Bu sabah saat 09.30'da, Kuşadası'na bağlı Güzelçamlı'da liman önünde buluşan EŞİK üyeleri, son bir kaç yılda artan kadın cinayetlerine dikkat çekti. Düzenlenen basın açıklamasına, EŞİK platformu üyelerinin yanı sıra vatandaşlar da yoğun katılım gösterdi. Açıklamada, 'Şiddetsiz bir yaşam için mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz' mesajı verildi.
KİMSE GÖREVİNİ YAPMADIĞI İÇİN BU ÜLKEDE ARTIK CİNSKIRIM VAR'
EŞİK platformu üyeleri tarafından okunan ve Türkiye'de eş zamanlı olarak EŞİK sosyal medya platformundan da paylaşılan basın açıklamasında, "Son bir hafta içinde erkekler tarafından öldürülen Manavgat’ta Gülfer Öte, Didim’de Sibel Aygan, Karabük’te Gülsiye Ortakçı, Afyon’da Satı Aktan, Adıyaman’da Zeliha Kılavuz, Kars’ta Sıla M.; Van’da kaybolan Rojin Kabaiş, İstanbul Beyoğlu’nda sokak ortasında iki erkeğin cinsel saldırısına uğrayan İ.A.; Fatih’de vahşice katledilen Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner. Kim bilir daha niceleri!" sözlerine yer verildi.
'YILLARDIR BUNA ARTIK 'CİNSKIRIM' DİYORUZ'
EŞİK Platformu üyeleri, paylaştıkları basın açıklamasında şu cümlelere yer verdi; "Bu cinskırıma neden olanlar, kadın erkek eşitliğine karşı çıkıp kadınları değersizleştirmeye çalışanlar, 6284 sayılı kadına karşı şiddetle mücadele yasasına saldıranlar, İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuz çıkanlar, kadınlara karşı şiddeti kadınların çözmesi gereken bir sorun olarak görenler, iktidardan muhalefete kadınların eşitlik mücadelesine gözlerini kapatanlardır. Sorumlular, istatistik tutulmadığı, mevcut olanlar çarpıtıldığı, kamuoyundan ve basından gizlendiği için gerçek sayısını bir türlü öğrenemediğimiz kadın cinayetlerini ve şüpheli kadın ölümlerini gözden kaçırmaya çalışanlardır. Uluslararası sözleşmelerin, Anayasa’nın, yasaların açıkça zorunlu kıldığı sorumluluklarınızı yerine getirin ve derhal harekete geçin. 6251 sayılı onay yasası ve Anayasa’nın 90. maddesi gereği iç hukukun parçası olan İstanbul Sözleşmesi’nin içeriği halen yürürlükte ve sadece merkezi iktidar değil; Meclis, yargı, tüm yerel yönetimler, üniversiteler, siyasi partiler, sendikalar, medya, meslek odaları, spor kulüpleri ve herkesi bağlıyor, uygulayın.
'KADINA ŞİDDETE KARŞI ŞİDDETLE MÜCADELE YASASI 6284'Ü ETKİN UYGULAYIN'
Açıklamanın devamında: "7 gün 24 saat çalışan, kadınlara özgülenmiş, ücretsiz Alo Şiddet hattı açın; Her semte kadın danışma merkezi, her 100 bin nüfusa en az bir sığınak, her 200 bin nüfusa en az bir cinsel şiddetle mücadele kriz merkezi açın. Şiddet mağdurlarına yönelik tıbbi, psikolojik ve hukuki danışmanlık hizmetlerini ücretsiz olarak sağlayın ve tüm kadınlar için erişilebilir hale getirin; Kadınlara barınma, iş bulma, kreş ve maddi yardım gibi destekler sağlayın. Kadın cinayetlerini önlemek için risk değerlendirme ve yönetim birimleri kurun. Ekonomik ve psikolojik şiddet, fiziksel şiddet, ısrarlı takip, dijital şiddet, cinsel taciz, tecavüz dahil cinsel şiddet, zorla evlendirme, eziyet gibi kadınlara ve çocuklara yönelik suçlarda cezasızlık politikasından vazgeçin. Kadına karşı şiddet olguları ile ilgili olarak yeterli sayıda ve ağırlıkla kadın olmak üzere meslek içi eğitimden geçirilmiş kolluk ve yargı üyesi görevlendirilmesini sağlayın. Kültür, gelenek, din ve sözde “namusun” şiddet eylemlerine bahane olarak ileri sürülemeyeceğini, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği dahil kimseye ayrımcılık yapılamayacağını temel ilke olarak kabul edin."
"HAVADA UÇUŞAN BOŞ LAFLARINIZA ARTIK BİR SON VERİN"
"Kadın örgütlerinin kadına yönelik şiddetle ve ev içi şiddetle mücadeledeki bilgi ve deneyimini görmezden gelmekten vazgeçin. Toplumda infial uyandıran kimi cinayet ya da cinsel saldırı eylemlerinden sonra iktidardan da muhalefetten de üzüntü belirtmekten, ağır cezalar talep etmekten ibaret cümleler duymaktan bıktık. Siyasetçilerden, kamuoyundan, medyadan yükselen idam ve hadım taleplerinden usandık. Her gün daha da artan sistematik devlet ve erkek şiddetini, tek tek faillerin bireysel özelliklerine, geçmişlerine bağlayıp kişiselleştiren basmakalıp yorumlardan çok sıkıldık. Havada uçuşan boş laflarınıza artık bir son verin, somut politikaları ve uygulamaları derhal hayata geçirin. Şiddetsiz bir yaşam için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz."