Germencik’in Tekin Mahallesi’ne gelen bir enerji şirketi, bir arazide çalışma yapmaya başladı. Çalışmaları gören mahalle sakinleri, şirket personeline “Ne yapıyorsunuz?” diye sorarken, iddiaya göre “Sera kuruyoruz” yanıtını aldı. Şirket personelinin verdiği cevaba inanmayan ve jeotermal kuyusu açılmasından endişelenen mahalle sakinleri ise ayaklandı. Şirketin çalışma yaptığı bölgenin yakınında toplanan mahalle sakinleri, “Jeotermal istemiyoruz” diye haykırdı. Mahalle sakinlerine eşlik eden çevrecilerden doktor Metin Aydın da, “Arazideki incir ve zeytin ağaçlarını kökleyen, toprağı kazan, toprak örtüsünü tamamen ortadan kaldıran şirketin iddiası, bu bölgede sera kuracağı şeklinde. Köy halkına, ifadesi böyledir. Fakat söz konusu araziye baktığımızda serada olmaması gereken faaliyetlerinin olduğunu görüyoruz. Mıcırlarla toprak sahayı doldurmuşlar, iki tane büyük havuz açmışlar. Hiçbir serada bu şekilde işlem yapılmamaktadır. Bunların projesine ilişkin ÇED dosyasına baktığımızda, bu bölgede sera değil, jeotermal kuyusu kuracağını anlıyoruz” dedi.

Jeotermal Kuyu Mu Sera Mi Tekin Halki Tepkili 505679 Da33588Aef6E0Bb7D644F9Ea4Bf332B7 (1)

Şirketin proje alanının dışında kalan bir alanda kaçak çalışma yaptığını iddia eden Aydın, şunları kaydetti:

“Projeye baktığımızda Tekin köyündeki bu arazi, geçmemektir. Bu, şunu göstermekte jeotermal şirketi bu bölgede ruhsat olmadan, proje içine dahil olmadan burada kaçak bir şekilde jeotermal kuyu kazma faaliyetine girişmiş durumda. Biz, buna itiraz ediyoruz.”

Germencik'te yaralar sarılıyor Germencik'te yaralar sarılıyor

Söz konusu çalışmanın yapıldığı arazinin, Magnezia Antik Kenti arkeolojik sit alanı sınırları içinde yer aldığını, şehirlerarası doğalgaz boru hattı ve Gümüşçay’ına ise yakın olduğunu belirten Aydın, mahalle sakinlerinin şirket hakkında Germencik Kaymakamlığı’na, Cumhuriyet Savcılığı’na ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne şikayette bulunma kararı aldığını sözlerine ekledi.

Jeotermal Kuyu Mu Sera Mi Tekin Halki Tepkili 505679 C66659Ba57697B1Bec5Bd3C5Cb537511

Muhabir: EMRAH DİNÇER