Rekabet Kurumu, Doritos, Ruffles, Lay’s, Cheetos ve Çerezza gibi popüler cips markalarını bünyesinde barındıran Frito Lay’e, piyasa rekabetini ihlal ettiği gerekçesiyle 1,3 milyar liralık idari para cezası verdi. Yapılan incelemelerde, şirketin satış noktalarında rakip firmaların ürünlerini engelleyici uygulamalara yer verdiği tespit edildi.

Kurulun aldığı kararla yalnızca para cezası verilmekle kalmadı, aynı zamanda satış noktalarındaki stant düzenlemeleriyle ilgili yeni kurallar da getirildi.

Trump'tan tarihi gümrük vergisi kararı: Listede Türkiye de var Trump'tan tarihi gümrük vergisi kararı: Listede Türkiye de var

Satış Alanlarında Rekabet İçin Yeni Kurallar

Rekabeti artırmak ve rakip firmaların satışlarını engelleyen uygulamaların önüne geçmek amacıyla, 200 metrekareden küçük satış noktalarında Frito Lay’e ait stantların en az yüzde 30’unun rakip firmalara ayrılması zorunlu hale getirildi.

Bu alanlar, ürünlerin daha görünür olmasını sağlamak amacıyla dikey olarak ayrılacak ve özel bir seperatörle bölünecek. Ayrıca, tüketicilere bilgilendirme amacıyla bu bölümlerde "Bu alan rakip cips markaları için ayrılmıştır" ifadesi yer alacak.

Önemli bir diğer düzenlemeye göre, rakip ürünlerin bulunmadığı veya tükendiği durumlarda, bu alanlar Frito Lay ürünleriyle doldurulamayacak. Ayrıca, her satış noktasında şirket yalnızca bir stant bulundurabilecek ve rekabeti engelleyici herhangi bir yönlendirme yapamayacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ