Sigorta şirketlerine bildirilen hırsızlık ve çalıntı araç bildirimlerine göre hırsızların hedefinde olan araç markaları belli oldu.

İngiliz Confused.com'un topladığı verilere göre, Ocak 2018 ile bu yılın Temmuz ayı arasında çalınan araç sayısı rekor düzeylere ulaştı. İngiltere’de yapılan araştırmada rakamlar en çok çalınan otomobilin Ford Fiesta olduğunu ortaya koydu.

İkinci en çok çalınan araba, altı buçuk yıllık dönemde Volkswagen Golf oldu. Ford Focus ve BMW 1 Serisi'nde 6 binden fazla hırsızlık yaşanırken, Mercedes C Serisi, Audi A3 ve Range Rover Sport'un tamamı 5 binden fazla, Vauxhall Corsa ve Astra ise 4. binden fazla kez çalındı.

Ekran Görüntüsü 2024 10 08 194845

Sadece İngiltere’de 250 bin araç çalındı 
Fiyat karşılaştırma sitesine göre, müşteriler söz konusu dönemde 250.000'den fazla araç hırsızlığı bildirdi.

Kullandıkları yöntemler korkmadıklarını gösteriyor 
Araştırmaya göre, hırsızlar kullandıkları yöntemler konusunda çoğu zaman korkmadan hareket ediyorlar; bu da herkesin risk altında olabileceğini gösteriyor.

Ekran Görüntüsü 2024 10 08 194231

Hırsızlıkların çoğu mağdurun evini önünde gerçekleşiyor 
Gerçekleşen hırsızlık vakalarında mağdurun evinin dışında olan hırsızlıklar yüzde 28’lik bir orana sahipken, araç sahiplerinin evlerin garajından çalınanların oranı ise  yüzde 15’lik orana sahip oldu.

Tariş 3 bin ton incir aldı Tariş 3 bin ton incir aldı

Evlere girip anahtarları çalıyorlar
Hırsızlar araçları çalmak için çeşitli yöntemler kullanıyor. Araştırmaya göre çalınan araçların yüzde 23'ü düz kontakla götürüldü.  Yüzde 22'si ise camları kırılıyor ve yüzde 10'u da evlere girip anahtarları çalıyor.

Ekran Görüntüsü 2024 10 08 194255

Çoğunu polis buluyor 
Araştırmada mağdurların çoğu araçlarını geri aldıklarını bildiriyor. Beşte üçten fazlası aracının polis tarafından bulunduğunu söylerken, yüzde 15'i aracını kendisi bulduğunu belirtiyor.

Araç sahiplerinin takip cihazı önlemi işe yarıyor 
Yüzde 14'ü ise araçlarının çalındığını gösteren güvenlik kamerası görüntülerinin kendi cihazlarından veya komşularından geldiğini söylerken, yüzde 12'si ise araçları çalındığında üzerinde bir takip cihazı bulunduğunu ve bu sayede nereye götürüldüğünü bulabildiklerini söyledi. Ayrıca, anahtarsız araç hırsızlığının giderek artması nedeniyle her 10 kişiden biri araç anahtarı sinyal engelleyici kullandığını söyledi.

Ekran Görüntüsü 2024 10 08 194246

Ancak ekstra önlemler alanlar arasında en popüler olanların direksiyon kilidi yüzde 19 olurken, GPS takip cihazı  kullananların oranı yüzde 17 oldu. Garaja park etme yüzde 17 olurken ve araba anahtarlarını sinyalleri engelleyen faraday kesesine koyma önleminin ise yüzde 12 olduğu görüldü.

Kaynak: HABER MERKEZİ