Çeşitli konular hakkında emekli bir diyanet görevlisinin Cimer'e şikayet dilekçesi yazdığı ortaya çıktı. Çok sayıda konunun yer aldığı şikayet dilekçesinin sonundaki, 'Tüm bu olaylar ve daha fazlası görevliler arasında huzur bırakmamıştır" ifadeleri dikkat çekti.
Şikayet dilekçesinin girişinde, "Karacasu İlçe Müftülükten Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni olarak görev yapan personelin hem müftülük hem de Türkiye Diyanet Vakfı Karacasu Muaazzaf elemanı olarak yaptığı iş ve işleyişlerinde usulsüzlük ve menfaatlenme, devlet ve vakıf mallarını zarara uğratma durumları vardır" ifadeleri yer aldı.
ZEYTİNYAĞLARINA NE OLDU?
Karacasu'da Esençay Aydın Bey Türbesi karşısında bulunan yaklaşık yetişkin 80 ağacın bulunduğu zeytin arazisi geçmiş yıllarda Müftülüğe tahsis edildi. Müftülük tarafından toplanıp yağının çıkarılması ve gelirinin Müftülükçe kullanılması hedeflenen çalışmanın usule uygun yapılmadığı iddiaları rahatsızlık yarattı. Cimer'e konu hakkında şikayette bulunan bir emekli Diyanet görevlisi, "Karacasu Kaymakamlığı tarafından kullanımı ilçe müftülüğüne tahsis edilen Esençay Mahallesi Mevkinde olan Aydın Bey Türbesi çevresinde bulunan zeytinliğin bakımı, dikimi ve mahsul toplanması imam ve müezzinlere yaptırılıp elde edilen gelir ya da zeytinyağları hiçbir şekilde resmi olarak evrakla kayıt altına alınmamıştır. Aynı şekilde Müftülük sitesi etrafında bulunan zeytin ağaçlarının hiçbir zaman gelirleri ve yağları kayıt altına alınmamıştır" ifadelerini kullandı. Toplama işlemini organize eden Diyanet görevlisinin çıkarılan yağları bir yakınına götürdüğü ve bunun dönemin Müftüsü tarafından bilindiği de şikayet dilekçesinde yer alan bir başka iddia oldu. Diyanet görevlisinin çıkarılan yağları yakınına para karşılığında mı verdiği, para karşılığında verdiyse buna dair bir makbuz olup olmadığı da soru işareti olan bir diğer husus oldu.
AKLA GELEN SORULAR
2019 yılından bu yana bir-iki yıl hariç yapılan zeytin toplama işlemi için toplama komisyonun kurulup kurulmadığı, toplanan zeytinlerden ne kadar yağ çıkarıldığı, yağların nerede hangi amaçla kullanıldığının tutanak altına alınıp alınmadığı merak konusu oldu. Açılan soruşturmanın ardından toplanan bu zeytinlerden elde edilen 40 kilo yağın Müftülükte olduğu öğrenilirken diğer yıllarda elde edilen yağların satılarak gelirinin bağış olarak değerlendirildiği şeklinde savunma yapılıp İl Müftülüğünün yaptığı soruşturmada iddiaların sübuta ermediği kaydedilse de toplanan zeytin ve zeytinlerden elde edilen yağın miktarı, elde edilen gelir ve yapılan bağışla alakalı bir tutanak olup olmadığı merak konusu oldu. Cimer'e yapılan şikayet üzerine bu yıl yapılan zeytin toplama işleminin ise tutanakla yapıldığı toplanan zeytin ve çıkarılan yağ miktarının kayıt altına alındığı bilgisine ulaşıldı. Bu yıl yapılan toplama işlemi sonucunda 110 kilo yağ elde edildiği öğrenildi.
'LOJMANDA KİRA ÖDEMEDEN OTURDU' İDDİASI
Müftülükte rahatsızlık yaratan bir diğer hususun lojman konusu olduğu öğrenildi. Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeninin 2018 yılı itibariyle oturmaya başladığı müftülük lojmanlarından 2020 yılı 2. ayından itibaren kendisini çıkmış gösterip hiçbir taşınma gibi bir işlem olmadan 2020 yılının 11. ayına kadar hiçbir kira vermeden oturmuştur. Bu süre içerisinde Müftülükte aslı atanmış müftü olmadığı bu sebeple daire iş ve işlemlerinin Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeninin inisiyatifinde olduğu açıktır. Asli müftü göreve başlar başlamaz yine kendisini lojmanda oturuyor göstermiştir" ifadeleri yer aldı. Çatıdan lojmana su aktığı için vakıf yönetim kurulunun tamirat bitene kadar kira alınmamasını kararlaştırdığı öğrenildi. Kira alınmaması işleminin bu sebeple yapıldığı tadilatın ardından adı geçen kişiden kira alımına başlandığı öğrenildi. Öte yanda lojmanda 2 memur ve bir müftünün kaldığı boş olan bir daireyi bir memurun istemesine rağmen kendisine verilmediği öğrenildi. Boş olan lojmanın Genç ofis olarak değerlendirileceği için kiraya verilmediği kaydedildi.
LOJMANDA KALANLAR KÖMÜR PARASINI AZ MI ÖDEDİ?
Müftülük hizmet binası ile lojmanların kalorifer kömürü konusu da tartışma konusu oldu. Şikayet dilekçesinde bu konu hakkında, "Diyanet İşleri Başkanlığından istenen kışlık kalorifer kömürü yakıt parası, Karacasu'nun soğuk bölge statüsünde olduğu gösterilip 2 kat yakıt parası talep edilmiştir. Müftülük sitesi Cami, Kuran kursu, müftülük bürosu ve 4 adet lojman bulunmakta olup tek kalorifer kazanından ısınmaktadır. 140 metrekareden fazla olan lojmanlar için 1,5 ton kömür asla yeterli değildir. Merkez Kur'an Kursunda son 3 yıldır hiçbir şekilde eğitim öğretim yapılmamıştır. Süleyman Rüşdi Caminde de kış aylarında hiçbir surette yakılmadığı görülmüştür. Buralardaki yerlerde yakıt yanmadığı halde gider olarak gösterilmektedir. 2020, 2021, 2022, 2023 yıllarında müftülük dairesinin kış aylarında kalorifer petekleri kapatılarak ısınmayı klimalardan sağlamaktadırlar. Kazan dairesinin elektriğinin nereden ödendiği meçhuldür. Yıllardır Kazan dairesinin elektriği müftülük sayacına bağlıdır. Müftülük sitesi binasının elektrik ve su sayaçlarının bağlı olduğu kısımlar konusunda karşılıklıklar mevcuttur. Yıllarca Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, asil ve görevlendirme hizmetli kadrosunda olan personele mobbing uygulayarak kazan yakma belgesi olmayan personele yaktırmıştır. Son iki yıldır bir yakıcıya ücretiyle yaktırılmakta ancak ücreti nereden ne şekilde sağlanıyor şaibelidir" ifadeleri yer aldı.
Geçen yıllarla alakalı bu iddiaların nasıl yanıtladığı ile ilgili bir bilgiye ulaşılamadı. Geçirilen soruşturma sonrası bu yıl her lojmanın 2 ton kömür aldığı öğrenildi. Geçen yıl aylık lojman başına 200 lira olan kalorifer yakıcı ücretinin lojmanda ikamet edenlerce ödendiği bu yıl 500 lira olan ücretin de yine lojmanda duranlar tarafında ödeneceği kaydedildi.
LASTİK KONUSU
Bir diğer şikayet konusunda ise dilekçede, "Türkiye Diyanet Vakfı Karacasu Şubesine ait 2020 yılında mevcut kullanımda olan Renault Megane 4 marka aracın kışlık lastikleri, araç satıldıktan sonra kaybolmuş aracı sattıkları kişiye verilmemiştir. Bu lastiklerinde nereye gittiğini V.H.K.İ olarak görev yapan kişi çok iyi bilmektedir" şeklindeki sözler yer aldı. Soruşturma esnasında yapılan incelemede bu lastiklerin müftülükte olduğu teyit edildi.
MOBBİNG İDDİASI
Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni hakkında personele baskı uyguladığı yönündeki iddilarda şikayet dilekçesine yansıdı. Bu hususlarda, "Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni olan kişi müftülük binasında münhal hizmetli kadrosu vs için görevlendirilen personelleri istediği doğrultuda kullanmadığında mobbing yaparak psikolojik baskılar yapmaktadır. Ekte sunulu konuşmanın ardından bu personel lojmandan çıkartılmış ve tayin istemek zorunda kalmıştır. Hali hazırda görevli Kuran Kursu öğreticileri arasında fitne ve fesat çıkarmak için diğer mesai arkadaşlarına saat kaçta geldiğini kaçta çıktığı gibi sorular sorup aralarını bozmak istemiştir. Tüm bu olaylar ve daha fazlası görevliler arasında huzur bırakmamıştır" ifadeleri yer aldı.
SORUŞTURMADAN CEZA ÇIKMADI
Toplamda 7 maddeyi içeren şikayet dilekçesinin ardından Aydın İl Müftülüğü tarafından kurum içinde soruşturma yapıldığı öğrenildi. Cimer'e yapılan şikayetin ana konusu olan Müftülükte görevli aynı zamanda Vakıf sorumlusu olan Veri Hazırlama ve Kontrol İşletme hakkındaki iddialarla ilgili kurum içi murakıp görevlendirildiği bilgisine ulaşıldı. Hakkında iddialar bulunan görevli memurun savunmasının alındığı, Müftü ve kurumda görevli diğer kişilerin de dinlendiği kaydedildi. Kurum tarafından hazırlanması gereken evrakların hakkında soruşturma bulunan kişi tarafından hazırlandığı yönündeki iddialar da rahatsızlık oluşturan bir başka husus oldu.
HUZURSUZLUK SÜRÜYOR
İl Müftülüğü tarafından yapılan soruşturmanın ardından şikayetçi olan kişiye Cimer üzerinden 'Soruşturma tamamlanmıştır' şeklinde bir cevap verildi. Detaylı bir cevap verilmezken yapılan araştırma sonucu "İddialar sübuta ermediğinden herhangi bir işlem yapılmamıştır denilerek İl Müftülüğünün dosyayı kapattığı" öğrenildi. İddialar hakkında cezai işlem gerektirecek bir bulguya rastlanmadığı öğrenilse de iddiaların rahatsızlık yaratmaya devam ettiği kaydedildi.
Kaymakamlığın yapacağı bir soruşturma sonrası çıkacak kararın tarafları daha memnun edeceği ifade edilirken şikayet dilekçesinde hakkında çeşitli iddialar bulunan Müftülük görevlisinin kendisi hakkında şikayette bulunanları mahkemeye vereceği öğrenildi.