Kuşadası Avcılar Kulübü'nde düzenlenen, Ortak Yaşam Ekososyal İşletme Kooperatifi'nın ilk bilgilendirme toplantısına Kuşadalı Diş hekimi ve Ortak Yaşam ve Ekososyal İşletme Kooperatifi üyesi Veli Tosun, Selçuk Ortak Yaşam ve Ekososyal İşletme Kooperatifi üyesi Hakan Çalışkan, Kuşadası eski İlçe Tarım Müdürü Hasan Göçmen, Kuşadası ve çevresinden kooperatif üyeleri katılım gösterdi. Kooperatifçiliğin dünden bu güne gelişimi konusundan bilgi paylaşımında bulunulan toplantıda, Kuşadası'nda ilk tohumları atılan Ortak Yaşam Ekososyal İşletme Kooperatifi konusunda detaylı bilgilendirme yapıldı. İnteraktif şekilde gerçekleşen toplantıda, katılımcılar, kooperatif kapsamında sordukları sorulara birebir cevap bulma şansı da yakaladı.
Toplantının açılışında konuşan kooperatif üyesi Veli Tosuner, Kuşadası'nda kooperatifçilik anlamında geniş kapsamlı ve halkı içine alacak bir hareket başlattıklarından bahseder, 'Kuşadası'nda her geçen gün yoksulluk artıyor. Tüketiciler çok yüksek bedelli girdiler yüzünden tüketemez haldeler. Üreticiler, ülkenin belli kesimlerinde ürünlerini satamaz hale geldiler. Bu ülkede ilk defa ürünler tarlada kaldı. Sermayesini borçlanarak ve kredi ile almış olduğu bir takım kaynakları tarlasına gömen bu insanlar çok zor zamanlar yaşamakta'dedi.
'KOOPERATİF ÇATISI ALTINDA BİRLEŞMELİYİZ'
Ülkenin hem üretici hem de tüketici kanadı bir araya gelerek ortak bir yol haritasında buluşmaları gerekiyor'diyerek sözlerine devam eden Tosuner,'Kooperatifçilik konusunda oluşturulan olumsuz kavramları yıkmak zorundayız. Bu bizlerin tarihsel sorumluluğudur. Başarmak zorundayız. Mevcut ekonomik yıkıma; gerek bireysel ve gerekse toplumsal anlamda nasıl karşı konulacağı konusunda çözümler üretmemiz gerekiyor. Bu noktada kooperatifimiz bizlere can simidi sağlayacak bir oluşum olarak karşımıza çıkmakta. Bu çatı altında bir araya gelmeliyiz. 2003 yılında tescillenen bir kooperatif var ve ana sözleşmesinde yer alan maddeler bizler için büyük önem ve değer taşıyor. Bu noktada da kentimizde kooperatifçiliği geliştirmek için kolları sıvadık' dedi.
'KÖY ENSTİTÜLERİ'Nİ REFERANS ALDIK'
Toplantıda söz alan, Selçuk Ortak Yaşam ve Ekososyal İşletme Kooperatifi üyesi Hakan Çalışkan ise, Kooperatifleri, geçmiş yıllarda hayatın içerisinde varolan Köy Enstitülerini referans alarak ana sözleşmesini hazırladıklarını belirterek, 'Köy entitüleri kendi ihtiyaçlarını üreten bir emek ve yapı üzerinden kurulmuştu. Amacı, insanın değişim ve dönüşümünü kapsamaktadır. Bugün, kooperatiflerle amacımız o özlemini duyduğumuz köy enstitülerini yeniden hayata geçirmektir. Vatandaş, kendi ihtiyaçlarının üretimi noktasında fikir birliği yaparak daha iyiye nasıl ulaşabilirizin cevabını bulmalıdır. Birlikte düşünen ve hareket eden bir kültüre sahip olabilme noktasında kooperatifçiliğe önem verilmelidir'dedi. Toplantıya katılan Kuşadası eski İlçe Tarım Müdürü Hasan Göçmen'de kooperatifçiliğin toplumsal bir hareket olduğunu belirterek, 'Bugüne kadar bir çok kooperatifin kurulmasına ön ayak olmaya çalıştık. Kooperatiflerin gelişimi hem üretici hem de tüketici yararına büyük kolaylık getirmektedir. Bu noktada kooperatiflerin kurulması ve geliştirilmesi kapsamında her türlü desteği vermeye hazır olduğumu belirtmek istiyorum'dedi.