Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internet üzerinden kullanılan mesajlaşma ve sosyal medya platformlarına yönelik kapsamlı bir düzenleme taslağı yayımladı. Yeni düzenleme ile WhatsApp, Telegram, Signal ve benzeri uygulamalar, daha sıkı denetim altına alınabilecek. Taslak, özellikle "şebekeler üstü hizmet" olarak tanımlanan bu uygulamalara yönelik erişim engeli getirme yetkisini BTK’ya veriyor.

Mahkeme Kararı Olmadan Erişim Engeli

Taslağa göre, BTK 1 Ocak 2026'dan itibaren milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu sağlığı gibi sebeplerle, sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarına mahkeme kararı olmaksızın erişim engeli getirebilecek. Bu durum, platformların Türkiye’deki faaliyetlerini doğrudan etkileyebilecek.

“Şebekeler Üstü Hizmet” Kapsamına Giren Uygulamalar

Yeni düzenlemeyle birlikte BTK, WhatsApp, Telegram, Discord, Signal gibi iletişim uygulamalarının yanı sıra Instagram, TikTok ve Facebook gibi sosyal medya ağlarını da "şebekeler üstü hizmet" tanımı altında değerlendiriyor. Bu platformların tümü, Türkiye'de faaliyet gösterebilmek için yeni yükümlülüklere tabi tutulacak.

Yerel Temsilci ve Şirket Kurma Zorunluluğu

Taslak kapsamında, Türkiye’de günlük kullanıcı sayısı 1 milyonu aşan platformlar, ülkede bir temsilci atamak ve şirket kurmakla yükümlü olacak. Ayrıca BTK’dan resmi yetkilendirme almaları da gerekecek. Yetkilendirme almayan platformlar, yüksek para cezalarıyla karşı karşıya kalabilecek.

Cezalar ve Kısıtlamalar

Yetkilendirme şartlarına uymayan şirketlere 1 milyon TL’den başlayıp 30 milyon TL’ye kadar çıkabilen idari para cezaları uygulanabilecek. Ayrıca, bu platformların bant genişlikleri daraltılabilecek ya da tamamen erişim engellenebilecek. Üstelik yükümlülüklerini yerine getirmeyen platformlar, üç yıl boyunca yeniden yetkilendirme başvurusu da yapamayacak.

Platformlara Ek Yükümlülükler

Yeni düzenlemeyle birlikte platformlar; kullanıcı haklarını koruyacak önlemler almak, elektronik haberleşme altyapısına katkıda bulunmak, kişisel verilerin güvenliğini sağlamak ve yaşanan güvenlik olaylarını raporlamak zorunda olacak. Ayrıca Türkiye’de faaliyet göstermek isteyen şirketlerden yetkilendirme ücreti alınacak.