Yediğiniz veya yemediğiniz her şey, beyin sağlığınızı önemli ölçüde etkileyebilir. Yaşa bağlı bilişsel gerileme riskini azaltmak ve hafızayı ve öğrenmeyi geliştirmek için diyetinize hangi yiyecekleri ekleyeceğinizi ve hangilerini çıkarmanız gerektiğini öğrenmek çok önemlidir.
Araştırmaya göre, daha iyi beyin fonksiyonu ve beyinle ilgili hastalık riskinin azalması, daha fazla bitki bazlı gıdalara ve daha az işlenmiş gıdalara öncelik veren genel diyet kalıplarıyla ilişkilidir. Yaşamınız boyunca beyninizi destekleyen vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve sağlıklı yağlar, meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, fasulye, kabuklu yemişler ve tohumlar gibi bitki bazlı gıdalardan alabilirsiniz.
Genel diyetiniz en önemli şey olsa da, beyninize daha fazla güç verebilecek bazı yiyecekler vardır ve bunlardan kaçınmalısınız.
BEYNİ KORUYAN VE GENÇLEŞTİREN GIDALAR
Pancar
Pancar, beyne giden kan akışını artıran nitratlar açısından oldukça yüksektir, bu da beynimizin ihtiyaç duyduğu şeyi daha hızlı almasını sağlar. Bitkisel gıdalardan alınan diyet nitratlarının, bunamayı ve yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi azalttığı düşünülüyor.
Pancar ayrıca, yakut kırmızısı rengini veren, oksidatif stresi ve iltihabı azaltan erken beyin yaşlanmasını, Alzheimer, Parkinson hastalığı gibi nörodejeneratif hastalıkları önlemeye yardımcı olan betalainler adı verilen zengin pigmentler içerir.
Kabak Çekirdeği
Birçok kuru yemiş arasından öne çıkan kabak çekirdeği beynimiz için küçük güç santralleri gibidir. Beyin sağlığında önemli bir rol oynayan çinko yönünden oldukça zengindir. Bu mineralin en iyi bitki bazlı kaynağıdır ve gram başına günlük değerin yüzde 20'sini karşılayabilir.
Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklar ve şizofreni, düşük çinko seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Kabak çekirdeği ayrıca magnezyum ve B vitamini içerdiğinden, bilişsel ve zihinsel işlevlerde önemli bir rol oynar.
Ceviz
Beyne benzeyen cevizler, diğer kuruyemişler gibi beyniniz için en iyilerinden biridir. Çalışmalar, düzenli olarak günde 14 gram civarında ceviz tüketmek ile yaşlandıkça beyin sağlığı arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Bu bağlantı, daha iyi zihinsel performans ve daha az bilişsel gerileme ile sonuçlanır.
Cevizlileri farklı yapan şey, gama tokoferol olarak bilinen güçlü bir antioksidanın en yüksek miktarlarından birini içermeleridir. Ayrıca alfa linoleik asit gibi yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitleri içerir. Yaşa bağlı bilişsel gerileme ve Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalıkların görülme sıklığının azaldığını The Nourished Brain'in yazarı Cheryl Mussatto söylüyor.
Yumurta
Yumurtalar, bilişsel işlev üzerinde olumlu bir etkisi olan kolinin en iyi kaynaklarından biridir. Yumurta sarısı, kolin ve lutein adı verilen iki karotenoid içerir. Kolin, gebe kalma döneminden itibaren beyin sağlığı ve bilişsel performansta hayat boyu önemli bir rol oynar, ancak dünyadaki insanların yüzde 90'ının yeterince kolin tüketmediği tahmin ediliyor.
Zeytinyağı
Zeytinyağı, beyninizi sağlıklı tutmak için en iyi yağlardan biridir çünkü hem Akdeniz diyetinin hem de MIND diyetinin ( Alzheimer hastalığı ve bunamayı önlemek için özel olarak tasarlanmış bir diyet) önemli bir parçasıdır. Bu besin, beyin sağlığı ile bağlantılıdır. Araştırma, zeytinyağı tüketiminin inme, Parkinson , Alzheimer ve diğer kronik ve akut nörolojik bozuklukları önlediğini buldu. Tekli doymamış yağlar açısından zengindir ve bu da beyinde plak oluşumunu ve enflamasyonu azaltır. Daha da önemlisi, yüksek antioksidan ve fenol içeriği nedeniyle beyinde oksidatif stresi azalttığı söyleniyor.
Balık
MIND diyetlerinin bir diğer yıldızı olan balık, araştırmalarda bilişsel gerileme riskinin azalmasıyla bağlantılıdır. Somon gibi yağlı balıkların omega-3 yağ asidi içeriği birçok uzman tarafından bu avantajlara neden olsa da, bir analiz, yağ içeriğinden başka nedenlerle balık yemenin yararlı olduğunu öne sürüyor.
Araştırmalar, haftada herhangi bir tür deniz ürününden sadece bir öğün yiyen sağlıklı yaşlı insanların, pişirildiği veya kaynatıldığı sürece, beynin hafıza ve bilişten sorumlu bölgesinin hacminde bir artış olduğunu göstermiştir. Alzheimer hastalığı riskini azaltmak için çok önemli olduğu bu nedenle sıklıkla belirtiliyor.
BEYNİNİZ İÇİN EN KÖTÜ YİYECEKLER
Şekerli İçecekler
Bunama ve düşük bilişsel puanlar, yüksek şekerli diyetle Alzheimer hastalığı ile ilişkilendirilmiştir. Amerikalılar için Diyet Rehberi, şekerle tatlandırılmış içeceklerin birçok ülkedeki insanların günlük şeker tüketiminin yaklaşık yüzde 25'ini oluşturduğunu belirtmektedir.
Kadınların günde 24 gramdan fazla şeker almamaları ve erkeklerin günde 36 gramdan fazla şeker almamaları önerilir. 340 gramlık bir kutu gazlı içecek yaklaşık 39 gram şeker içerir. Yine de bu rakam, erkek ve kadın için önerilen sınırın üzerinde. Hızlı bir şekilde limonatalar, şekerli buzlu çaylar, enerji içecekleri, meyve suyu içecekleri ve diğer şekerli içecekleri alabilirsiniz.
Sonuç olarak, şekeri atlayın ve şekersiz, hafif tatlı bir içecek için aromalı bir maden suyu kullanın; veya otlar, narenciye veya taze meyvelerle su demleyin.