Ekonomi

2008 Sonrası Sigortalı Olanlar İçin Kritik Uyarı: Emeklilikte Yeni Sistem Ne Getiriyor?

SGK Uzmanı Dilek Ete, emeklilik sisteminde yapılacak değişikliklerle ilgili fark edilmeyen önemli bir detayı açıkladı.

Abone Ol

Yeni Emeklilik Sistemi: AK Parti’den Açıklamalar AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yeni emeklilik sistemi hakkında yaptığı açıklamada, daha adil, dengeli ve sürdürülebilir bir yapı inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Güler, Avrupa ülkelerini örnek göstererek,

"Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde 40’lı, 45’li, 50’li yaşlarda emekli olanlara rastlayamazsınız. Orada emeklilik yaşı 65, hatta 67'dir" dedi. Bu açıklamalar, yeni emeklilik sistemi hakkında ipuçları veriyor.

SGK Uzmanı Dilek Ete'den Üç Çözüm Önerisi Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, SGK'nın prim alacaklarını toplayamamasına dikkat çekerek, kayıtdışı çalışmanın önlenmesi, toplanamayan primlerin tahsil edilmesi ve enflasyon rakamlarının doğru açıklanması gerektiğini belirtti. Ete, bu önlemlerle emeklilerin hak ettikleri maaşı alabileceğini ve emekli maaşlarının en az 35 bin TL seviyesine çıkabileceğini ifade etti.

Asgari Ücretle Çalışanların Emekli Maaşı Her Ay Düşüyor Dilek Ete, 2008’den önceki emeklilik sisteminin geri getirilmesinin önemini vurguladı ve

"2008'de yapılan değişiklikle, asgari ücretle çalışan birinin emekli aylığı her ay 25 TL azalıyor. Yıllarca çalışacağım ama her ay maaşım düşecek, bu adil değil" dedi.

2008 Sonrası Sigortalı Olanlar İçin Neden Dezavantajlı? Türkiye’de emekli maaşı, üç farklı dönem için farklı yöntemlerle hesaplanıyor:

2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası. 2000 öncesi dönem en avantajlı kabul edilirken, 2000-2008 arası avantajın azaldığı, 2008 sonrası ise en dezavantajlı dönem olarak değerlendiriliyor.

Prime esas kazancın tutarı ve aylık bağlama oranı (ABO) emekli maaşı hesaplamalarında kritik rol oynuyor.