Aydın’da Avrupa Spor Haftası coşkuyla kutlandı Aydın’da Avrupa Spor Haftası coşkuyla kutlandı

Aydın SES Gazetesi'nden Mehmet Kavas'ın haberine göre, Aydın’da çocuk ve gençlerin son dönemde en çok ilgi gösterdiği sporlardan biri de Kick boks oldu. Mevcut sosyal yaşam koşulları, spor yapma isteği başta olmak üzere kentte çok sayıda çocuk ve genç, Kick boks sporu yapıyor. Aydın Gençlik Merkezi ve Halk Eğitim Müdürlüğü’nün iş birliğinde açılan Kick boks kursuna gelen çocuk ve gençler, Başarılı antrenör Mehmet Cengil önderliğinde ücretsiz olarak eğitim alıyor. Böylelikle çocuklar ve gençler, hem spor yaparak sağlıklı bir vücuda sahip olurken hem de dış etkenlere karşı kendilerini koruyorlar.

Hem Spor Yapiyorlar Hem Kendilerini Savunuyorlar 506598 9B5Db319Fbd4Fdedcfb237F23C075377

“YOĞUN TALEP VAR”

Spor hayatına 1980 yılında tekvando ile başladığını belirten 54 yaşındaki antrenör Cengil, 18 yıldır ise Kick boks sporuyla ilgilendiğini söyledi. Aydın Gençlik Merkezi’nde 2014 yılından itibaren Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Kick boks antrenörü olarak görev yaptığını kaydeden Cengil, kursa gelen sporcularla turnuvalarda önemli dereceler elde ettiklerini ifade etti. Şu anda 40 sporcuyla antrenman yaptıklarını dile getiren Cengil, çocuk ve gençlerin Kick boksa yoğun talep gösterdiğini kaydetti. Üç antrenmana mazeretsiz olarak katılmayan sporcuların kayıtlarını silerek başka sporculara şans verdiklerini belirten Cengil, özellikle ailelerin isteğiyle gelen çok sayıda sporcu olduğunu söyledi. Ailelerin çocuklarını Kick boks sporuna yönlendirmesinin çeşitli sebepleri olduğunu ifade eden Cengil, “Aileler, çocuklarının telefon, bilgisayar, tablet gibi elektronik araçlarla çok zaman harcamalarını istemiyorlar. Bu anlamda aileler çocuklarını sportif faaliyetlere yönlendirmek istiyorlar. Bunun yanında aileler, çocuklarının kendi başlarına kaldıklarında kendilerini savunmalarını ve özgüvenlerinin yüksek olmaları yönünde istekleri var. Türkiye’de şu anda insanlar sokakta kendilerini çok rahat ve güvende hissetmedikleri için özellikle aileler, çocuklarının okula giderken ve gelirken en azından kendilerini savunabilmelerini istiyor. Aileler, özellikle çocuklarının üniversite çağına yaklaştığı zaman yönlendiriyorlar. Çünkü çocuklar başka bir şehre gittiği zaman kendi ayakları üzerinde durabilmesi, kendini olağanüstü durumlarda savunabilmesi ve özgüvenlerinin yüksek olması için aileler, çocuklara bu spora yönlendiriyor.” dedi.

Hem Spor Yapiyorlar Hem Kendilerini Savunuyorlar 506598 08A4C1285Ee605F15C93C0816A0A9978

“AİLELER BİZE GÜVENSİNLER”

Ailelerinin isteğinin yanı sıra çocukların da kendi istekleriyle bu spora yöneldiğini ifade eden Cengil, kız çocuklarının daha çok kendilerini savunmak için erkek çocukların ise kendilerini savunmakla birlikte sporcu olmak için de kursa geldiklerini söyledi. Kick boks antrenmanında kasıtlı olmayan şekilde darbeler alınabildiğini belirten Cengil, “Aileler de bazen bundan hoşnut olmuyor. Bu sporun doğasında bu var. Tekmeyi yemeden atmayı öğrenemezsin. O nedenle biz o tekmeyi yiyeceğiz ki hem vücudumuzun direnci artacak hem de tekmeye karşı kendimizi nasıl savunup karşılık vereceğimizi öğrenmemiz lazım. Aileler, bize güvensinler. Bir antrenör belli bir seviye gelmeyen sporcusunu daha güçlü bir sporcuyla karşılaştırmaz. Tabir-i caizse çocuğun ezilmesine müsaade etmez. Ayrıca bizim, en çok üzerinde durduğumuz konu kick boks sporcusu salon dışında kavga etmez. Sporcu kavga etmez ama olağanüstü bir durumda tabi ki kendini savunabilir. Gereksiz yere kavga etmez. Sporcuları disipline ediyoruz.” diye konuştu.

Hem Spor Yapiyorlar Hem Kendilerini Savunuyorlar 506598 1810C03A18544875788A17F9916D6589

“ÖZGÜVEN VERİYOR”

Kick boks sporunun kişiye birçok faydası olduğunu dile getiren Cengil, “Çocukların liderlik özelliğini geliştiriyoruz. Toplum içerisinde nasıl davranması gerektiğini insanlarla nasıl iletişim kurabileceğini dolaylı olarak öğretiyoruz. Biz çocukları aslında topluma hazırlıyoruz. Kick boks sporu, özgüven, liderlik, sağlıklı yaşam ve sağlıklı beslenme, dış etkenlere karşı kendini savunma gibi birçok alanda bireye fayda sağlar.” dedi.

Hem Spor Yapiyorlar Hem Kendilerini Savunuyorlar 506598 E535C792301B0F4Eefdeb8Be7454623D

CENGİL’DEN TEŞEKKÜR

Şu anda 7-16 yaş arası sporculara hitap ettiklerini ifade eden Cengil, “Şu anda yoğunluk nedeniyle minikler, grubumuz doldu. Sadece 13 yaşından büyük çocuklar için 3-5 tane kontenjanımız kaldı. Merkezimizde en yoğun branşlardan biri de kick boks sporu. Gerçekten çok yoğun talep var. Tesis sorunumuz olduğu için yetişkin gruplar için kurs açamıyoruz.” diye konuştu. Dezavantajlı toplumlarda yaşayan çocukların bu sporla topluma kazandırılması gerektiğini, bu yönde çalışmalar yürütülmesi gerektiğini söyleyen Cengil, Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürü Cenap Fillikçioğlu ve Aydın Halk Eğitim Müdürü Hüseyin Pınarcı’ya ise sdesteklerinden dolayı teşekkür etti.
 

Hem Spor Yapiyorlar Hem Kendilerini Savunuyorlar 506598 5A742012E4Afc840329A35C5Ff25961F

Hem Spor Yapiyorlar Hem Kendilerini Savunuyorlar 506598 72Afa02230A57Af686C529Cf10A8375D

Muhabir: MEHMET KAVAS