Didim Belediyesi başkanlık makamında düzenlenen basın toplantısında Belediye Başkanı A. Deniz Atabay’ı başkan yardımcıları yalnız bırakmazken toplantıya ayrıca festivale katkı sunacak olan Yaşamdan Yana Derneği Başkanı Nilgün Engin de katıldı. Toplantıda konuşan Başkan Atabay, 28-29-30 Nisan tarihlerinde Apollon Tapınağı ve çevresinde 5.’sini düzenleyecekleri festivalin dolu dolu bir programla yapılacağını kaydetti.
"DİSİPLİN GEREKTİREN BİR ORGANİZASYON"
Vegan dostu kent olan Didim’de bir iddia koyarak yola çıktıklarını kaydeden Başkan Atabay “Çok disiplin gereken bir organizasyon. Böyle işte ot festivali falan değil. Geçebileceğimiz bir iş değil. Didim Belediyesi kurumsal kişiliğini bu festival için iş birliği haline getiriyorlar. Böyle bir çabamız var. Çünkü ilk amaç olarak öyle bir hedefimiz vardı. Bunu ulusala taşımak, ulusalda başarılı olduktan sonra uluslararası organizasyon haline getirmek. İlk baktığınız zaman dediğim gibi bir o kadar ciddi organizasyonları yapmayan bir ilçede çok iddialı bir şey gözüküyor ama ortaya iddia koyamazsanız hiçbir şey yapamazsınız. İddialı olacaksınız, akıllı olacaksınız, programlı olacaksınız, planlı olacaksınız. Bunların hepsi iddiayı gerektiriyor. Bu iddia, meydan okuma anlamında değil kelimeler bazen yanlış anlaşılır. Ama yaptığımız işin ne kadar zor ama dünya için ne kadar gerekli bir organizasyon olduğu anlatmamız lazım. İşte iklim değişikliklerini görüyorsunuz, hayvanlarla ilgili kötü şeyler oluyor işte bu dengeyi bulmak lazım. Buradaki aksini yukarı çıkarmak lazım. O yüzden uğraşıyoruz bu işlemle. Yoksa sadece bir yeme içme festivali veya festival iyi bir festivalimiz var.” dedi.
"ÇALIŞMALARLA GURUR DUYUYORUM"
Yaşamdan Yana Derneği Başkanı Nilgün Engin ise 2 yıllık bir dernek olduklarını ifade ederek “Hem gelişen, geçen zamanla bir şey ortaya çıktı ki olay sadece işte etik boyutunun dışında dünyanın geleceğiyle yakından ilgilendiren bir şey Plant Based Treaty (Bitki temelli anlaşma) grubu olarak uluslararası çapta; bu kampanya önemlisi de şu ki iklim krizinin önüne geçebilmek için kötü yakıtların yok edilmesi kadar sona ermesi bu konuda mesleğinin bize sunmak isteyen herkese çağrılarını bunlar dilekler, organizasyonlar, şirketler ve en önemli üyeler oldu. Ve Orta Doğu hatta Asya'da yakın coğrafyamızda ilk kabul edilen büyük bir ses getirdi. Çaba gösteriyoruz. Ben iki kez Didim’e geldim. Muhtelif kafe, restoran ve otellerin mutfakların içerisinde özel ürünleri ayırmaları için gezdim. Aynı zamanda ben bunu kampanya yürütücülerine iletiyorum ve uluslararası çapta duyurulması yapıyor. Aslında Didim'in uzun vadede Avrupa'daki özellikle veganların Yıldızkent olması için o çerçeveyi gösteriyorum. Çünkü işin aslı zaten çok fazla şeyler yapmış durumda olması gerekiyor. Geçen sene tanıştıktan sonra hayvan deneyi yapılmayan ve vegan olan kimyasal ürün olmayan temizlik malzemelerini de belediye kullanmayı kabul etti. Belediye Başkanımız doğru bir takım adımlar somut olarak kurumsal bazda alınabiliyor. Bunu alırken de insanların alıştıkları o düzenin biraz da yıkılması gerekmiyor. Bütün bu ortamları festival üç gün boyunca sürüyor. Ama isteriz ki devamında daha da kent genelinde bu süre gelsin. Didim Belediyesi'nin yaptıkları çalışmalarla gurur duyuyorum.” diye konuştu.
HAZIRLIKLAR TAM GAZ SÜRÜYOR
Didim Vegan Festivali’nin içeriğiyle ilgili olarak da yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “28, 29 ve 30 Nisan tarihlerinde Didim'de gerçekleşecek olan VegFest için hazırlıklar tam gaz devam ediyor. Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay'ın bu yıl Plant Based Treaty (Bitki Temelli Anlaşma) paydaşlığıyla yola çıktıklarını duyurduğu VegFest, 5. kez Apollon Tapınağı'nda ziyaretçilerine kapılarını açacak. Geçtiğimiz yıl Plant Based Treaty (PBT) imzacısı olarak Türkiye'deki yerel yönetimler içinde bir ilki gerçekleştiren Didim Belediyesi, bu yıl da Yaşamdan Yana Derneği ve Animal Save Türkiye grubunun kampanyası olan Plant Based Treaty paydaşlığı ile Yaşam Dolu Festival için hazırlıklarına devam ediyor."
ENGİN'DEN DİDİM ZİYARETİ
Türkiye'nin ilk vegan festivali olarak hafızalara kazınan VegFest için geri sayım başlarken PBT paydaşlığı ve festival organizasyonu için Yaşamdan Yana Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Animal Save Bölge İletişim Sorumlusu Nilgün Engin, 3 günlük Didim ziyaretinde bulundu. Engin, Didim'deki 6 kafe/restoran ve 1 otelde maliyeti düşük, sağlıklı ve kolay vegan yemekleri uygulamalı olarak anlattığı yemek atölyeleri verdi. PBT'yi imzaladı ve menülerinde vegan seçenekler bulundurma sözü verdi. Engin'in vegan yemek atölyeleri verdiği 7 işletme; Maxeria Hotel, Rumeli Restaurant, Olivia Cafe, Siso Pub Cafe, Kaşık Restaurant, Key-f Restaurant, Barış Kafe olarak açıklandı.
HALKIN VEGAN YİYECEKLERE ERİŞİMİ SAĞLANACAK
Öte yandan Didim Belediye Başkanı Atabay, donanımlı ve güzel bir büfenin Altınkum'a yerleştirilerek halkın vegan yiyeceklere erişebilmesi için adım atacağını açıkladı. Belediye, 2022 yılında PBT imzacısı olmasının ardından hayvanlar, iklim ve sağlık için attığı ilerici adımlara yenilerini eklemiş, Belediye binalarında kullanılan temizlik malzemelerinde vegan içerikli ve hayvanlar üzerinde deney yapmayan markalar seçme kararı alarak Animal Save Türkiye Grubu ile de iletişime geçmişti. Didim Belediyesi, daha yaşanabilir bir dünya için sürdürülebilir adımlar atmaya devam edecek.
VEGAN DOSTU ŞEHİR HARİTASI
Festival hazırlıkları sürerken Animal Save Türkiye Grubu da PBT'yi imzalayan işletmelerin bulunduğu bir Vegan Dostu Şehir Haritası düzenleyerek Türkiye'ye ve dünyaya bu mekânların tanıtılmasını sağlayacağının ve vegan dostu kent olma yolunda Didim'e destek olacağının sözünü verdi. Animal Save Türkiye; 28, 29 ve 30 Nisan'da yapılacak VegFest'e katılmak isteyen öğrencilerin maddi yük altına girmeden festivale katılmaları için 3 büyük şehirden otobüsler kaldırılmasını sağlayacak. Didim Belediyesi ise festivale katılacak öğrenciler için kamp alanında festival boyunca ücretsiz olarak konaklayabilecekleri çadırlar tahsis edecek.