Aydın Kültür ve Turizm Derneği, kadın girişimcilerin işlettiği dükkanlara tadilat ve bakım çalışması gerçekleştirerek destek veriyor. Derneğin desteğiyle bölge kültürünü yansıtan modern dükkanlara kavuşan kadın girişimciler, aile ekonomilerine kazanç sağlıyor. Bu kazançlarının bir kısmını da öğrencilere burs veren kadın girişimciler, böylelikle Aydın Kültür ve Turizm Derneği’ne adeta vefa borcunu ödüyor.
Aydın SES Gazetesi'nden Mehmet Kavas'ın haberine göre, Aydın’da Fatma Yazıcı başkanlığında birçok önemli çalışmayı hayata geçiren Aydın Kültür ve Turizm Derneği, yeni projesiyle hem kadın girişimcilere hem de eğitime destek oluyor. Başkan Yazıcı ve 8 yönetim kurulu üyesi, şalvarlarını giyip eşarplarını takarak kendilerinden destek isteyen kadın girişimcilerin işlettiği dükkanlarda tadilat ve bakım çalışması gerçekleştiriyor. Kadın girişimciler, derneğin katkısıyla bölge kültürünü yansıtan modern dükkanlara kavuşuyor. İş hayatının ilk döneminde derneğin bu anlamlı desteği karşısında kadın girişimciler de elde ettikleri kazançtan bir kısmını öğrencilere burs olarak veriyor.
“DESTEK İSTEYENE KOŞTUK”
Proje hakkında bilgiler veren Başkan Yazıcı, “Muğla’da düzenlenen bir şenliğe gitmiştim. Orada Neriman Gökdere adında bir hanımefendi ile tanıştım. Neriman hanım, kendi başına kütüphane kurmaya çalışmış. Sonra biz kendisini ziyarete gittik. Dışarıdan ortaokul ve liseyi bitirmiş. Kendisi okumayı çok seven birisi. Mahallesindeki okur yazarlık oranını arttırmak istediğini söyledi. Bunun yanında tarihi ve kültürel eşyaları dükkanında da sergiliyor. Dükkanında sattığı çaydan elde ettiği gelirle de kitap alıyor. Bu anlamda kendisine destek olmak istedim. Destek isteyen kadınlara çağrı yapalım dedik. Bizim şuna ihtiyacım var diyene koştuk.” dedi.
“65 ÖĞRENCİYE BURS VERİYORUZ”
Amaçlarının kadınların üreterek kendi başarılarının farkına varmaları, kendi ayaklarının üzerinde durmaları ve kazandıkları parayla bir öğrenciye burs verip okur-yazarlık oranının artırmak olduğunu kaydeden Başkan Yazıcı, “Sosyal medya hesaplarımızdan bizlere ulaşarak yardım veya destek isteyen hanımlarımız oluyor. Biz bu kadınların iş yerlerinin boya ve temizliğini tamamıyla gönüllülük esasına dayalı yapıyoruz. Boya-temizlik masrafları derneğimizin gönüllü bağışçıları tarafından sağlanıyor. Düzenleme yaptığımız iş yerleri dikkat çekiyor ve insanlar bazen destek için, bazen meraktan bazen de burada fotoğraf çektirmek için giderek destek oluyorlar. Karşılığında dernek olarak tek isteğimiz başarılı ama durumu olmayan bir öğrencimize burs desteği vermeleri.” dedi.
GÖNÜLLÜ OLARAK YAPIYORLAR
Bugüne kadar Muğla’nın iki köyünde, bir tane Denizli’de, Aydın’ın Mesutlu ve Kızılcaköy Mahalleleri’nde kadınlara destek olduklarını kaydeden Yazıcı, “Sadece boyama yapmıyoruz. Bazı köylerden kitaplık desteği isteyen, bazı köylerden spor malzemesi desteği isteyen kadınlar oluyor onları da yapıyoruz. Bir de sıfır atık projemiz kapsamında kişilerden topladığımız işe yaramayan giysi, kumaş gibi malzemeleri kendi oluşturduğumuz tezgahlarda dokuyarak kilim haline getiriyoruz ve bu kilimleri de koltuk örtüsü, kadın çantası, cüzdan gibi aksesuarlar yaparak satışa sunuyoruz. Atık kağıtları geri dönüşüme kazandırarak yeni kitap alıyor onları da ihtiyaç sahibi ve okumayı seven çocuklara veriyoruz. Bunlardan elde edilen gelirin tamamını yine burslu öğrencilerimize harcıyoruz. Boyama yapan dernek üyesi kadınlarımızın tamamı farklı meslek gruplarından oluşmaktadır. Ev hanımından, doktora, avukattan, öğretmene, mühendisten çiftçiye çok üyemiz bu etkinliklerde gönüllü olarak yer almaktadır. Dernek üyeleri tarafından boyası ve tasarımı yapılan “hayal bahçesinde” gündüzleri yöresel tamamen yerli üretim ürünlerin satışı yapılacak, akşamları ise belirli günler eski Türk filmleri izlenecek. Bu hafta Kızılcaköy’de ilk sinema gösterimizi tıpkı eski günlerdeki gibi gazoz, çekirdek ve patlamış mısır eşliğinde yapacağız.
Bahçeye gelenlerin hatıra fotoğrafı çektirebilecekleri anı köşesi, Bodrumu andıran mavi-beyaz konsepti, veya Alaçatı’yı andıran rengarenk cıvıl cıvıl bir köşe oluşturuluyor. Bu proje kapsamında şu anda 65 öğrencimize burs veriyoruz. Kadın girişimcilerimiz, burs desteğini birebir öğrenciye gönderiyor.” diye konuştu. Bu projeyi çok önemsediklerini kaydeden Başkan Yazıcı, “Eğitim çok önemli. Bu projemiz çerçevesinde öğrencilerimiz burs alıyor. Hem biz, hem kadın girişimcilerimiz hem de öğrenciler çok mutlu oluyor. Hedefimiz, bu projeyi devam ederek büyütmek. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor.” şeklinde konuştu.