Doğu Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. İrfan Erol’un liderliğinde 2 bin 400 kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, 29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü’nde Sabri Ülker Vakfının Dünya Sürdürülebilir Kentsel Gıda Merkezi (CEMAS) ve Avrupa Gıda Bilgi Konseyi (EUFIC) ile birlikte İspanya’da düzenlediği 'Gıda İsrafı ve Gıda Kaybı Önleme Basın Konferansı'nda paylaşıldı. Basın toplantısında Türkiye’deki gıda israfının genel çerçevesi hakkında bilgi veren Sabri Ülker Vakfı Genel Sekreteri Selen Tokcan, dünyada 700 milyona yakın insanın açlıkla, 670 milyondan fazla insanın ise obezite ile mücadele ettiğine dikkat çekerek, gıda israfı konusunda tüm tarafların birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi
Ekmek israfının en büyük nedenleri:
- Toplu yemek yenen yerlerde ve hanelerde ihtiyaçtan fazla ekmek alınması.- Kişilerin ihtiyaçtan fazla ekmek alma eğilimi.
- Fırınlarda ekmeğin fazla üretilmesi.
- Bayatlayan ya da artan ekmeğin uygun şekilde değerlendirme yöntemlerinin bilinmemesi.
Ekmek israfını önlemek için ne yapmalıyız?
- Dilimleyerek servis yapılmalı.- Günlük tüketilecekse poşette muhafaza edilmeli.
- Ekmek uzun sürede tüketilecekse buzdolabında veya derin dondurucuda saklanmalı.
- Bayatlamışsa yemek veya tatlı yapımında kullanılmalı.