İncirliova Ziraat Odası eski başkanlarından olan üretici Ali Kaykı, her yıl olduğu gibi bu yıl da pamuk hasadı öncesinde kurban kestirip, hayır yemeği düzenledi. Sezonun, tüm pamuk üreticilerine hayırlı olmasını dileyen Başkan Kaykı, pamuk fiyatlarından da dert yandı.
Kaykı, pamuk hasadının başlamasına rağmen pamuk fiyatının rayına oturmadığını belirterek, “Tarla icar ücreti, mazot, işçilik ve diğer girdileri dikkate aldığımızda bir dekar pamuğun maliyeti 13 bin lira. Bir dekardan da ortalama 450 kilogram pamuk alınıyor. Şu anda pamuk fiyatının ise 22-23 lira olduğunu duyuyoruz. Bu fiyatla bırakın kar yapmayı zarardayız. Böyle giderse çiftçimiz, pamuktan kaçacak” dedi.

Nazilli’de ikinci OSB için mücadele! Hayat kurtaracak proje “sit alanı” engeline takılmıştı Nazilli’de ikinci OSB için mücadele! Hayat kurtaracak proje “sit alanı” engeline takılmıştı

A 503685 E3831E548169Bc79Fe3Ca4Bf7333Ed52
Kaykı, geçen sene pamuk sezonunun 18 liradan kapandığını, şubat ayında da pamuğun 32 liradan işlem gördüğünü hatırlattı.
Pamuk sezonunun başında pamuk fiyatının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenmesi gerektiğini savunan Kaykı, şunları kaydetti:
“Sezonun başında, pamuk fiyatı belirlenmelidir. Bunu yapacak olan Tarım ve Orman Bakanlığı’dır. Eğer çiftçi, şu anda olduğu gibi maliyetinin altında pamuğunu zararına satıyorsa bunun suçlusu hükümettir. Bakanlık, acilen önlem almalıdır. Almadığı takdirde de desteklemeyi 1 lira 60 kuruştan 3 liraya çıkarmalıdır. Bugün çiftçi, pamuğunu 35 liradan satsaydı, hiç kimse desteklemeden bahsedilmeyecekti.”

A 503685 31C3A834C170Eb5B0A04D056748A0D4A
Borsada pamuk ile ilgili yapılan tüm işlemlerin her gün tahtaya yazılmasını istediklerini, bu durum sağlandığında da üreticinin pamuğunu hak ettiği değerden satma şansı bulacağını anlatan Kaykı, “Gönül isterdi ki beyaz altın 35-40 liraya satılsın” diyerek konuşmasını noktaladı.

Muhabir: EMRAH DİNÇER