Yaşam

Aydın’da hangi medeniyetler yaşadı? İşte Aydın’ın hikayesi

Tarihi, doğal güzellikleri ve verimli topraklarıyla ön plana çıkan Aydın, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Aydın’da hüküm süren tüm medeniyetler, tarih boyunca kente birçok değer katarak gelişimine önemli katkı sağladı.

Abone Ol

Bu höyükten elde edilen seramik buluntularına göre yerleşimin tarihi M.Ö. 4500 yıllarına kadar gittiği yorumlanıyor. Tarihin bilinen devirlerinden beri çeşitli uygarlıklara merkez olan Aydın’ın antik çağın Afrodisias, Milet, Alinda, Didyma, Nisa, Prien, Magnesia gibi önde gelen kentlerinde sayısız bilgin ve bilge kişiler yetişti.

Bugünkü Aydın, kuzeyindeki Top Yatağı sırtında kurulan Tralles Kenti ile birlikte M.Ö. 2500 yılında Hititler zamanında gelişen Aydın, 7’nci yüzyılda Lydia zamanında da en parlak çağını yaşadı.

BEYAZIT’IN ŞEHZADESİ VALİ OLARAK ATANDI Selçuklu Devleti birlikte Türk uygarlığının kültür varlığı ve eserleriyle donatılan Aydın, sosyal hizmetler, tarım ve mimaride uygar günlere şahit oldu. Aydın'ın Türk egemenliğinde bir yönetim birimi statüsü kazanması 1390 yılında Yıldırım Beyazıt'ın şehzadesi Ertuğrul Bey'in Vali olarak Aydın'a atanmasıyla başladı.

Aydınoğulları zamanında şehrin adı Aydın Güzelhisar’ı olmuş, daha sonra Aydın adını aldı. Şehir, 14’üncü yüzyılda da bugünkü yerine kurularak idari kademelendirme sırasıyla, 1390 yılında eyalet, 1426 yılında sancak, 1811'de İzmir, Saruhan (Manisa), Menteşe (Muğla), Antalya, Isparta sancaklarını kapsayan eyaletin merkezi oldu.

Eyalet merkezi 1857 yılında İzmir'e taşındıysa da bu yönetim biriminin adı Osmanlı Devleti'nin sonuna kadar 'Aydın' olarak kaldı.

Aydın'ın 1919 yılına kadar sancak şeklinde devam eden bu yönetim şekli, 25 Mayıs 1919-7 Eylül 1922 yılları arasında 40 aya yakın süren işgalden sonra ve Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasıyla birlikte 1923 yılında değişti ve müstakil vilayet oldu.