılar var. Yani nihayetinde Aydın merkez buraya 90 kilometre uzaklıkta. Ben çok geniş bir mücavir alana hitap ediyorum. Şehir merkezinde çöp arabasını çıkardığınızda, 50-100 tane çöp konteynerini alıp gitmek değil, misal olarak 30 kilometre gidip, 5 tane çöp tenekesini alıp gelmek durumundasınız. 5-10 haneli köylere kadar bu hizmeti vermek zorundasınız. Büyükşehir merkezinden uzak oluşunuz, dolayısıyla bazı sorunları getiriyor. Ama Büyükşehir birimlerini kurup bizler de ön ayak oldukça bu sorunları belli oranda aşmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“SANAYİ ÇARŞISI OLUŞTURMA ÇABASI İÇERİSİNDEYİZ”
Mahallelerdeki mevcut düğün salonlarının birçoğunda düzenlemeler yaptıklarını söyleyen Büyükyapıcı, “Mahallelerdeki düğün yerlerinin yeniden düzenlenmesi çok önemliydi. Düzenlemeden geçirdiğimiz düğün yerlerinin yanına bulaşıkhane, yemek yapma yeri ve tuvaletler oluşturduk. Olmayan yerlerde de yapmaya başladık. Karşıyaka’da bir düğün yeri sözümüz vardı. Orada 4 katlı bir bina yapılabilir yer olmasına rağmen alt katını düğün salonu olarak düzenleyip, hemen iki katını da tamamlayarak hayata geçirdik. Yaşam içerisinde gördüğümüz eksikliklerden yola çıkarak yapmaya çalıştığımız büyük projelerimiz de var. Geçen dönemin içinde hayal edip yaptığımızın meydan alanımızın altında park yeri oluşturmuştuk. Onların altındaki binalarla ilgili de önümüzdeki yıl ihaleye çıkmayı düşünüyoruz. Yaşamın içerisinde gördüğümüz eksikliklerden biri de sanayilerle evlerimizin iç içe kalmış durumda olmasıdır. Yani üstünde ev, altında sanayi var. Sanayi esnafı da Cumartesi, Pazar günleri de iş olduğunda ya da diğer günlerde de geç saatlere kadar çalışmak istiyor. Ev sakini vatandaşlardan da türlü şikayetler geldiği için ne sanayi esnafı bu durumdan memnun, ne de vatandaş. Geçen dönemden söz vermeme rağmen ilçemizde bir sanayi çarşısı oluşturma çabası içerisindeyiz” şeklinde konuştu.
“MÜZE KURULMASIYLA İLGİLİ ÇALIŞMA BAŞLATTIK”
En önemli çabalarının Dünya Kalıcı Miras Listesi’ne giren Afrodisias Antik Kenti ile ilgili olduğuna değinen Büyükyapıcı, şunları kaydetti: “7-8 senelik bir uğraşımızın ardından antik kentimizi kalıcı listeye aldırdık. Bu doğrultuda artık eskisi gibi 1 Numaralı Sit Alanı’nın içerisinde artık müze yapılamayacak. Bu ilçemiz için de çok güzel bir artı oluşturacaktır. Antik kentimizde yeni oluşacak müzede sergilenebilecek nitelikte bir hayli eserimiz mevcut. Belediye olarak seramik ocaklarına yakın bir noktada vereceğimiz yerde, Karacasu’nun merkezinde yeni bir müze yapılacak. Bu vesileyle yerli ve yabancı turistlerin, tarihi evlerimiz, sokaklarımız, yaylalarımızla beraber ilçemize çekilmesi projemiz var. İşte yaşamın getirdikleri derken de kastettiğimiz bunlardır. Çok önemli ve büyük projelerimiz var. Bunun hükümet ayağı noktasında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de müşterek çalışılması şart. Bu olgunlaştırmaları da yapacağız. Bu doğrultuda geçen dönemimizde Osman Dönemi’ne ait ahşap yapılı evlerimiz büyük önem taşıyor. Bunların ayağa kaldırılması noktasında belediye olarak örnek olmamız gerekiyordu. Bir cami ile bir evimizi geçen dönem satın alıp restore ettik. Karacasu Vakfı Başkanımız Ali Küpelioğlu da bir ev restore etmişti. Bir cami ve bir ev daha satın aldık, belediye olarak restorasyona başlayacağız. Bu örnekleri de Karacasu’da çoğaltmamazın yanı sıra müzenin de ilçemize taşınmasıyla, asıl büyük hamlenin de bu olacağını düşünüyorum. Bu yönde çalışmalarımız başladı."
“KURULACAK OLAN MÜZE İLÇEMİZE ARTI GETİRECEKTİR”
Karacasu Meslek Yüksekokulu’nda Turizm ve Otelcilik ile ilgili 2 bölümün faaliyete geçtiğini ancak 4 bölümün henüz faaliyete geçemediğini söyleyen Büyükyapıcı, “Uygulama oteli oluşturmamız gerekiyor. Uygulama otelinde gerek bizim restore ettiğimiz evlerde, gerekse Aydın Valiliği ile yüksekokulumuzun da bu evlerden bir kaçını alarak restore etmesi sonucunda, gece konaklamasının da yapılabildiği, yüksekokulumuzdaki dört bölümün de otelin yapılmasıyla faaliyete geçerek, yaklaşık 300-400 öğrencinin de Karacasu’da öğrenim görmesini sağlamamız çok önemli. Yeni vizyonumuzda bunları da hayata geçirmeyi istiyoruz. Projelerimiz geniş, çok büyük hayaller olmasa da ilçemiz için doğru hayaller olduğuna inanıyorum. Zaten Karacasu küçük bir ilçe, çok büyük hayallerin gerçekleşmesi mümkün değil ama bir müzenin buraya taşınması da bizim için oldukça büyük bir hayal. İnşallah gerçekleşir. Kurulacak olan müze her yönüyle ilçemize bir artı getirecektir” dedi.
“KARACASU’DA ÇOK FAZLA GÖNÜLLÜMÜZ VAR”
Afrodisias Antik Kenti’ndeki eserlerin sergileneceği bir müzenin kurulması noktasında bir vakıf oluşturduklarını söyleyen Büyükyapıcı, “Bu vakfımızda her kesimden katılım var. İstanbul, Ankara ilinde yaşayan eski ve yeni siyasetçilerden de çok büyük katılım söz konusu ve sürekli büyüyoruz. Müşterek hareket edeceğimiz Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yer vermemizle bu iş bitmiyor. Buradaki vakıfla da ortak hareket ederek belki içinin binasını yapacak bir şahıs da olabilir. Biliyorsunuz Karacasu’da gönüllülerimiz çok fazladır. Bu dönem göreve başladığımdan bu yana merkez okulumuzu bir hayırseverimiz yaptı. Kırçiçeği Anadolu Lisesi de hayırsever bağışıyla hayata geçti. Yine üniversite binamızı da İnci Holding ilçemize kazandırdı. Hastanemizin de restoresini, Karacasulu başka bir vatandaşımız yaptırdı. Şimdi yüzme havuzu yapacağımız yere de yine Karacasu Vakfı Başkanı'mız yerini bağışladı. Daha bir ay olmadı, adam altındaki 4x4 arabasını getirdi ve belediyemize bağışladı. Gönüllülerimiz oldukça fazla. Müze için Kültür ve Turizm Bakanlığı'mız mı hamle yapacak ya da bir şahıs ya da yatırımcı mı bulacağız bilemiyoruz. Bugünden o müzenin ismini henüz düşünmedik. İnşallah bunu başarırız ve nereye kadar gideceğimizi zaman gösterecek” diye konuştu.
“KÜLTÜR KENTİ YOLUNDA ADIM ATMAMAK AYIPTIR”
Vizyonlarının Karacasu’nun ‘Turizm ve Kültür Kenti’ olmasını sağlamak olduğuna vurgu yapan Büyükyapıcı, “Gereken donelere sahibiz. Bahçeköy’de mükemmel bir şelalemiz var. Görle’de mükemmel bir kanyon, Sırtlanini’ndeki mağaramız, yaylalarımız var. Yaylamıza artık parke taşı döşenmiş yollardan geçerek gidiyoruz, yollarımız da genişledi. Orada oturma yerleri ve köprüler yaptık. Tuvalet, çocuk oyun parkıyla birlikte Kahvederesi güzel bir yaşam alanı haline geldi. Kahvederesi, yazın sadece ilçemiz halkının değil Aydın merkez, Nazilli gibi ilçelerden gelen çok sayıda misafiri ağırladığımız güzel bir yerleşim yeri oldu. Yani ‘Kültür Kenti’ yolunda adım atmamak, Karacasu için bir ayıptır. Bugüne kadar bu vizyon üzerinde gidilmemiş olması büyük ayıp. Bunun örnekleri çok atıyorum. Bir Beypazarı, Safranbolu, Şirince gibi örnekler çok. Bizim çok da güzel sokaklarımız vardı, kaybolanları kayboldu ama eldekileri ayağa kaldırıp kültürümüzü yaşatmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
“TARİHİ EVLERİ AYAĞA KALDIRMAMIZ LAZIM”
Tarihi evlerin restore edilmesiyle ilgili olarak Anıtlar Kurulu ve Aydın Valiliği nezdinde girişimleri olduğunu söyleyen Büyükyapıcı, “Satın aldığımız ev ve camilerin yaptırılmasında ilgili kararlar Anıtlar Kurulu’ndan geçiyor. Aynı zamanda Tarihi Kentler Birliği’ne de üyeyiz. Gerek birlik, gerekse de Aydın Valiliği’nden proje paraları alıyoruz. Yapımının yüzde 70’ine kadar zaman zaman Aydın Valiliği’nden destek alarak restore yapabiliyorum. Dellanzade Sokak ve Küçükarık Sokak koruma altında. Yıkık evlerin içerisinde kimse halihazırda bir şey yapmak istemiyor. Öncelikle bunları ayağa kaldırmamız lazım. Yaşamın içine girip, konaklama ya da kafeterya, restoranlar şeklinde işlendiği bir çok işletme haline dönmesi gerekiyor. Yaşamı orada da sergilememiz lazım. Benim belediye olarak yaptığım hamleler bir ya da iki evle sınırlı kalıyor. Aydın Valiliği, Aydın Büyükşehir Belediyesi, ilçe kaymakamlığım ve meslek yüksekokulumuzun da katkılarıyla bu örneklerin çoğalmasıyla birlikte doğrudan yatırımcılar da bu yerlere yönelecektir. Şu an belediyeden başka bu hamleyi vakfımız sürdürüyor. Yine özel sektörden de birkaç ev satın almak isteyenler var” şeklinde konuştu.
“2019’DA YENİDEN ADAYIM”
Geçmişte, "Belediye başkanlığına oturan kalkmıyor" diye isyan edenlerden biri olduğunu söyleyen Büyükyapıcı, sözlerini şöyle tamamladı: “İkinci dönemde aslında 'düşünmüyorum' demiştim. İkinci döneme başlarken Büyükşehir Belediyesi'ni CHP’nin, yani Özlem Çerçioğlu’nun alacağı gün gibi ortada olunca, dostlarımızın Büyükşehir'den her türlü yardımın geleceği yaklaşımından da etkilenerek ikinci döneme başladım. Aslında biraz istirahat etmeyi de düşünüyordum ama zaman ve şartlar dışarıdan görüldüğü gibi olmuyormuş. Koltuğu bırakmayacağız gibi görünüyor, çünkü dostlarımıza ve çalışanlarımıza da bırakmayacağımız yönünde söz verdik. Yani sonuç olarak, 2019’da da aday olmaya söz verdim. Ancak tabi ki öncelikle sağlık olması lazım. Sonra partimizin aday göstermesi lazım. Sanırım partim de bunu düşünüyor ve kadrolarımız da uygun. En azından müzenin ilçemize taşınması, tarihi evlerin ayağa kaldırılıp ilçemizin bir turizm kenti olması gibi hedeflerimiz var. Yatırımlarımızın çoğunu Büyükşehir'den getiriyoruz. Aynı partiden olup birlikte çalışıp iyi yatırımların ilçemize gelebilmesi için bir dönem daha hizmet etmemiz gerektiğine inanıyorum. Allah izin verir, şartlar da olgunlaştırılırsa bir dönem daha yapmaya karar verdim."