Koronavirüs salgınına karşı şifa kaynağı ürünleri kargo ile müşterilerine ulaştıran Karaca, "Sizin için biz üretiyoruz. Siz evde kalın" dedi. Kuyucak ilçesine bağlı Kurtuluş mahallesinde yaşayan evli ve bir çocuk annesi Cansu Karaca, yetiştirdiği zeytinin aracılar tarafından düşük fiyatla alınması nedeniyle emeğinin karşılığını alamayınca girişimci olmaya karar verdi. 2014 yılında kurduğu işletmeyi KOSGEB'ten aldığı devlet desteğiyle büyüten Karaca, oluşturduğu 'Çiftçi Anneden' markasıyla 60 çeşit kurutulmuş meyve ve sebzeyi internetten sipariş alarak satıyor. Karaca, girişimcilik ruhuyla isteyen her kadının nasıl başaracağını gösterdi. Karaca başarı hikayesini Ses Gazetesi’ne anlattı.

30 KADINA İSTİHDAM

- Girişimcilik hikayeniz nasıl başladı? Denizli'den gelip küçük bir köyde çiftçilikle, incirle, zeytin konusunda hiç bir bilgim yokken her şeyi sıfırdan öğrenip aileme destek olmam ile işin zorluğunu da ilmini de öğrendim. İçimden hep bu işi öğrenip ne yetiştiriyorsak en iyi şekilde doğrudan tüketiciye buluşturacağım diye kendime bir hedef koydum. İncir, zeytin sezonunda tüccarların zeytinlerimi çok ucuza alıp üreticiyi kazandırmaması beni harekete geçirdi. Bu işe ilk önce kendim başladım, daha sonra ailem yardımcı olmaya başladı ve gitgide büyüyün işlerimiz sayesinde sezonda 25-30 kadın istihdam edebilir konuma geldik. Köyümüzdeki daha bir çok kadına daha iş imkanı sunup kendi ekonomik özgürlüklerini kazandırmak istiyorum." - İşletmenizde neler üretiyorsunuz? "Temmuz 2019'da kurutma tesisimizi kurdum ve bu sayede işlerimiz 2 kat arttı fakat hala eksiklerimiz vardı. Hemen projemizi hazırlayıp KOSGEB'e sunduk ve projemize 100 Bin TL Destek verilmesiyle işletmemizdeki makina ekipman eksiğini tamamlayıp tam kapasite üretime geçtik. Çeşitli meyve ve sebzeleri kurutuyoruz. Ürün gamımızın birçoğu kendi bahçelerimizde yetiştirdiğimiz mahsullerden oluşuyor. Kendi bahçemizden olmayanları da yerine gidip direk üreticisinden temin ediyoruz. Her ürünü mevsiminde toplayıp yapmaya başlıyoruz. Çilek, erik, incir cipsi, çiçek incir, portakal, mandalina, limon, ananas, domates biber kısacası aklınıza gelebilecek her türlü meyve ve sebzeyi işleyerek tam 60 çeşit ürün kurutuyoruz."

300 TON SEBZE MEYVE İŞLENİYOR

- İşletmeniz bir fabrika gibi çalışıyor. Günlük kapasiteniz nedir? "İşletmemizde kurutma fırınımızın kapasitesine göre günlük 1,5-2 ton ürün işliyoruz. İşletmemizde sezon başından bu yana 300 tondan fazla yaş meyve ve sebze elimizden geçti. Ürünlerimizi gıdaya özel kurutma fırınında çok düşük ısıda hızlı hava sirkülasyonu sayesinde meyve ve sebzenin sadece nemini alarak kurutma yapıyoruz. Herhangi bir katkıya ihtiyaç duymadan tozdan, nemden etkilenmeden meyve ve sebzelerin hem renk hem de nefasetini koruyabilmeyi başardığımız için tüketiciler bu durumdan çok memnun. Ayrıca kurutulan ürünlerde soğuk hava depolarımızda muhafaza edilip her hafta taze paketlenerek tüketiciye ulaştırıyoruz. Kuruttuğumuz bazı meyve ve sebzelerin kabuklarını da değerlendirip hem toz-çeşni elde ediyor hem de sirkelerimizi kuruyoruz. İncir, çilek, şeftali, erik gibi bazı meyvelerin de reçelini yapıyoruz. İşlediğimiz bir çok ürünü 0 atık hale getiriyoruz. Kuru meyve ve reçellerin yanında bölgemizin yeşil zeytinlerini de tatlandırıp tüketiciyle buluşturuyoruz"

ANNE ELİ DEĞİYOR

- "Çiftçi Anneden" markasını seçmenizde özel bir neden var mı? "Müşteri portföyüm büyük bir kısmı anneler ve çocuklardan oluşuyor. Anneler olarak çocuklarımız için hep en iyisini hep doğalını isteriz. Şöyle bir gerçek var ki bu hayatta annelerimizin eli lezzetli, hep temiz ve güvenilirdir. 'Çiftçi Anneden' denince ortaya koyduğumuz bu işin en başından sonuna kadar içinde olduğumuzu, anne sıcaklığında ve anne eli değmiş tadında ürünler gönderdiğimizi çağrıştırıyordu. Aynı zamanda yaşımın genç olmasının verdiği avantajlar, hem anne olmam, hem de çiftçi olmak insanların markamıza olan ilgisini arttırıyor. Tüketicilerin 'Çiftçi Anneden'' ürün aldım demesi kulağa hoş geliyor. Beni, işlerimi en iyi taşıyabilecek isim buydu." - Ürünlerinizi tüketiciye nasıl ulaştırıyorsunuz ? "Bundan 4 sene önce internetten ürünlerimi satmaya başladım. O dönemde kimse bana inanmamıştı, hatta dalga geçmişlerdi. 'İnternetten incir zeytin mi satılır, görmeden kim alacak onları. Seninki de olacak iş değil' diyen bir kesimle mücadele vermiştim uzun süre. Gerçekten dokunmadan koklamadan hele ki internet üzerinden üzerinden gıda satışı yapmak kolay iş değil, o güveni sağlayıp insanlara bunu alıştırmak tam 2 senemizi aldı. Günümüzde teknoloji çağı ve her türlü ihtiyacımızı internetten halleden toplum haline geldik. Bizde sosyal medya hesaplarımızdan ürünlerimizin tanıtımını yaparak tüketiciye ulaşıyoruz"

KADIN HER İŞİ BAŞARIR

- Girişimcilik açısından kadınlara tavsiyeleriniz neler? "Yaptığım bu işle köyde kadınlara örnek olduğumu düşünüyorum, çünkü artık köyümüzdeki bir çok kadın elindeki imkanlar dahilinde üretim yapıp internetten para kazanmaya çalışıyor ve bu beni gururlandırıyor. Kadının gerçekten yapamayacağı hiçbir şey yok, küçücük bir köyden çok güzel işler çıkıyor olması bunun en güzel kanıtı. Hedefimizde tabi ki ihracat yapmak var ama şuan yurtiçi pazarımızdan memnunuz ve yetişmekte zorlanıyoruz. Ülkemizde konuda açık çok fazla, bu yüzden önceliğimiz yurtiçi pazarında kurutulmuş ürünlere yön veren öncü firmalardan biri olabilmektir"

GIDAYA İHTİYAÇ ARTTI

- Korona virüs salgını birçok işletmeyi etkiledi? Siz etkilendiniz mi? "Maalesef ülkemizde görülen Koronavirüs (Covid-19) yüzünden gıdaya olan ihtiyaç hızlı bir şekilde arttı ve bizim işlerimize de yansıdı. İnsanlar yaklaşık 15-20 gündür evlerinden dışarı çıkmıyor ve evde daha uzun süre dayanabilen gıdaları tercih etmeye başladılar. Bizde yaklaşık 3 haftadır gece gündüz mesai yaparak kurutulmuş meyve ve sebzelerimizi müşterilerimize gönderiyoruz. Virüs yüzünden çalışmayan ve işi bırakmak zorunda olan alım gücü düşen tüketicilerimizin de ürünlerimize ulaşabilmesi için bir çok ürünümüzün de fiyatlarını indirdik ve avantajlı paketler hazırlayarak her kesimden tüketiciye ulaşmaya gayret ediyoruz. Şuan Soğuk hava depolarımızda stok durumu iyi ancak azalması halinde üretime devam edeceğiz. Biz halkımızdan bu süreçte evden çıkmamalarını istiyoruz. İhtiyaçları halinde en güvenli ve korunaklı halde ürünlerimizi kapılarına kadar gönderme sözünü veriyoruz. El birliği ile bu kötü günleri geride bırakıp her şeyin normale dönmesi tek dileğimiz."