Ulusal Süt Konseyi, 9 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirdiği Yönetim Kurulu toplantısında, Nisan ayında belirlenen çiğ süt tavsiye fiyatını yeniden değerlendirdi. Yapılan gözden geçirme sonucunda, mevcut piyasa koşulları ve üretim maliyetleri dikkate alınarak güncel çiğ süt tavsiye fiyatının devamına karar verildi. Konseyin kararına göre, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı, üreticinin eline litre başına net 14,65 TL geçecek şekilde uygulanmaya devam edecek. Çiğ süt desteği hariç tutularak belirlenen bu fiyat, üreticilerin maliyetlerini karşılamaya yönelik olarak belirlenmiştir. Ayrıca, soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığında, bu giderlerin üreticiye ilave olarak ödenmesi kararlaştırıldı.
Yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için ± 22 Kuruş fark uygulanacak.

Erturk Sut Fiyatini Degerlendirdi Fiyatlari Kabullenmek Lazim 493911 17063554F103Dcc77D4E96D8Cc22886A

ÜÇ AYLIK PERİYOTLARLA DEĞERLENDİRİLECEK


Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt tavsiye fiyatının üç aylık periyotlarla değerlendirilmesine karar verildiğini duyurdu. Bu karar, piyasa koşullarındaki değişimlere daha hızlı yanıt verilmesini sağlamak amacıyla alındı. Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, üreticilerin maliyetlerini dengelemek ve süt sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak için gerekli adımların atılacağı vurgulandı.

Erturk Sut Fiyatini Degerlendirdi Fiyatlari Kabullenmek Lazim 493911 2D8F814B50Ab016B79D9Dc68B5D32Dbc

“TÜKETİM KABİLİYETİ AZALDI”


Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ertürk, Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt tavsiye fiyatını güncellemesini değerlendirdi. Son aylarda süt piyasanın düzenli gitmediğini kaydeden Başkan Ertürk, “Sektörde birçok sorun var. Sanayici, süt paralarını ödemiyor, almayacağım diyor. Buna rağmen 1-2 lira daha fark bekliyorduk ancak bu dönemde tüketim istediğimiz durumda olmadığı için 3 aylık süreç için bu fiyatları kabullenmek lazım. Pazar da kötü durumda. Ülkemizde bir kriz, tüketim kabiliyeti de azaldı. Önceden 1 kilo peynir alan vatandaşlarımız şu anda yarım kilo alıyor. Üretici olarak bu fiyatlara tahammül etmemiz gerekiyor. Sıkıntı aşacağımız sürece kadar bu fiyatları kabullenmek lazım.” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ