Sağlıklı beslenen kişilerin sıklıkla tercih ettiği besinlerden birisi olan salata, birçok besinin bir araya gelmesiyle oluşur. Mevsimindeki ürünlerin kullanımı ile oluşan salatalar, sağlıklı beslenmenin anahtarıdır. Sindirim sisteminin güçlenmesine yardımcı olan salata, aynı zamanda yemeklerin yanına iyi bir alternatiftir. Son yıllarda salatada kullanılan malzemelerin arasına endivyen marul da eklendi. Özellikle turistik bölgelerde görülen endivyen marulu daha iyi tanımak ve faydalarını öğrenmek adına sizler için bir araştırma yaptık. Şimdi gelin endivyen marulun ne olduğuna ve faydalarına birlikte bakalım.
Endivyen Marul Nedir?
Hindiba familyasına mensup olan endivyen bitkisi, saçaklı yapraklarıyla dikkat çeker. Çiğ ve pişmiş olarak kullanılabilen bu bitki, salata malzemelerinde sıklıkla kendisine yer bulur. Endivyen bitkisi kıvrımlı ve uzun yaprakları ile bir bütün halinde marul oluşturur. Sade olarak tüketildiğinde tadı acı olan endivyen marul, salata sosuyla veya haşlanmış olarak tüketilmektedir. Endivyen marul, radika ve hindiba adıyla da farklı yörelerde karşımıza çıkmaktadır. Eros, Amigos ve Davos adlarında üç farklı türde endivyen marul yetişmektedir. Türleri birbirinden ayıran özellikler ise yapraklarının büyüklüğü ve yetişme süreleridir. Endivyen marulun bir demetinde yaklaşık olarak 42 kalori bulunmaktadır. Bu nedenle diyet listelerinde endivyen marula sıklıkla sıklıkla yer verilir. Endivyen marul, yeşillik ailesinin öne çıkan üyelerinden biridir. Sıkıca kıvrılmış yaprakları ve hafif acımsı tadıyla diğer yeşilliklerden ayırt edilir. Salatalarda ya da garnitür olarak kullanıldığında, hem lezzet hem de görsel bir zenginlik katar. Yeşilliğin içinde bulunduğunda endivyen marul, benzersiz dokusu ile rengi sofralara taze bir dokunuş getirir.Endivyen Marulu Nerelerde Yetişir?
Endivyen marulunu yetişmesinde belirleyici faktör, endivyen tohumunun kalitesidir. Ülkemizde yaygın olmasada genellikle Ege Bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fideleme yöntemiyle de tarımı yapılabilen endivyen marul, ön fideleme işlemi yapıldıktan sonra toprağa aktarılır. Serin iklim koşullarını seven endivyen marulu genellikle yağış oranın yüksek olduğu bölgelerde yetişir. Eğer bulunduğunuz bölgede ilkbahar ve sonbahar ayları ılık geçiyorsa bulunduğunuz bölge endivyen marul yetiştiriciliğine uygundur. Endivyen marulun sağlıklı bir şekilde yetişebilmesi için hava sıcaklığının 4 derecenin altına inmemesi gerekmektedir. %60 nem oranına ihtiyacı olan endivyen marulun bahçenizde de rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.Endivyen Marul Nasıl Tüketilmelidir?
Endivyen marulu tüketmeden önce iyi bir şekilde yıkayarak üzerindeki toprak ve bakteriden arındırmanız gerekmektedir. Sonrasında üzerine limon ve zeytinyağı dökerek acısını giderebilirsiniz. Sert olması sebebiyle 5 dakika suda bekletilerek tüketilmesi gerekmektedir. Ardından soğuk suda yıkayarak meze haline getirebilirsiniz. Haşlanmış haldeki endivyenleri baharat ve sos ekleyerek tüketebilirsiniz. Birbirinden önemli faydaları bulunan endivyen marul sayesinde salatalarınızı daha renkli ve lezzetli bir hale getirebilirsiniz.Endivyen Marulun Faydaları Nelerdir?
İçerisinde bol miktarda vitamin ve mineral barındıran endivyen marulun bazı faydaları şunlardır;- İçerisinde yüksek miktarda antioksidan bulunması sebebiyle sindirim sistemini düzenler
- Kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur
- Soğuk algınlığından korunmanıza yardımcı olur
- İştah açması sebebiyle yemek menülerinde sıklıkla kendisine yer bulur
- Besin değerinin yüksek olması sebebiyle, bağışıklık sistemini güçlendirir
- C vitamini bakımından zengin olduğundan, kış hastalıklarına karşı vücudu koruma altına alır
- Kalp damarlarının tıkanmasına karşı etkilidir