Dünya sinema tarihinde adından söz ettiren Türk Sineması’na Aydın da ev sahipliği yaptı. Tarihi, kültür, tarım, ticaret, turizm potansiyellerine sahip olan Aydın’da geçmiş yıllarda uzun metrajlı 7 sinema filmi çekildi. Bu filmler ise İnatçı, Güler Misin Ağlar Mısın, Atçalı Kel Mehmet, Menderes Köprüsü, Bir Irmağa Yolculuk, Anayurt Oteli ve Süper İncir isimli filmler Aydın’da çekilerek Türk Sineması’na kazandırıldı. Söz konusu bu filmlerde Kemal Sunal, Metin Akpınar, Zeki Alasya, Kadir Savun, Fikret Hakan, İzzet Günay, Tamer Yiğit ve Bulut Aras gibi ünlü oyuncular da rol alarak kentin sanat tarihine geçti.
İNATÇI
Yönetmenlik koltuğunda Kartal Tibet'in oturduğu, yapımcılığını Yahya Kılıç'ın üstlendiği, senaryosunu ise İhsan Yüce'nin yazdığı 1988 yapımı komedi-dram türündeki İnatçı filmi, Söke ilçesinin Sarıkemer Mahallesi’nde çekildi.
GÜLER MİSİN AĞLAR MISIN
Metin Akpınar, Zeki Alasya, Kadir Savun’un oynadığı, Osman Fahir Seden’in yönettiği 1975 yapımı Güler Misin Ağlar Mısın filminin çekimleri ise Kuşadası’nda yapıldı.
ATÇALI KEL MEHMET
Atçalı Kel Mehmet filmi, Murat Sertoğlu'nun Atçalı Kel Mehmet Efe romanından uyarlandı. Atçalı Kel Mehmet Efe'nin hayatını konu alan filmin yönetmenliğini Asaf Tengiz yaparken Fikret Hakan başrolde yer aldı. 1964 yılında Aydın’da çekilen filmin güncel versiyonu da 2013 yılında yayımlandı.
BİR IRMAĞA YOLCULUK
Başrollerinde Bulut Aras’ın oynadığı, yönetmenliğini Oğuz Yalçın'ın yaptığı 1988 yapımı olan Bir Irmağa Yolculuk adlı filmin çekimlerinin büyük Sultanhisar’ın Atça Mahallesi’nde gerçekleştirildi.
ANAYURT OTELİ
Yönetmenliğini Ömer Kavur'un yaptığı, başrolde Macit Koper'in rol aldığı 1986 yapımı olan Anayurt Oteli filminin çekimleri de Nazilli’de yapıldı.
SÜPER İNCİR
Yönetmenliğini Kerem Sarı’nın yaptığı başrollerini Volkan Baş, Zafer Kaya ve Ece Yentür paylaştığı Süper İncir filmi, Çakırbeyli Mahallesi ve Aydın'ın tarihi ve ünlü mekânlarında çekildi.
MENDERES KÖPRÜSÜ
Yönetmenliğini Sırrı Gültekin’in yaptığı bir aşk öyküsünü konu alan ve İzzet Günay, Tamer Yiğit, Sevda Ferdağ ile Kadir Savun’un oynadığı film, 1968 yılında çekildi.