Çine’nin Topçam Mahallesi, Yenipazar ilçesi Paşaköy ve Karacaören Mahalleleri mevkiinde bir maden firması tarafından Feldspat ve kuvars/kuvarsit ocağı kapasite artışı ve kırma-eleme tesisi projesiyle ilgili halkı bilgilendirmek ve görüş ve önerilerini almak için Karacaören’de halkın katılımıyla toplantı gerçekleştirildi.

Efeler’den dilenci operasyonu Efeler’den dilenci operasyonu

Toplantıya Aydın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği temsilcileri, Maden firmasını temsilcileri, Karacaören halkı, Aydın Barosu yönetimi, Yenipazar Belediye Başkan Yardımcısı, Yenipazar eski belediye başkanı Yüsran Erden, Büyük Menderes Platformu üyeleri, AYÇED, Aydın Tema, EKODOSD üyeleri katıldı.

Karacaorenliler Madene Hayir Dediler 484299 F6037C0Ce7F4Eb75272Ee0095E6B64Bf

“MADRAN’A SAHİP ÇIKILMALI”

Geçmişten günümüze bölgedeki gelişmelerle ilgili bilgi veren eski belediye başkanı Yüsran Erden; sularını kuruttukları, zeytinlerini, incirlerini, fıstık çamı ormanlarını zarar verdikleri ve köy yollarını bozdukları için itiraz ettiklerini, daha sonra maden şirketinin başvuruları reddedildiği, ancak tekrar başvuru yaptıklarını, bu konuda yine itiraz edeceklerini belirterek toprağın üstünün, altından daha değerli olduğunu söyleyerek bölgeye herkesin sahip çıkmasını istedi.

Karacaorenliler Madene Hayir Dediler 484299 7E144815D2A24Bb77192A5Cf43A747D2

ALKIŞ VE ISLIKLARLA PROTESTO ETTİLER

Karacaören halkı, maden şirketinin temsilcisi faaliyetleriyle ilgili proje hakkında bilgi vermeye başladığında tepki gösterdi. Islıklarla, alkışlarla durmaksızın devam eden halkın protestosu sonucunda firma yetkilisi konuşma yapılamadan toplantı yeri terk etti. Toplantıya katılan Karacaörenli bir vatandaş “rahmetli Atatürk köylü milletin efendisi demişti, sizler bu efendileri köle yapmaya zorluyorsunuz” diyerek madencileri protesto etti.

Karacaorenliler Madene Hayir Dediler 484299 Acfaf4E7477A9323De9F17Ee2Efd080D

“MADRAN DAĞLARI DOĞA ZENGİNLİĞİMİZ”

Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, “Latmos Dağları’nın doğuya uzantısı durumunda olan Madran Dağları, doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından çok önemli zenginlikleri barındırmaktadır. Bu dağlarda henüz daha kapsamlı bir araştırma yapılmadan bile Latmos’taki 8 bin yıllık kaya resimlerinden yeni 3 resim bulundu. Kutsal alanlar, kaleler, antik yollar, kaya mezarları, antik yerleşim alanları gibi kültür varlıklarıyla dolu bölge, yaban hayatı, aynı zamanda bitki çeşitliliği ve fıstık çamları açısından çok zengin bir doğa alanıdır. Aydın’da en güzel suyun çıktığı alanların başında gelen Madran Dağları, iklim değişikliği ve kuraklığın her yıl daha da arttığı düşünüldüğünde su açısından ne kadar önem taşıdığı bilinmelidir. Madran Dağları, Gökbel ve Latmos (Beşparmak) Dağları’nı bir bütün olarak düşünmek gerekir. Bu yörede yaşayan insanların yurtlarını terk etmeden, geleneksel yaşamlarını sürdürmeleri sağlanmalı ve onlara sosyal ve ekonomik anlamda katkı yapacak doğru ekoturizm projeleri geliştirilmelidir” ifadelerini kullandı.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ