Instagram'a Erişim Engeli Yargıya Taşınıyor: Bundan sonraki süreçte neler olacak?
Avukat Hakları Grubu, Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından Instagram'a getirilen erişimin engelinin durdurulması istemiyle Ankara İdare Mahkemesi'nde dava açtı
Abone Ol
AHG, Ankara İdare Mahkemesi'nde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) karşı açtığı davada, Anayasa başta olmak üzere ifade ve basın özgürlüğüne ilişkin ulusal ve uluslararası mevzuattaki düzenlemelere yer verdi.
Instagram'a getirilen erişim engelinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davaya ilişkin dilekçede, Anayasa Mahkemesi (AYM) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) basın özgürlüğüne dair kararlarına dikkat çekildi.
Dilekçede, "Toplumun ve devletin sadece olumlu, doğru ya da zararsız gördüğü 'haber' ve 'düşüncelerin' değil, devletin veya halkın bir kısmının olumsuz ya da yanlış bulduğu, onları rahatsız eden haber ve düşüncelerin de serbestçe ifade edilebilmesi ve bireylerin bu ifadeler nedeniyle herhangi bir yaptırıma tabi tutulmayacaklarından emin olmaları gerekmektedir," ifadeleri kullanıldı.
Dava dilekçesinde ayrıca, "BTK tarafından Instagram üyeliği olan bazı yayıncıların Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) belirtilen katalog suçları işlediği gerekçesiyle platformun tamamen erişilemez hale getirilmesinin, Anayasa ile güvence altına alınmış çok sayıda temel hakkı ihlal etmesi nedeniyle hukuka uygun olmadığı" belirtilerek yürütmenin durdurulması ve iptali talep edildi.
CHP ve İYİ Parti de Yargıya Başvurdu
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal ve İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu da Instagram'a Türkiye'de erişimin engellenmesi kararının iptali için dava açtı. Dervişoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, davanın sadece basit bir idari işlemin iptali talebini içermediğini hukuk devletinin, demokratik düzenin ve insan hakları rejiminin korunmasını amaçladığını ifade etti.
"Bir kişinin keyfiliğinden başka bir şey değil"
Engelleme kararının gerekçesinin belirtilmediğini, kamu düzeni ile milli güvenliğin korunması için bu kararın alındığının söylendiğini ifade eden Dervişoğlu, "Fakat gün içerisinde kararın katalog suçlarla ilgili olduğu belirtildi. Bu da gerçekte erişim engellemesinin başka bir maksat ve gaye ile yapıldığını göstermektedir. Bu maksat da bir kişinin keyfiliğinden başka bir şey değildir" değerlendirmesinde bulundu. Dava dilekçesinde alınan kararın açık bir biçimde sansür anlamına geldiği, başta Anayasa'ya aykırı olduğu, telafisi güç ve imkansız zararlara sebebiyet vereceği için yürütmenin durdurulması talep edildi.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Aydın Ses Gazetesi sitemize
abone olun.