Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ekmek satışlarına yeni düzenleme getirmek için taslak hazırladı. Ekmek satışına yönelik yeni standartlar getirildi. İşte detaylar...
Abone Ol
Milliyet'in haberine göre, ambalajlı ekmeklerde, un çeşitlerinin yüzde oranları, kullanılan katkı maddelerinin adı ve imalat tarihi gibi bilgiler paketin üzerinde yer alacak.
Ayrıca, ambalajsız ekmeklerde ise fırının adını ve ekmeğin tipini belirten etiket ya da kabartma işaretler kullanılacak. Ambalajsız ekmeklerin, tüketiciye verilmeden önce elle temasını engelleyecek şekilde uygun boyutlarda kağıt ya da poşet içine konulması gerekecek.
TSE'nin hazırladığı bu yeni standart taslağına göre ekmek çeşitleri; normal ekmek, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek, çavdarlı ekmek, yulaflı ekmek, mısırlı ekmek, karışık tahıllı ekmek, Vakfıkebir ekmeği, siyez buğday ekmeği ve çeşnili ekmek olarak sınıflandırılacak. Ekmekler, kendine has bir kokuya sahip olmalı ve dış kısmında yabancı madde ya da hamur topakları bulunmamalı.
Ambalajlı ekmeklerin etiketlerinde, ekmeğin içeriği hakkında ayrıntılı bilgi verilecek; un çeşitlerinin yüzdesel oranları, net ağırlık, son kullanma tarihi veya raf ömrü gibi bilgiler açıkça belirtilecek. Ayrıca, ekmeğin üretim tarihi (gün-ay olarak) de ambalaj üzerinde yer alacak. Eğer ekmekte herhangi bir katkı maddesi kullanılmadıysa, etiket üzerinde "katkısız" ifadesi bulunacak.
Ambalajsız ekmeklerde ise fırının adını ve "Normal Tip" ibaresini taşıyan etiket ya da ekmeğin alt kısmında fırına ait bir iz veya kabartma bulunacak.
Ekmekler, işleme yerlerinde, depolarda, taşıtlarda ve satış noktalarında uygun koşullarda saklanacak; yabancı kokularla temas etmeyecek, nemden korunacak ve temiz alanlarda muhafaza edilecek.
TSE'ye uygun üretilen ekmekler için, üreticilerin istenildiğinde standartlara uygunluk beyannamesi sunmaları zorunlu olacak.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Aydın Ses Gazetesi sitemize
abone olun.