SSK ve bağ-kur emeklisi Ocak 2025’te devletten Okkalı zam bekliyor. Temmuz ayında oranları beklentinin altında kalırken gözler Ocak 2025 emekli zammına çevrilmişti. Ancak SGK uzmanlarından emekliyi hayal kırıklığına uğratacak çok önemli açıklama geldi. Zam Beklerken emekli maaşları düşüyor. Milyonlarca emekli için adeta Soğuk duş etkisi yaratacak olan son dakika gelişmesinin detayları haberimizde…

Emekli maaşları son dönemlerin en tartmalı konuları arasında yer alıyor. Milyonlarca emekli vatandaş Temmuz ayında yapılan zamlardan memnun kalmamış ve ciddi bir hayal kırıklığı yaşamıştı. Üstelik Yeni emekli olacak vatandaşlar içinde tehlike son derece büyük. Özellikle SGK uzmanları son dönemlerde emekli olacak vatandaşları 2025 yılı konusunda uyarıyor. Çünkü 2024 yılında emeklilik dilekçesi verenler 2025’te verenlere oranla %35 daha yüksek maaş alacak. Bunun nedeni ise aylık bağlama oranlarında yaşanan düşüş. Son dönemlerde peş peşe yapılan uyarılar nedeniyle birçok çalışan emeklilik planlarını öne çekmek zorunda kalmıştı. Peki bu hak kaybının önüne nasıl geçilir?

Sağlık Bakanı uyardı; Kapalı alanlardan uzak durun, hijyene dikkat edin Sağlık Bakanı uyardı; Kapalı alanlardan uzak durun, hijyene dikkat edin

EMEKLİ MAAŞLARI YÜZDE 35 DÜŞECEK

Emekli maaşları 2025’te %35 düşecek. Son günlerde çalışanlar bunun endişesiyle emeklilik planlarını öne çekiyor. Sosyal Güvenlik uzmanları tarafından yapılan uyarılarda, aylık bağlama oranlarının düşmesi sebebiyle 2025 yılında emeklilik dilekçesi verenlerin 2024 yılında dilekçe verenlere oranla %35 daha düşük maaş alacağını açıkladı. Bu açıklama emekli adayları arasında büyük endişe yarattı ve bu sebeple birçok çalışan emeklilik planlarını öne çekme kararı aldı.

Ekran Görüntüsü 2024 09 29 175301

AK PARTİ SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN HAREKETE GEÇTİ


Aylık bağlama oranlarında yaşanan düşüş nedeniyle emekli adayları ciddi bir kayıp yaşarken AK Parti hükümeti de bu sorunun çözümüne ilişkin yeni bir adım attı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı işbirliği içinde hazırlanan yeni çalışma ile maaş farkı sorununun çözülmesi hedefleniyor. Bu girişimin bu yıl 100 binlerce kişinin emeklilik için başvuru yapmasının önüne geçilmesi amacı taşıdığı da öğrenildi. Çünkü başvurular sebebiyle SGK’da ciddi bir yoğunluk yaşanıyor.

TBMM AÇILIR AÇILMAZ GÜNDEME GELECEK


5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu ile emekli maaşlarının nasıl bağlanacağı ve hesaplanacağı konusu düzenleniyor. Emeklilik başvurusu nedeniyle yaşanacak yığılmanın önüne geçmek isteyen hükümet de bu kanunda değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Yapılacak olan değişiklikle birlikte artık çok prim ödeneğinin daha çok emekli maaşı almasının önü açılacak. Ayrıca başvuru yapacak olan emekli adaylarının en yüksek maaş alacağı yıla göre aylık bağlaması belirlenecek. Kanunda değişiklik yapılıp yapılmayacağı ve yasal düzenleme gerekip gerekmeyeceği TBMM’nin açılması ile belli olacak. TBMM’de yeni yasama dönemi 1 Ekim’de başlıyor. AK Parti’de hazırlıklarını tamamlayarak yeni düzenlemeyi yeni yasama dönemine yetiştirmeye çalışıyor. Çalışmaların devam ettiği öğrenilirken yığılmanın önlenmesi amacıyla mecliste öncelikli madde emeklilik sisteminin değişmesi olacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ