Ekonomide, yükselen enflasyon, artan işsizlik ve yavaşlayan büyümenin aynı anda yaşandığı döneme işaret eden ‘stagflasyon’ kavramı giderek daha sık gündeme gelirken, yüksek enflasyonla birlikte ekonomik daralmanın bir arada görüldüğü kriz senaryosu ‘slumpflasyon’ da konuşuluyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, son dönemde artan stagflasyon ve slumpflasyon tartışmalarını ilişkin farklı bir perspektif ortaya koydu.
Kara, son haftalarda açıklanan veriler ışığında hisse senetlerini satan yabancı yatırımcıların tahvillere yönelmelerini, stagflasyondan ziyade enflasyonun indiği durgunluk beklentisine işaret eden bir fiyatlama olarak gördü.
Hakan Kara, "Yabancıların hisse senetlerinden çıkıp tahvillere yönelmesi, ekonomide stagflasyondan çok enflasyonun düştüğü bir durgunluk beklentisine işaret ediyor" dedi.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç da bu görüşe destek verdi. Ayrıca, Merkez Bankası’nın eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Turhan da bir ek yaparak, "Kur artışı beklentisiyle yurt içinde döviz talebinin artması, para politikasının gelecekteki seyrine ilişkin belirsizliği yükseltiyor. Bu durum da piyasalarda ciddi bir etki yaratıyor. Ağustos ayının da bu belirsizliğe katkısı büyük" dedi.
Söz konusu isimlerden gelen değerlendirmeler, ekonomideki belirsizliklerin ve stagflasyon beklentilerinin artarak süreceğine işaret ediyor. Yabancı yatırımcıların hareketleri, ekonomideki durgunluğun daha da derinleşebileceğine ilişkin endişeleri de beraberinde getiriyor.